10 powodów, dla których warto jeść rzodkiewkę
Wraz z pierwszymi słonecznymi dniami w sklepach zaczyna pojawiać się najwcześniejsze wiosenne warzywo - rzodkiewka. Roślina ta obfituje w liczne witaminy i sole mineralne, pobudza działanie układu pokarmowego, a ponadto jest niskokaloryczna, więc nie musimy się obawiać, że jedząc ją, przybierzemy na wadze. Zobacz, jakie jeszcze właściwości ma rzodkiewka i dlaczego warto ją spożywać.
Rzodkiewka sprzyja smukłej figurze
Wraz z pierwszymi słonecznymi dniami w sklepach zaczyna pojawiać się najwcześniejsze wiosenne warzywo - rzodkiewka. Roślina ta obfituje w liczne witaminy i sole mineralne, pobudza działanie układu pokarmowego, a ponadto jest niskokaloryczna, więc nie musimy się obawiać, że jedząc ją przybierzemy na wadze. Zobacz, jakie jeszcze właściwości ma rzodkiewka i dlaczego warto ją spożywać.
Jak już powiedzieliśmy, rzodkiewka zawiera bardzo mało kalorii (16 kcal na 100 g), dzięki czemu jest ona wyśmienitym składnikiem diety odchudzającej. Niska kaloryczność w połączeniu z dużą ilością wody, zawartej w soczystym korzeniu tej rośliny oraz duża ilość witamin (w tym witaminy C - 7 mg na 30 g) to dobry
"mix" odchudzający - organizm z jednej strony się oczyszcza, a z drugiej nie traci potrzebnych mu witamin.
Anna Loska/(mtr), WP Kobieta
Lek na przeziębienie i kaszel
Wiosenne przeziębienie zwalczymy szybciej, wzbogacając dietę w korzenie rzodkiewki. Roślina zawiera duże ilości witaminy C, wzmacniającej nasz układ odpornościowy. Ponadto rzodkiewka (tak samo jak czosnek) wykazuje podobne działanie do antybiotyków, czyli pomaga zwalczyć wirusy oraz grzyby. Zawarte w niej substancje i olejki eteryczne mają z kolei działanie wykrztuśne, więc dzięki rzodkiewkowej kuracji możemy złagodzić męczący nas kaszel. Specjaliści od fitoterapii zalecają także spożywanie jej w przypadku duszności oraz astmy.
Na pobudzenie trawienia
Właściwości tej rośliny związane z pobudzaniem trawienia znane były już w starożytności. Zawarta w nich cała gama witamin z grupy B poprawia przemianę materii, błonnik zaś aktywizuje pracę jelit i oczyszcza je z resztek pokarmowych, a także przyspiesza proces formowania się kału.
Dobrym pomysłem jest wzbogacenie diety w rzodkiewkę w przypadku niestrawności, braku łaknienia, a także nadmiernej fermentacji jelitowej. Nie powinny jej jednak spożywać osoby cierpiące na zespół jelita drażliwego (jedzenie rzodkiewki może pogłębić dolegliwości związane z tą chorobą), choroby trzustki (przyspiesza ona proces tworzenia się żółci) oraz owrzodzenia przewodu pokarmowego.
Wzmacnianie łamliwych włosów i paznokci
Korzeń warzywa zawiera związki siarki, które niezbędne są do budowania zdrowych włosów i mocnych paznokci. Rzodkiewkę można stosować zarówno "wewnętrznie" - przyjmując ją w postaci pokarmu, jak i "zewnętrznie", w formie płukanki z soku (najlepiej nadaje się do tego czarna rzodkiew).
Płukanka jest skutecznym remedium na słabe i wypadające włosy oraz na przetłuszczanie się skóry głowy - substancje zawarte w czarnej rzodkwi hamują działanie nadmiernie pobudzonych gruczołów łojowych.
Cenne źródło potasu
Rzodkiewka zawiera aż 233 mg potasu na 100 g, dzięki czemu jest ona jednym z cenniejszych źródeł tego pierwiastka. A do czego potrzebny nam jest potas? Po pierwsze, jego obecność w organizmie przywraca do normy podwyższone ciśnienie (rzodkiewkę zalecić więc można jako suplement diety dla osób z nadciśnieniem), po drugie reguluje on pracę serca, po trzecie - wspomaga działanie układu mięśniowego (regulując m.in. napięcie mięśniowe), i na koniec - ułatwia dotlenianie mózgu, dzięki czemu łatwiej osiągamy koncentrację i przyswajamy nowe informacje.
Na kamienie nerkowe
Medycyna naturalna od wieków leczyła kamicę nerkową sokiem z rzodkiewki. Sok taki miał nie tylko oczyszczać organizm, ale także pomagać rozpuszczać i wypłukiwać z nerek zalegające tam kamienie.
Łagodzenie bólu
Zielarki wykorzystywały to warzywo również w celu sporządzania leczniczych maści. Maść z rzodkiewki leczy podobno bóle reumatyczne, zapalenia korzonków, a także nerwobóle, pojawiające się np. wraz ze zmianą pogody. Dziś, kiedy medycyna jest o wiele bardziej rozwinięta, z pewnością lepiej jest przyjąć odpowiednie lekarstwo, niemniej jednak ta właściwość smakowitego warzywa pozostaje interesującą ciekawostką.
Sok z rzodkwi - działanie rozjaśniające
W kosmetyce sok wyciśnięty z rzodkwi stosuje się nie tylko w przypadku nadmiernej produkcji sebum oraz na wzmocnienie włosów i paznokci, ale także do rozjaśniania cery i pozbywania się pigmentowych przebarwień (np. piegów). Codzienne przemywanie cery świeżo wyciśniętym sokiem z warzywa rozjaśnia i rozświetla cerę.
Dla mam, kiedy brakuje im pokarmu
Medycyna naturalna zaleca spożywanie rzodkiewki w przypadku deficytu pokarmu w piersiach - zawarte w niej substancje mają podobno działanie pobudzające laktację.
Ponieważ wyśmienicie smakuje
Jej lekko ostry smak i soczysta konsystencja urozmaici niejedno danie. Rzodkiewka świetnie smakuje na surowo do kanapek, przekąsek na zimno, a także sałatek. Spożywać ją można również na ciepło, np. w postaci duszonej, albo... zakisić (kiszona rzodkiewka należy do najpopularniejszych przysmaków kuchni Chińskiej i Japońskiej).
Anna Loska/(mtr), WP Kobieta