Nigdy nie łącz z kawą. Opłakane konsekwencje

Czego nie popijać kawą?
Czego nie popijać kawą?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

02.10.2024 15:33, aktual.: 02.10.2024 17:17

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Kawa jest jednym z najczęściej spożywanych napojów na świecie. Dla wielu osób poranna filiżanka kawy to nieodzowny element dnia. Nie każdy jednak zdaje sobie sprawę, że łączenie jej z niektórymi produktami może negatywnie odbić się na naszym zdrowiu.

Kawa działa pobudzająco na układ nerwowy i krwionośny, dostarczając szeregu witamin i minerałów, w tym witamin z grupy B oraz magnezu, potasu i manganu. Korzyści zdrowotne płynące z picia kawy zależą jednak od tego, w towarzystwie jakich produktów ją spożywamy. Niektóre z nich reagują z kofeiną, co ogranicza wchłanianie wartościowych substancji. Podpowiadamy, których połączeń lepiej jest unikać.

Tego nigdy nie popijaj kawą

Mit mówi, że kawa wypłukuje z organizmu witaminy i minerały. W rzeczywistości jedynie ogranicza ich wchłanianie. Właśnie dlatego leków bądź suplementów diety, nie powinno popijać się napojami, które mają w składzie kofeinę. To nie oznacza jednak, że w ogóle nie możemy pić ich w ciągu dnia. Eksperci radzą, by robić to najwcześniej po ok. dwóch godzinach od przyjęcia medykamentów.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Napój bogów zmniejsza też wchłanianie wapnia. Nie należy więc pić go w trakcie posiłku zawierającego produkty mleczne, takie jak jogurt, twaróg czy kefir. Dozwolone jest jednak picie kawy z mlekiem, ale nie więcej niż trzy filiżanki dziennie, aby uniknąć zaburzeń poziomu jonów wapnia, co mogłoby prowadzić do poważnych problemów zdrowotnych.

Trwa głosowanie w plebiscycie #Wszechmocne. Kliknij w baner poniżej, by oddać głos na swoją Wszechmocną!

Czego nie łączyć z kawą?

Rośliny strączkowe, takie jak groch, fasola czy ciecierzyca, są bogate w żelazo. Jego niedobór może prowadzić do anemii. Dlatego też, aby zoptymalizować wchłanianie żelaza, nie powinno się spożywać strączków z kawą.

Podobnie jest z produktami bogatymi w cynk, takimi jak ryby, owoce morza, wieprzowina, wołowina, cielęcina, jagnięcina, jaja i ser żółty. Picie kawy podczas posiłku, który zawiera te produkty, hamuje wchłanianie cynku, co może doprowadzić do poważnych problemów zdrowotnych, w tym dermatologicznych oraz zaburzeń pracy tarczycy i układu odpornościowego.

Zapraszamy na grupę na Facebooku - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

© Materiały WP
Źródło artykułu:WP Kobieta
kawakawa a zdrowiepicie kawy