Co to jest betaina? Działanie, właściwości, zastosowanie
Naturalne składniki oraz ekstrakty z warzyw i owoców to coraz częstsze składniki wielu popularnych suplementów diety. Przykładem może być chociażby betaina, czyli niezwykle pożyteczny związek chemiczny zawarty między innymi w burakach cukrowych. Czym dokładnie jest betaina oraz czy warto ją stosować?
02.12.2018 | aktual.: 20.12.2018 14:18
Czym jest betaina?
Betaina, znana niekiedy także pod nazwami N,N,N-trimetyloglicyna oraz TMG, jest to organiczny związek chemiczny będący pochodną glicyny, czyli najprostszego aminokwasu białkowego występującego w organizmie. Związek ten zawdzięcza swoją nazwę burakom cukrowym gatunku Beta vulgaris, które są jednocześnie jednymi z naturalnych źródeł betainy.
W ciele człowieka betaina produkowana jest równolegle z witaminą B4, jednak jest ona także składnikiem wielu suplementów diety mających pomóc nam w utrzymaniu dobrego zdrowia.
Oprócz buraków zwyczajnych ten roślinny aminokwas znajdziemy także w produktach o dużej zawartości choliny, a więc w niektórych owocach morza, szpinaku oraz pszenicy.
W naszym organizmie odpowiada ona za pobieranie z pożywienia protein, witaminy B12, wapnia i żelaza, dlatego warto pamiętać, że to właściwości betainy są właśnie jej najcenniejszym atutem. Dużym plusem suplementacji betainy jest fakt, że jest ona pozyskiwana w sposób całkowicie naturalny, a więc nie ma potrzeby jego sztucznego syntetyzowania.
Betaina - właściwości, działanie
Betaina to jedna z tych substancji, którą coraz częściej znajdziemy w popularnych suplementach diety. Jest ona przydatna przede wszystkim dla osób walczących o budową masy mięśniowej, bowiem suplementacja betainą może być przydatna w redukcji tkanki tłuszczowej bez utraty masy mięśniowej.
Jest ona także pomocna w budowie suchej masy mięśniowej i przyczynia się do jej zwiększenia. Betaina jest także przydatna dla osób narażonych na choroby serca, ponieważ znacznie obniża poziom homocysteiny we krwi.
Suplementy z betainą mogą być dla nas przydatne także z racji pomocy w usuwaniu toksyn z wątroby. W ten sposób ten cenny aminokwas zapobiega uszkodzeniom przewodu pokarmowego i wspiera organizm w procesie trawienia tłuszczu wątrobowego. Betaina przyczynia się również do zwiększenia stężenia kwasu solnego w żołądku, a więc wspomaga trawienie i pozwala przyswoić więcej składników odżywczych z przyjmowanego pożywienia.
Co ciekawe, betaina jest również dobrą opcją dla osób dbających o linię, ponieważ ma swój udział w walce o skuteczne odchudzanie.
Występowanie betainy
Najbardziej znanym naturalnym źródłem betainy są oczywiście buraki zwyczajne, najlepiej w jak najmniej przetworzonej formie. Ponadto znajdziemy ją również w wielu produktach pszennych, takich jak otręby czy kiełki, a także w owocach goi, szpinaku oraz owocach morza takich jak małże czy krewetki.
Betaina zawdzięcza co prawda swoją nazwę burakom cukrowym, jednak stało się tak głównie z racji genezy jej odkrycia, a nie faktycznej zawartości w roślinie. Najlepszym źródłem betainy są właśnie otręby pszenne i kiełki, które zawierają jej od 1200 do 1500 mg na 100 g.
Betaina - dawkowanie, skutki uboczne
Najniższą skuteczną dawką betainy jest 500 mg przyjmowane w ciągu dnia, jednak potrafimy przyjmować jej dziennie nawet do 2000 mg, dlatego w większości przypadków nie ma konieczności jej suplementacji. Podczas uzupełniania diety o betainę zaleca się dawki między 2500 a 6000 mg, jednak należy pamiętać, że ją także można przedawkować.
Może ona wchodzić w interakcje z lekami na choroby serca czy kamicę nerkową, a przedawkowanie betainy powoduje dodatkowo biegunkę i nudności.