GotowaniePrzepisyŻurawina – smak na wagę zdrowia

Żurawina – smak na wagę zdrowia

Jest niepozorna z wyglądu, trudna do opisania w smaku i ciągle jeszcze zbyt mało popularna. To wielka szkoda, bo żurawina jest dla naszego zdrowia, urody i kuchni prawdziwie złotym środkiem.

Żurawina – smak na wagę zdrowia

22.02.2008 | aktual.: 29.06.2010 01:09

Jest niepozorna z wyglądu, trudna do opisania w smaku i ciągle jeszcze zbyt mało popularna. To wielka szkoda, bo żurawina jest dla naszego zdrowia, urody i kuchni prawdziwie złotym środkiem.

Ten drogocenny w kuchni owoc można spotkać na torfowiskach i w borach bagiennych. Ma postać drobnej borówki, wyglądem nieco przypominającej czerwoną lśniącą jagodę. W naszym jadłospisie pojawia się zdecydowanie za rzadko, ciągle bowiem zdajemy się nie doceniać prezentowanych przez żurawinę walorów smakowych, leczniczych i… upiększających.

Dla zdrowia

Śmiało można rzec, że żurawina jest dobra na wszystko. Bogaty wachlarz właściwości sprawia, że wykorzystywano ją jako środek leczniczy w medycynie ludowej. Żurawina jest jednym z najobfitszych źródeł witaminy C, oprócz tego jest bogata między innymi w witaminę A, witaminy z grupy B-kompleks, pektyny, błonnik, magnez, żelazo, potas, jod, fosfor oraz flawonoidy.

Dzięki takiej obfitości dobroczynnych składników ma nieocenione właściwości lecznicze: działa antybakteryjnie, wspomaga leczenie chorób jamy ustnej i przyzębia, chroni przed chorobami grzybiczymi oraz pomaga zapobiegać chorobom wrzodowym. Bodaj największą sławę zdobyła jednak dzięki zbawiennemu wpływowi na układ moczowy. Wspomaga bowiem leczenie zakażenia dróg moczowych i zapobiega rozwojowi szkodliwych bakterii w układzie moczowym.

Żurawina pomaga również w procesach trawiennych, wspomaga pracę jelit i pobudza trzustkę. Dodatkowo obniża poziom złego cholesterolu, a podnosi poziom dobrego.

ZOBACZ TEŻ:

TOPINAMBUR Dla urody

Żurawina potrafi jednak nie tylko leczyć, ale i upiększać. Sok z tej rośliny ma niezwykły wpływ na naszą skórę – doskonale nawilża, poprawia jędrność i spowalnia proces starzenia. Oprócz tego reguluje naturalne pH skóry, remineralizuje ją, działa antybakteryjnie i wzmacnia odporność.

To bogactwo oddziaływania zostało docenione przez współczesną kosmetykę. W sklepach oraz salonach urody można znaleźć serie kosmetyków i zabiegów pielęgnacyjnych opartych na działaniu wyciągu z żurawin. W skład takich serii kosmetycznych wchodzą między innymi żurawinowe peelingi, kremy liftingujące, mleczka i maski.

Dla smaku

Znacznie smaczniejsze zastosowanie dla żurawiny znajdzie się w kuchni. Ten owoc, przez niektórych badaczy klasyfikowany jako podrodzaj borówki, jest bardzo uniwersalny, albowiem można go stosować w niemal dowolnych konfiguracjach smakowych: jako dodatek do głównych dań obiadowych, jako deser, pod postacią soku, czy wreszcie jako składnik tak samo zdrowej, co aromatycznej nalewki na spirytusie. Żurawinę można jeść świeżą, kandyzowaną i mrożoną. Pod wpływem niskiej temperatury nie traci ona swoich wartości odżywczych, zatem warto jeść ją przez cały rok.

Żurawina świetnie się sprawdza pod postacią konfitury jako dodatek do mięs na ciepło oraz wędlin czy pasztetów na zimno, podkreśla subtelny smak serów i doskonale komponuje się z aromatycznym czosnkiem czy tymiankiem jako składnik sosów. Te małe, czerwone, kwaskowe w smaku owoce świetnie podkreślają smak zarówno drobiu i ryb, jak i wieprzowiny czy dziczyzny.

W wersji deserowej żurawina idealnie sprawdza się jako składnik kisielów, galaretek, jogurtów, koktajli mlecznych czy jako dodatek do ciast i ciasteczek. Ze smakiem można podjadać również same kandyzowane owoce.

Wreszcie, co z pewnością zainteresuje każdego, kto potrafi docenić dobre trunki domowej roboty, żurawina jest wyśmienitym składnikiem nalewek robionych na wódce lub na spirytusie oraz domowych win. W sklepach można również kupić gotowe wódki smakowe, którym żurawina dodaje nie tylko wyśmienitego smaku, ale i koloru. Także przez dodanie do typowo czystej wódki bezalkoholowego klarownego soku żurawinowego można uzyskać interesujący w smaku drink.

Czas najwyższy, aby docenić żurawinę za jej wszystkie dobroczynne właściwości. Trudno bowiem zbagatelizować smakowity wpływ, jaki te małe, niepozorne owoce mogą mieć na naszą kuchnię, oraz pozytywne oddziaływanie na urodę. Z tych wszystkich powodów warto wpuścić żurawinę do naszej domowej apteczki, kosmetyczki, a przede wszystkim na stół.

ZOBACZ TEŻ:

Źródło artykułu:WP Kobieta
Komentarze (0)