Biały, brązowy czy czarny? Kalorie i właściwości ryżu
Ryż jest zbożem cenionym na całym świecie za swoje wartości odżywcze i właściwości. Największą popularnością cieszy się w Azji, jednak Europejczycy często wybierają ryż na składnik różnych dań. Co warto wiedzieć o ryżu? Jaka jest jego kaloryczność? Czym różni się ryż biały od brązowego i czarnego?
08.11.2018 16:14
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Podstawowe informacje o ryżu
Ryż to rodzaj zbóż, które występują głównie w klimatach ciepłych i gorących. Ryż, który dodajemy do dań pozyskuje się z ziarna ryżu siewnego. Plantacje ryżu można spotkać niemal na całym świecie, jednak najbardziej cenione gatunki pochodzą z wodnych plantacji. Ryż dojrzewa od. ok 100 do 250 dni, czas dojrzewania jest bowiem uzależniony od rodzaju ryżu. Kiedy ryż dojrzeje z plantacji spuszcza się wodę, a następnie zboże się ścina i suszy w suszarniach.
Na świecie występuje ok. 800 gatunków ryżu. Różnią się one kształtem ziarna, stopniem oczyszczenia, smakiem, barwą czy zawartością składników odżywczych. Ze względu na kształt ziaren ryż dzieli się na:
- ryż długoziarnisty (basmati, karoliński) - gotuje się go przez 15-20 min., a po ugotowaniu jest sypki. Sprawdza się w sałatkach i jako dodatek do dań mięsnych i rybnych.
- ryż średnioziarnisty (jaśminowy) - po ugotowaniu jest mocno wilgotny i używa się go do przyrządzania risotto, kleików czy gołąbków.
- ryż krótkoziarnisty (originario) - wyróżniają go prawie okrągłe ziarenka, które po ugotowaniu się sklejają. Wykorzystuje się go do przyrządzania sushi, zapiekanek i farszów.
Rodzaje ryżu wyróżnia się również ze względu na kolory. W kuchni najczęściej spotyka się ryż biały, brązowy i czarny.
Ryż - kalorie
Kaloryczność ryżu jest uzależniona od rodzaju wybranego ryżu oraz sposobu jego przyrządzenia. W przeliczeniu na 100 g suchego produktu ryż biały dostarcza 365 kcal, ryż brązowy 370 kcal, a ryż czarny 174 kcal.
Ryż biały - co warto o nim wiedzieć?
Ryż biały długoziarnisty to najpopularna odmiana ryżu wykorzystywana w naszych kuchniach. Jest produktem niskokalorycznym i lekkostrawnym. Ziarna białego ryżu zawierają dużo wartościowego białka, witamin oraz składników mineralnych, takich jak żelazo, wapń, potas czy mangan.
Ryż biały jest doskonałym uzupełnieniem dań dietetycznych, zwłaszcza przy marskości wątroby, wrzodach żołądka czy dwunastnicy. Cechuje go łatwa przyswajalność oraz neutralny smak, co sprawia, że sprawdza się w dietach dzieci oraz osób starszych. Aby przygotować biały ryż, wystarczy gotować go we wrzącej i lekko posolonej wodzie przez ok. 15 minut. Biały ryż jest idealnym dodatkiem do sałatek, potraw mięsnych czy jarzynowych.
Ryż brązowy - wartości odżywcze
Ziarna ryżu brązowego są podłużne, a ich brązowy kolor jest wynikiem usunięcia z ziarna niejadalnej plewy. Ryż brązowy jest bogatym źródłem witamin z grupy B, witaminy E i witaminy K. W ryżu brązowym nie ma natomiast witamin A, B12, C i D.
Wśród składników mineralnych zawartych w ryżu brązowym warto wymienić magnez, fosfor, wapń i potas. Poddany termicznej obróbce, jest pozbawiony choleterolu, glukozy, fruktozy czy sacharozy.
Ryż brązowy jest zdrowszy od ryżu białego i bogatszy w składniki odżywcze. Zawiera trzykrotnie więcej błonnika pokarmowego oraz dwukrotnie więcej magnezu, witaminy E i B6. Ryż brązowy ma także niższy indeks glikemiczny, dlatego poleca się go diabetykom i osobom zmagającym się z insulinoopornością.
Ryż czarny - dlaczego warto go jeść?
Czarny ryż to odmiana zboża, którą wyróżnia niezwykłe bogactwo składników odżywczych. Zawiera się w nim 18 cennych aminokwasów, duże ilości błonnika, żelazo, cynk, miedź, karoten, polifenole i flawonoidy. Czarny ryż pobudza perystaltykę jelit, działa antyoksydacyjnie, oczyszcza organizm z toksyn, spowalnia wchłanianie cukru i zmniejsza reakcje alergiczne.
Ugotowanie czarnego ryżu zajmuje ok. 30-45 minut, a wcześniej należy go przez kilka godzin moczyć w wodzie. Czarny ryż to idealny składnik diet odchudzających, przeciwcukrzycowych i zmniejszających poziom cholesterolu.
Na czym polega dieta ryżowa?
Dieta ryżowa to typ monodiety, w której podstawową zasadą jest spożywanie brązowego ryżu. Najbardziej znaną odmianą diety ryżowej jest 3-dniowy program, podczas którego na śniadanie, obiad i kolację zjada się tylko brązowy ryż. Ryż może być gotowany, prażony lub pieczony. Podczas diety można pić dodatkowo wodę i napary ziołowe. W trakcie diety ryżowej dziennie traci się ok, 0,5 kg.