Ciasto buraczano-czekoladowe
Przepis na ciasto buraczano-czekoladowe kilka lat temu znalazłam w internecie. Po wielu wypiekach doszłam do perfekcji, która wszystkim smakuje. W dużej misce mieszam 170 g mąki pszennej, 3-4 jajka, jedną szklankę oleju (około 225 g) i pół szklanki kakao. Do tego dodaje trzy duże, ugotowane wcześniej buraki, potem wszystko miksuje. Buraki gotuję nawet i dwie godziny, dolewając co trzydzieści minut do nich wody. Do masy dorzucam startą gorzką czekoladę. Całość wlewam do formy, którą wykładam wcześniej papierem do pieczenia. Ciasto piekę na przysłowiowe oko w 180 stopniach Celsjusza. Jest to na pewno około godziny. Po wyjęciu z piekarnika na wierzch wylewam roztopioną tabliczkę mlecznej czekolady. Gdy wszystko zastygnie, ciasto jest gotowe do spożycia.