Fitness10 powodów, dla których warto jeść rzodkiewkę

10 powodów, dla których warto jeść rzodkiewkę

10 powodów, dla których warto jeść rzodkiewkę

Wraz z pierwszymi słonecznymi dniami w sklepach zaczyna pojawiać się najwcześniejsze wiosenne warzywo - rzodkiewka. Roślina ta obfituje w liczne witaminy i sole mineralne, pobudza działanie układu pokarmowego, a ponadto jest niskokaloryczna, więc nie musimy się obawiać, że jedząc ją, przybierzemy na wadze. Zobacz, jakie jeszcze właściwości ma rzodkiewka i dlaczego warto ją spożywać.

Wraz z pierwszymi słonecznymi dniami w sklepach zaczyna pojawiać się najwcześniejsze wiosenne warzywo - rzodkiewka. Roślina ta obfituje w liczne witaminy i sole mineralne, pobudza działanie układu pokarmowego, a ponadto jest niskokaloryczna, więc nie musimy się obawiać, że jedząc ją przybierzemy na wadze. Zobacz, jakie jeszcze właściwości ma rzodkiewka i dlaczego warto ją spożywać.

Przyjaciółka osób na diecie

Jak już powiedzieliśmy, rzodkiewka zawiera bardzo mało kalorii (16 kcal na 100 g), dzięki czemu jest ona wyśmienitym składnikiem diety odchudzającej. Niska kaloryczność w połączeniu z dużą ilością wody, zawartej w soczystym korzeniu tej rośliny oraz duża ilość witamin (w tym witaminy C - 7 mg na 30 g) to dobry
"mix" odchudzający - organizm z jednej strony się oczyszcza, a z drugiej nie traci potrzebnych mu witamin.

Anna Loska/(mtr), WP Kobieta

1 / 9

Lek na przeziębienie i kaszel

Obraz
© 123RF

Wiosenne przeziębienie zwalczymy szybciej, wzbogacając dietę w korzenie rzodkiewki. Roślina zawiera duże ilości witaminy C, wzmacniającej nasz układ odpornościowy. Ponadto rzodkiewka (tak samo jak czosnek) wykazuje podobne działanie do antybiotyków, czyli pomaga zwalczyć wirusy oraz grzyby. Zawarte w niej substancje i olejki eteryczne mają z kolei działanie wykrztuśne, więc dzięki rzodkiewkowej kuracji możemy złagodzić męczący nas kaszel. Specjaliści od fitoterapii zalecają także spożywanie jej w przypadku duszności oraz astmy.

2 / 9

Na pobudzenie trawienia

Obraz
© 123RF

Właściwości tej rośliny związane z pobudzaniem trawienia znane były już w starożytności. Zawarta w nich cała gama witamin z grupy B poprawia przemianę materii, błonnik zaś aktywizuje pracę jelit i oczyszcza je z resztek pokarmowych, a także przyspiesza proces formowania się kału.

Dobrym pomysłem jest wzbogacenie diety w rzodkiewkę w przypadku niestrawności, braku łaknienia, a także nadmiernej fermentacji jelitowej. Nie powinny jej jednak spożywać osoby cierpiące na zespół jelita drażliwego (jedzenie rzodkiewki może pogłębić dolegliwości związane z tą chorobą), choroby trzustki (przyspiesza ona proces tworzenia się żółci) oraz owrzodzenia przewodu pokarmowego.

3 / 9

Wzmacnianie łamliwych włosów i paznokci

Obraz
© 123RF

Korzeń warzywa zawiera związki siarki, które niezbędne są do budowania zdrowych włosów i mocnych paznokci. Rzodkiewkę można stosować zarówno "wewnętrznie" - przyjmując ją w postaci pokarmu, jak i "zewnętrznie", w formie płukanki z soku (najlepiej nadaje się do tego czarna rzodkiew).

Płukanka jest skutecznym remedium na słabe i wypadające włosy oraz na przetłuszczanie się skóry głowy - substancje zawarte w czarnej rzodkwi hamują działanie nadmiernie pobudzonych gruczołów łojowych.

4 / 9

Cenne źródło potasu

Obraz
© 123RF

Rzodkiewka zawiera aż 233 mg potasu na 100 g, dzięki czemu jest ona jednym z cenniejszych źródeł tego pierwiastka. A do czego potrzebny nam jest potas? Po pierwsze, jego obecność w organizmie przywraca do normy podwyższone ciśnienie (rzodkiewkę zalecić więc można jako suplement diety dla osób z nadciśnieniem), po drugie reguluje on pracę serca, po trzecie - wspomaga działanie układu mięśniowego (regulując m.in. napięcie mięśniowe), i na koniec - ułatwia dotlenianie mózgu, dzięki czemu łatwiej osiągamy koncentrację i przyswajamy nowe informacje.

5 / 9

Na kamienie nerkowe

Obraz
© 123RF

Medycyna naturalna od wieków leczyła kamicę nerkową sokiem z rzodkiewki. Sok taki miał nie tylko oczyszczać organizm, ale także pomagać rozpuszczać i wypłukiwać z nerek zalegające tam kamienie.

6 / 9

Łagodzenie bólu

Obraz
© 123RF

Zielarki wykorzystywały to warzywo również w celu sporządzania leczniczych maści. Maść z rzodkiewki leczy podobno bóle reumatyczne, zapalenia korzonków, a także nerwobóle, pojawiające się np. wraz ze zmianą pogody. Dziś, kiedy medycyna jest o wiele bardziej rozwinięta, z pewnością lepiej jest przyjąć odpowiednie lekarstwo, niemniej jednak ta właściwość smakowitego warzywa pozostaje interesującą ciekawostką.

7 / 9

Sok z rzodkwi - działanie rozjaśniające

Obraz
© 123RF

W kosmetyce sok wyciśnięty z rzodkwi stosuje się nie tylko w przypadku nadmiernej produkcji sebum oraz na wzmocnienie włosów i paznokci, ale także do rozjaśniania cery i pozbywania się pigmentowych przebarwień (np. piegów). Codzienne przemywanie cery świeżo wyciśniętym sokiem z warzywa rozjaśnia i rozświetla cerę.

8 / 9

Dla mam, kiedy brakuje im pokarmu

Obraz
© 123RF

Medycyna naturalna zaleca spożywanie rzodkiewki w przypadku deficytu pokarmu w piersiach - zawarte w niej substancje mają podobno działanie pobudzające laktację.

9 / 9

Ponieważ wyśmienicie smakuje

Obraz
© 123RF

Jej lekko ostry smak i soczysta konsystencja urozmaici niejedno danie. Rzodkiewka świetnie smakuje na surowo do kanapek, przekąsek na zimno, a także sałatek. Spożywać ją można również na ciepło, np. w postaci duszonej, albo... zakisić (kiszona rzodkiewka należy do najpopularniejszych przysmaków kuchni Chińskiej i Japońskiej).

Anna Loska/(mtr), WP Kobieta

warzywanowalijkirzodkiewka

Wybrane dla Ciebie

Komentarze (12)