Witamina A
Aby chronić skórę przed oparzeniami, wprowadzamy do diety produkty obfitujące w przeciwutleniacze. Podczas opalania skóra zaczyna wytwarzać melaninę - ciemny pigment ochronny. Jest to oczywiście zjawisko pożądane. Jednocześnie w zmęczonych słońcem komórkach skóry powstają także wolne rodniki. To one odpowiedzialne są za przedwczesne starzenie się ciała oraz nowotwory - w tym także nowotwory skóry. A przeciwutleniacze zabijają wolne rodniki, tym samym są naszym najlepszym przyjacielem podczas opalania. Najsilniejszymi przeciwutleniaczami są witaminy: A, C i E oraz selen.
Witamina A
Cechuje się tym, że jest rozpuszczalna w tłuszczach, występuje więc w największych ilościach w mięsie i innych produktach pochodzenia zwierzęcego: wątróbce, tłustych rybach (makrela, łosoś), żółtku jajka, a także w serach oraz maśle. Witamina ta, oprócz tego, że zabija wolne rodniki, ma jeszcze inne właściwości. Sprzyja procesowi gojenia się oraz przyspiesza odnawianie się komórek skóry. W sezonie letnim jest niezbędna.
POLECAMY: * Gwiazdy w kostiumach kąpielowych*