GwiazdyBosacka porównuje Amerykanów do Europejczyków. Kto się lepiej odżywia?

Bosacka porównuje Amerykanów do Europejczyków. Kto się lepiej odżywia?

Katarzyna Bosacka w przeszłości mieszkała za granicą, głównie w Kanadzie i Stanach Zjednoczonych. Przekonała się na własnej skórze, jakie tam panują nawyki żywieniowe i dziś nie ma wątpliwości, kto ma większą świadomość na temat zdrowego jedzenia.

Katarzyna Bosacka
Katarzyna Bosacka
Źródło zdjęć: © AKPA
oprac. JPI

07.05.2021 15:26

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Katarzyna Bosacka przez lata prowadziła programy o zdrowym odżywianiu. Uczyła Polaków, jak czytać etykiety na produktach, jak dokonywać lepszych wyborów na zakupach, a także dlaczego warto unikać wysokoprzetworzonych dań, które zamiast do naszych żołądków, powinny pozostać na sklepowych półkach. Dziennikarka jest uznawana za ekspertkę w swojej dziedzinie.

W życiu prywatnym jest mamą czwórki dzieci, a także żoną Marcina Bosackiego, który w latach 2013 - 2016 sprawował funkcję ambasadora RP w Kanadzie. Katarzyna wraz z mężem mieszkała za granicą, zarówno w Kanadzie jak i w Stanach Zjednoczonych, więc miała okazję doskonale poznać tamtejsze zwyczaje i nawyki żywieniowe.

Kto się lepiej odżywia?

Bosacka w rozmowie z JastrząbPost wylicza, czym różni się kuchnia europejska od amerykańskiej. Gwiazda nie ma wątpliwości, kto lepiej się odżywia.

"Klasa średnia - Kanadyjczycy lub Amerykanie kontra klasa średnia w Polsce. Zapraszamy siebie nawzajem na grilla. Polacy jedzą karkówkę, dobrej jakości kiełbasę, warzywa, bardzo lubimy grillować pieczarki, papryki, cukinie, bakłażany. A Amerykanie i Kanadyjczycy grillują zdecydowanie mrożone hamburgery kupione w sklepie i do tego są takie bułeczki 100-letniej przydatności do spożycia. Ciężko tam znaleźć w typowym supermarkecie dobrej jakości chleb, jeśli jest maślanka to w zasadzie jeden rodzaj albo dwa, kefir ma 13% tłuszczu, a przypomnijmy, że w Polsce ma 1% tłuszczu" - mówi dziennikarka w wywiadzie dla JastrząbPost.

Choć w Ameryce jest większa różnorodność owoców i warzyw, to Bosacka zdecydowanie woli kuchnię polską, a przede wszystkim nasze rodzime produkty.

Zapraszamy na grupę FB - #Wszechmocne. To tu będziemy informować na bieżąco o terminach webinarów, wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Chętnie poznamy wasze historie, podzielcie się nimi z nami i wyślijcie na adres: wszechmocna_to_ja@grupawp.pl

Źródło artykułu:WP Kobieta
katarzyna bosackazdrowe odżywianieamerykanie
Komentarze (6)