Alergia na gluten - objawy. Alergia na gluten a celiakia
Alergia na gluten często utożsamiana jest z celiakią. Nie są to jednak te same choroby, choć obie wiążą się z nietolerancją glutenu. Uczulenie na gluten jest schorzeniem dość częstym, ponieważ dotyczy 10-20 proc. osób z alergiami pokarmowymi. Jakie są objawy alergii na gluten i jak zwalczać przykre dolegliwości?
Co to jest gluten?
Gluten to substancja, która składa się z dwóch rodzajów białek: gluteniny i gliadyny. Źródłem glutenu są ziarna niektórych zbóż, w tym pszenicy, żyta, owsu czy jęczmienia.
Gluten wpływa na ciągliwą konsystencję ciasta, dlatego jest doceniany przede wszystkim w przemyśle piekarskim. Gluten odpowiada za pulchność i miękkość pieczywa. W naszej diecie znajdują się coraz większe dawki glutenu, co jest spowodowane tym, że ta substancja dodawana jest już nie tylko do pieczywa, ale także do wędlin, jogurtów, deserów i produktów wysoko przetworzonych.
Dla większości ludzi gluten jest zdrowym składnikiem posiłków, ponieważ dostarcza dużej ilości roślinnego białka, a jednocześnie pozbawiony jest tłuszczów nasyconych. Jednak nie każdy może spożywać produkty z glutenem. Alergia na gluten czy nietolerancja tego składnika może powodować liczne, przykre objawy i dolegliwości.
Alergia na gluten i celiakia
Dieta bezglutenowa to dieta eliminacyjna, która polega na usunięciu z jadłospisu szkodliwego dla organizmu składnika. Musi być ona stosowana w przypadku dwóch nietolerancji pokarmowych, czyli celiakii i alergii na gluten.
Powszechnie używa się tych pojęć zamiennie, jednak nie powinno się ich ze sobą mylić. Alergia na gluten to schorzenie dość częste. Gluten, zaraz po mleku, jest najczęściej uczulającym alergenem pokarmowym. Szacuje się, że ok. 10-20 proc. osób z alergią pokarmową jest uczulonych właśnie na gluten. Alergia na gluten dotyczy zarówno dzieci, jak i dorosłych.
Celiakia natomiast to choroba trzewna, w której występuje nadwrażliwość na giadynę. Wykrywana jest zazwyczaj u dzieci, choć występuje również u dorosłych. Celiakia niszczy śluzówkę jelita i negatywnie wpływa na przyswajanie pokarmów i ogólne samopoczucie.
Jak rozpoznać alergię na gluten? Objawy uczulenia na gluten
Najczęściej objawy alergii na gluten uaktywniają się tuż po spożyciu glutenowego posiłku. Zdarza się jednak, że występują również z opóźnieniem. Warto zauważyć, że objawy alergii na gluten zmieniają się wraz z wiekiem pacjenta.
Uczulenie na gluten u dzieci objawia się zazwyczaj atopowym zapaleniem skóry. Zdecydowanie rzadsze są dolegliwości związane z układem pokarmowym czy oddechowym. W przeciwieństwie do celiakii, z alergii na gluten dzieci często wyrastają.
Dorośli, którzy są uczuleni na gluten zazwyczaj uskarżają się na pokrzywkę, obrzęk naczynioruchowy, a także biegunkę. Bardzo często u osób dorosłych alergia na gluten pojawia się przy jednoczesnym wysiłku fizycznym. Dorośli w przeciwieństwie do dzieci na uczulenie na gluten cierpią przez długie lata.
Objawy alergii są wywoływane przez zdecydowanie większe ilości spożywanego glutenu. Do natychmiastowych objawów alergii na gluten zalicza się wymioty, biegunkę, wodnisty katar, zmiany skórne i w najgorszych przypadkach wstrząs anafilaktyczny.
Jak zwalczać uczulenie na gluten?
Podstawą leczenia uczulenia na gluten jest dieta bezglutenowa. Tej dolegliwości nie da się wyleczyć żadnymi lekami, dlatego gluten należy wykluczyć ze swojego jadłospisu. Jeśli gluten zostanie wyeliminowany z diety, to wszelkie negatywne objawy alergii ustąpią.