10 powodów, dla których warto jeść rzodkiewkę
Rzodkiewka sprzyja smukłej figurze
Wraz z pierwszymi słonecznymi dniami w sklepach zaczyna pojawiać się najwcześniejsze wiosenne warzywo - rzodkiewka. Roślina ta obfituje w liczne witaminy i sole mineralne, pobudza działanie układu pokarmowego, a ponadto jest niskokaloryczna, więc nie musimy się obawiać, że jedząc ją, przybierzemy na wadze. Zobacz, jakie jeszcze właściwości ma rzodkiewka i dlaczego warto ją spożywać.
Wraz z pierwszymi słonecznymi dniami w sklepach zaczyna pojawiać się najwcześniejsze wiosenne warzywo - rzodkiewka. Roślina ta obfituje w liczne witaminy i sole mineralne, pobudza działanie układu pokarmowego, a ponadto jest niskokaloryczna, więc nie musimy się obawiać, że jedząc ją przybierzemy na wadze. Zobacz, jakie jeszcze właściwości ma rzodkiewka i dlaczego warto ją spożywać.
Przyjaciółka osób na diecie
Jak już powiedzieliśmy, rzodkiewka zawiera bardzo mało kalorii (16 kcal na 100 g), dzięki czemu jest ona wyśmienitym składnikiem diety odchudzającej. Niska kaloryczność w połączeniu z dużą ilością wody, zawartej w soczystym korzeniu tej rośliny oraz duża ilość witamin (w tym witaminy C - 7 mg na 30 g) to dobry
"mix" odchudzający - organizm z jednej strony się oczyszcza, a z drugiej nie traci potrzebnych mu witamin.
Anna Loska/(mtr), WP Kobieta