FitnessCudowne orzechy

Cudowne orzechy

Cudowne orzechy

Badania przeprowadzone przez naukowców z Uniwersytetu w Maastricht wykazały, że jedzenie kilku gramów orzechów dziennie (w tym orzechów włoskich) zmniejsza śmiertelność wśród osób, które je spożywają

Badania przeprowadzone przez naukowców z Uniwersytetu w Maastricht wykazały, że jedzenie kilku gramów orzechów dziennie (w tym orzechów włoskich) zmniejsza śmiertelność wśród osób, które je spożywają.

Wyniki opublikowane w "International Journal of Epidemiology" potwierdzają związek między spożyciem orzechów i dłuższym życiem. Ci, którzy jedzą co najmniej 10 gramów orzechów dziennie są bardziej odporni niż osoby, które nie dodają ich do swojej codziennej diety.

(gabi)/WP Kobieta

1 / 5

Właściwości odżywcze orzechów

2 / 5

Cenne składniki

Obraz
© 123RF

Orzechy włoskie to naturalne źródło wielu składników odżywczych, m.in. fosforu, potasu, witaminy B6 oraz manganu, który jest niezwykle cenny. Pomaga w prawidłowym tworzeniu tkanki łącznej oraz przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego.
Witamina B6 natomiast pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego i odpornościowego.
Z kolei potas wspiera mięśnie oraz pomaga w utrzymaniu odpowiedniego ciśnienia krwi.

Orzechy włoskie zawierają więcej przeciwutleniaczy i o lepszych właściwościach zdrowotnych niż jakiekolwiek inne orzechy - poinformowano podczas zjazdu American Chemical Society. Jak wynika z analizy doktora Joe Vinsona, orzechy włoskie przewyższają orzeszki ziemne, migdały, orzechy pekanowe, laskowe, brazylijskie, orzechy makadamii, nerkowce i pistacje.

3 / 5

Superprodukt w diecie kobiety

Obraz
© 123RF

Istnieje znacznie lepszy sposób na to, by znacząco spowolnić starzenie się organizmu, polepszyć pamięć i poprawić kondycję skóry, włosów i paznokci. Według naukowców z Brytyjskiego Stowarzyszenia Dietetyków, którzy właśnie zakończyli 20-letni eksperyment, przekąska w postaci różnego rodzaju orzechów (oczywiście bez posypek i polepszaczy smaku), to superprodukt o nieocenionych walorach zdrowotnych.

Lekarze przez dwie dekady obserwowali 190 tysięcy ludzi i ich nawyki żywieniowe. Wśród tych osób, które codziennie zjadały ok. 30 g orzechów (czyli porcję wielkości piłeczki golfowej), stwierdzono lepszy stan zdrowia i ogólny niższy wiek metaboliczny.

Dzięki zawartym w orzechach antyoksydantom, witaminom E, B oraz tłuszczom nienasyconym, organizm wykazywał wysokie zdolności do regeneracji.

4 / 5

Ziemne też zdrowe

Obraz
© 123RF

Warto codziennie jeść orzeszki ziemne, bo są nie tylko smaczne, ale i przedłużają życie - wykazały międzynarodowe badania opublikowane przez "JAMA Internal Medicine".

Obserwowano prawie 72 tys. Amerykanów oraz ponad 134 tys. Chińczyków (mieszkańców Szanghaju). Podzielono ich na pięć grup w zależności od tego, jak dużo orzeszków spożywali. Ponad połowa Amerykanów uczestniczyła w badaniach co najmniej 5 lat, Chińczycy - od 5 do nawet 12 lat.

Kierujący badaniami epidemiolog z uczelni w Nashville prof. Xiao-Ou Shu twierdzi, że Amerykanie, którzy spożywali większe ilości orzeszków (17-18 g), byli o 21 proc. mniej narażeni na zgon z różnych przyczyn zdrowotnych, natomiast Chińczycy - o 17 proc.

Prof. Shu podkreśla, że w badaniach uwzględniono inne czynniki ryzyka związane ze stylem życia, takie jak palenie tytoniu czy otyłość, które mają istotny wpływ na ryzyko zgonu. Nie ma zatem wątpliwości, że zaobserwowane wydłużenie życia związane jest ze spożywaniem orzeszków.

5 / 5

Zmniejszą ryzyko otyłości

Obraz
© 123RF

Jedzenie orzechów, takich jak orzechy włoskie i pistacjowe, może zmniejszać ryzyko otyłości i zaburzeń metabolicznych - informuje pismo "PLOS ONE".
Najnowsza analiza przeprowadzona przez naukowców z Loma Linda University w Kalifornii w grupie 803 osób wykazała, że wśród tych, którzy jedli najwięcej orzechów tzw. drzewnych (jak orzechy włoskie, laskowe, pistacjowe, makadamia, brazylijskie, pekan i migdały) otyłość była o 37-46 proc. rzadsza, w porównaniu z osobami, które spożywały ich najmniej.

Najnowsze badania stanowią potwierdzenie dla innych doniesień na temat korzyści zdrowotnych płynących z regularnego spożywania orzechów. W listopadzie 2013 r. na łamach "New England Journal of Medicine" opublikowano badanie, które wykazało, że ludzie jedzący największe ilości orzechów rzadziej umierali w okresie 24 lat niż ci, którzy konsumowali ich najmniej.

(gabi)/WP Kobieta

Wybrane dla Ciebie

Komentarze (13)