Wystarczą dwa dni. Mole spożywcze znikną co do jednego

Mole spożywcze to uciążliwe szkodniki, które często zagnieżdżają się w szafkach kuchennych. Usunięcie ich może być długotrwałym i męczącym procesem, bo rozmnażają się w zastraszającym tempie. Warto wykorzystać patent z zamrażarką.

Mole spożywcze to zmora w kuchni
Mole spożywcze to zmora w kuchni
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Pawel Kacperek

Mole spożywcze to małe, ale niezwykle uciążliwe owady, które potrafią zniszczyć zapasy żywności. Często nie zdajemy sobie sprawy z ich obecności w naszym domu, dopóki nie zauważymy latających dorosłych osobników. Wówczas możemy być prawie pewni, że w produktach sypkich znajdziemy maleńkie larwy moli. Warto jednak wiedzieć, że można skutecznie zapobiec ich rozmnażaniu, a nawet całkowicie je wytępić.

Gdzie szukać moli spożywczych?

W pełni wyrośnięte osobniki osiągają około 1 cm długości i wyglądają jak małe ćmy. Larwy są bardzo drobne i przypominają białe niteczki z czarną kropką na końcu. Samica mola potrafi złożyć od 200 do 400 jaj, które zaczynają się wylęgać po 2-14 dniach, w zależności od warunków środowiskowych. W ciągu kilku dni może dojść do prawdziwej inwazji tych owadów w naszej kuchni lub spiżarni, dlatego tak ważna jest szybka reakcja.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wygoń mole z kuchni

Usunięcie moli spożywczych bywa wyzwaniem. Larwy mogą ukrywać się w szczelinach opakowań lub zakamarkach mebli kuchennych, np. w zawiasach drzwiczek. Ich głównym źródłem pokarmu są produkty sypkie, takie jak mąka, kasze, ryż, bułka tarta czy płatki śniadaniowe. Można je także znaleźć w suszonych owocach, orzechach oraz przyprawach.

Prosty trik na pozbycie się moli

Mąka, ryż i kasza to podstawowe składniki, które często kupujemy na zapas. Niestety, są one również ulubionym miejscem zagnieżdżania się moli spożywczych. Dlatego warto zadbać o ich ochronę zaraz po zakupie.

Tiktokerka @uniwersalna11 radzi, aby natychmiast po powrocie z marketu włożyć produkty, takie jak mąka czy ryż do zamrażarki i pozostawić je w ujemnej temperaturze na min. 48 godzin. To prosty sposób, aby zlikwidować ewentualne larwy czy jaja znajdujące się w opakowaniach. Po tym czasie artykuły spożywcze można spokojnie przechowywać w szafkach kuchennych, bez obaw o nieproszonych gości.

Aby zachować świeżość i jakość na dłużej, zaleca się przechowywać produkty spożywcze w hermetycznych pojemnikach lub workach. Jeżeli larwy moli zdążyły już zaatakować naszą żywność, ważne jest aby szybko pozbyć się wszystkich zaatakowanych produktów.

Nie zapomnij o dokładnym wyczyszczeniu półek i innych elementów mebli. Skutecznym sposobem jest użycie ciepłej wody z dodatkiem octu, która dokładnie zdezynfekuje powierzchnie. Na koniec rozłóż w szafkach liście laurowe i goździki - ich silny zapach działa odstraszająco na mole.

Zapraszamy na grupę FB - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródło artykułu:WP Kobieta
molekuchniasprzątanie
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (0)