Kasza jaglana
Może być spożywana nawet przez alergików, ponieważ nie zawiera glutenu, a przy tym jest lekkostrawna i jednocześnie odżywcza. Świetnie sprawdza się również w żywieniu niemowląt i małych dzieci, już od 5 miesiąca życia.
Kasza jaglana zawiera naturalne antyoksydanty, które neutralizują wolne rodniki. Spożywając ją, dostarczasz organizmowi lecytyny, która wspomaga pamięć i koncentrację.
Dawniej wykorzystywano jej właściwości antywirusowe, gdyż zmniejsza stan zapalny błon śluzowych.
Kasza jaglana otrzymywana z prosa ma działanie alkalizujące na organizm, dzięki czemu oczyszcza organizm z toksyn, działa antydepresyjnie i wzmacnia układ odpornościowy. Ważnym jej składnikiem jest krzemionka, która jest naturalnym produktem wzmacniającym stan skóry, włosów i paznokci.
To także cenne źródło witamin E, B1, B2, b6 oraz mikro i makroelementów, takich jak magnez, wapń, żelazo, potas czy fosfor. Szybko się gotuje i można ją wykorzystać na wiele sposobów. Smakuje z owocami oraz w formie wytrawnej z warzywami czy mięsem.