Cilento - w krainie mozarelii i wina

Jeśli kochasz kuchnię włoską - jedź do Cilento, niewielkiego zakątka na południu Włoch, na granicy Kampanii i Kalabrii. Morze ma tu kolor lazuru, a w średniowiecznych miasteczkach możesz skosztować przysmaków tutejszej kuchni: domowego makaronu z pomidorowym sosem, doskonałej oliwy, najlepszej pod słońcem mozzarelli oraz wina.

Obraz
Źródło zdjęć: © Małgorzata Pindera

Najlepsza mozarella pochodzi, jak mówią mieszkańcy Cilento, z mleka szczęśliwych bawolic. Od czasów średniowiecza żyją one w okolicach Neapolu, co odnotował już w 1787 roku w swoim dzienniku z podróży Wolfgang Goethe. Niemiecki poeta pisał, że każdego ranka szedł podziwiać ciemne bawoły o krwiście czerwonych oczach, które z wyglądu przypominały mu hipopotamy.

Chociaż od tamtego czasu minęło ponad dwieście lat, w regionie Cilento nadal wytwarza się mozarellę z bawolego mleka, a jej smak i konsystencja nie przypomina w niczym tej, którą znamy z naszych sklepów.

Nazwa sera pochodzi od włoskiego „mozzare” co znaczy „odrywać”, a najbardziej ceniona to mozzarella di bufala. Ma ona kolor porcelany, jest wilgotna i miękka, i składa się z cieniutkich warstw, które można odrywać jedna po drugiej. Miałam okazje oglądać organiczna farmę Vannulo, gdzie produkuje się mozarellę di bufala. Trzysta bawolic żyje tu w komfortowych warunkach: same decydują, kiedy chcą być wydojone, same wchodzą do specjalnego pomieszczenia i przystawiają się do aparatów ssących, mają do swojej dyspozycji bawialnię, a w części relaksacyjnej oddają się kąpielom, masażom i czesaniu.

Jeśli któraś zachoruje, leczy się je preparatami homeopatycznymi. W sklepie przy farmie można kupić mozarellę i ricottę, ale tylko wyprodukowane tego samego dnia. Żadnej chemii, żadnych konserwantów. W małej kawiarni można napić się pysznego cappuccino (oczywiście z bawolim mlekiem), zjeść jogurt czy lody robione z bawolego mleka. A gdy bawolica dokona żywota, z jej skóry robi się ekskluzywne torebki w cenie od 220 do 4000 euro.

Odkrywanie Cilento to także odkrywanie włoskiej kuchni, przepełnionej smakami i aromatami ziół, poczynając od popularnej bazylii, poprzez oregano, ostre papryczki, anyżek i wiele innych. Oprócz mozarelii di bufala innym popularnym w tym regionie serem jest caciocavallo (z mleka krowiego) – który kształtem przypomina balonik zawieszony na sznurku.

Tutejsze jedzenie to slow food w najlepszym wydaniu. Większość gospodarstw agroturystycznych czy trattorii oferuje własnoręcznie wytwarzane specjały, których można skosztować na miejscu, a także je kupić. Każde z nich specjalizuje się też w innych produktach. Kuchnia tego regionu nie może się obyć bez oliwy i wina, a otoczone oliwnymi gajami i winoroślą gospodarstwa spotyka się tu na każdym kroku. Wino i oliwę wytwarza się w nich tradycyjnymi metodami, a skosztować i kupić można je bezpośrednio u właściciela plantacji.

W Cilento uprawia się trzy szczepy winorośli, które 2,5 tysiąca lat temu przywieźli tu starożytni Grecy. Na farmie „Marino”, w Agropoli produkcją wina zajmuje się Rafaele, a gajami oliwnymi – jego żona. Najbardziej zaskoczył mnie widok bujnych krzewów róż, które rosną w winnicach.

Okazuje się, że choroby, które atakują winnice, zajmują najpierw róże. Dzięki temu wiadomo, jako je leczyć. Wiele z winnic oferuje też noclegi, a jeśli gospodarstwo położone jest w górach, dalej od morza – własny transport na plażę. A woda ma tu kolor lazuru i co najważniejsze, wciąż można znaleźć zatoczki, gdzie nie ma natłoku turystów. Mieszkańcy Cilento mówią, że ich kuchnia to zasługa tego, co dała tej krainie natura: słońca i ziemi. Jedno jest pewne: pobyt tu to także kilka dodatkowych kilogramów w talii, bo smakom tym nie sposób się oprzeć.

(mpi/sr)

Wybrane dla Ciebie

Nawrocka w odważnym połączeniu kolorystycznym. Stylistka: "Oczy bolą"
Nawrocka w odważnym połączeniu kolorystycznym. Stylistka: "Oczy bolą"
Jej hity śpiewała cała Polska. Właśnie skończyła 52 lata
Jej hity śpiewała cała Polska. Właśnie skończyła 52 lata
Nałożyła szminkę pod oczy. Efekt przerósł oczekiwania
Nałożyła szminkę pod oczy. Efekt przerósł oczekiwania
Pokazała się po dłuższej przerwie. Tak teraz wygląda Ewa Wiśniewska
Pokazała się po dłuższej przerwie. Tak teraz wygląda Ewa Wiśniewska
Wlej do odpływu. Wszystkie resztki znikną
Wlej do odpływu. Wszystkie resztki znikną
Tym zajmuje się poza aktorstwem. "Robię też na sprzedaż"
Tym zajmuje się poza aktorstwem. "Robię też na sprzedaż"
Nowy trend w ogrodnictwie? Posadź zamiast tui, a nie pożałujesz
Nowy trend w ogrodnictwie? Posadź zamiast tui, a nie pożałujesz
Ujawniła, co jej robił. Ze łzami w oczach wspomina małżeństwo
Ujawniła, co jej robił. Ze łzami w oczach wspomina małżeństwo
Zrób to teraz z trawnikiem. Wiosną będzie gęsty jak nigdy
Zrób to teraz z trawnikiem. Wiosną będzie gęsty jak nigdy
Założyła małą czarną. Krój to strzał w dziesiątkę
Założyła małą czarną. Krój to strzał w dziesiątkę
Połóż w łazience na noc. Do rana wszystkie rybiki się wyniosą
Połóż w łazience na noc. Do rana wszystkie rybiki się wyniosą
Mogą stworzyć siedlisko pluskiew. Szybko wynieś z sypialni
Mogą stworzyć siedlisko pluskiew. Szybko wynieś z sypialni