Czekolada mleczna – słodka pokusa na poprawę humoru
Kochają ją dzieci i dorośli. Jest bardzo słodka, rozpływa się w ustach, świetnie działa na poprawę humoru. Czekolada mleczna, chociaż nie tak zdrowa jak gorzka, również będzie doskonałym przysmakiem. Oczywiście zawsze należy jeść ją z głową.
25.10.2018 15:26
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Czekolada mleczna – skład
W skład czekolady mlecznej wchodzi kakao, tłuszcz kakaowy, substancje słodzące oraz najczęściej sproszkowane mleko. Zawartość kakao nie powinna przekraczać 50 proc., jednocześnie nie powinno być go mniej niż ok. 25 proc. W czekoladzie mlecznej zazwyczaj znajduje się znacznie więcej cukru aniżeli w czekoladzie gorzkiej czy deserowej. Jest to zatem produkt wysokokaloryczny, ale za to bardzo kremowy i delikatnie rozpływający się w ustach. W jednej tabliczce czekolady mlecznej mieścić się może aż 531 kcal.
Czekolada mleczna – wpływ na zdrowie
Czekolada mleczna jest znana ze swoich właściwości pobudzających. Daje nam solidny zastrzyk energii i poprawia nastrój, ponieważ stymuluje produkcję serotoniny. Jeśli chcemy poczuć się lepiej, możemy pozwolić sobie na kostkę czy dwie kostki czekolady, ale nie możemy przesadzać ze względu na zawartość kalorii. Czekolada mleczna zawiera także niewielkie ilości minerałów i witamin, jednak nie powinniśmy nią uzupełniać niedoborów.
Czekolada mleczna – zastosowanie
Czekoladę mleczną szeroko wykorzystujemy w cukiernictwie, ale chyba najczęściej spożywamy ją w postaci tabliczek, pralinek czy świątecznych figurek. Produkt ten jest często składnikiem polew do ciast, słodkich lodów czy mas tortowych, można go również rozpuścić i podawać wraz z kawałkami owoców, a także umieścić w środku słodkich bułek czy pączków. Czekolada mleczna to świetny afrodyzjak i doskonały pomysł na drobny upominek dla najbliższej, ukochanej osoby na dowolną okazję.