Dieta 1000 kcal
Dieta 1000 kcal to jedna z najbardziej popularnych metod odchudzania, polecana w gazetach i Internecie, a także przez niektórych lekarzy i dietetyków. Opiera się na prostej zasadzie, że zmniejszenie ilości dostarczanych kalorii, w stosunku do potrzeb naszego organizmu, powoduje redukcje zbędnych kilogramów. Dieta, jak sama nazwa wskazuje, polega głównie na ograniczeniu energetyczności codziennego menu do 1000 kcal.
01.06.2010 | aktual.: 01.06.2010 11:03
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Dieta 1000 kcal to jedna z najbardziej popularnych metod odchudzania, polecana w gazetach i Internecie, a także przez niektórych lekarzy i dietetyków. Opiera się na prostej zasadzie, że zmniejszenie ilości dostarczanych kalorii, w stosunku do potrzeb naszego organizmu, powoduje redukcje zbędnych kilogramów. Dieta, jak sama nazwa wskazuje, polega głównie na ograniczeniu energetyczności codziennego menu do 1000 kcal.
Musimy jednak przy tym zapewnić organizmowi wszystkie niezbędne składniki odżywcze. Dieta 1000 kcal nie ma jednego przyjętego konkretnego jadłospisu, skład posiłków jest różny w zależności od autora. W większości opracowań znajdziemy zalecania o regularności jedzenia, spożywaniu 4-5 posiłków dziennie w równych odstępstwach czasowych i ich odpowiednim rozkładzie energetycznym.
Dieta w założeniu powinna opierać się głównie na warzywach, owocach, produktach mlecznych, chudym mięsie i rybach. Z jadłospisu musimy natomiast wyeliminować produkty dostarczające pustych kalorii i wysokoenergetyczne: słodycze, alkohol, tłuste mięsa, żółty ser etc. Zalecane jest również picie minimum 2 litrów wody dziennie, unikanie soli i ostrych przypraw. Posiłki powinnyśmy jeść powoli, na małych talerzach (wtedy wydają się być większe), jedzenie kroić w cienkie plasterki.
Wpływ na organizm i efektywność
Przyjmowanie 1000 kcal dziennie powoduje bardzo duży deficyt kaloryczny w porównaniu ze średnim dziennym zapotrzebowaniem energetycznym organizmu. W zależności od masy ciała, płci i wieku będąc na tej diecie możemy tracić 1-2 kg tygodniowo. To dosyć szybkie tempo, grożące efektem jojo po zakończeniu jej stosowania. Z dietą 1000 kcal zazwyczaj dostarczamy zbyt mało błonnika, żelaza, wapnia, witamin z grupy B, jak również innych składników (w zależności od doboru produktów i ich urozmaicenia), co oczywiście odbija się na kondycji naszego organizmu. Można więc powiedzieć, że ogólny wpływ na organizm zależny jest od tego, z czego owe 1000 kcal będziemy przyjmować.
Plusy i minusy stosowania diety
Największym minusem jest duży nacisk na kalorie, bez konkretnego określenia jakości jedzenia wchodzącego w skład jadłospisu. Na podstawie głównego założenia diety można wywnioskować, że aby schudnąć wystarczy tylko zwrócić uwagę na kaloryczność posiłków. Osoba stosująca dietę 1000 kcal bez konkretnego jadłospisu dobiera pożywienie tylko na podstawie energatyczności produktów, nie biorąc pod uwagę ich wartości odżywczej.
Poza tym z 1000 kcal dostarczonych nawet z samych zdrowych produktów, ciężko jest na dłuższą metę zapewnić organizmowi wszystkie niezbędne składniki mineralne i witaminy w odpowiednich ilościach.
Stosując dietę stajemy się po pewnym czasie niewolnikami kalorii. Przygotowanie posiłków sprowadza się do sprawdzania w tabelach i na opakowaniach ile dany produkt dostarczy nam energii, nie zwracamy uwagi czy zjedliśmy w ciągu dnia odpowiednią ilość warzyw, produktów mlecznych, owoców itp. Musimy również produkty ważyć – zakup wagi kuchennej jest niezbędny. Zwiększa to koszty diety.
Dokładne zwracanie uwagi na kaloryczność produktów i ich wagę po pewnym czasie staje się męczące, co powoduję, że zmiany ciężko wprowadzić na dłuższy okres. Dodatkowo nie zachęca, mogące często się pojawiać, uczucie głodu.
Będąc na diecie 1000 kcal automatycznie sięgamy po żywność tylko niskoenergetyczną, a to zwykle nie jest dla naszego organizmu korzystne. Przykładowo; zwykła kajzerka ma mniej kalorii niż 2 kromki pieczywa razowego. Razowiec jednak ma więcej błonnika, witamin i składników mineralnych, więc nawet przy odchudzaniu jest wyborem korzystniejszym.
Odchudzanie nie polega tylko na ograniczaniu kalorii, ale również na stosowaniu szeregu zasad dotyczących odpowiedniego doboru produktów, również w zależności od pory dnia. Plusem jest duża praktyczność diety. Przygotowywane posiłki mogą być proste, mamy również możliwość decyzji co do kosztów jakie ponosimy na jedzenie. Jeżeli dieta będzie dobrze zbilansowana może być dobrym sposobem, na szybkie zrzucenie paru zbędnych kilogramów. Jednak musi być opracowana przez specjalistę.
Dla kogo przeznaczona?
1000 kcal to dla większości chcących się odchudzać za mało. Więcej kalorii powinny przyjmować osoby, które dietę chcą połączyć z aktywnością fizyczną, również mężczyźni, osoby pracujące fizycznie, osoby młode (poniżej 18 roku życia) nie powinny tak zaniżać dziennej dawki energii. Nie jest to również dieta dla osób z problemami zdrowotnymi, takimi jak cukrzyca, czy choroby wątroby. Może być polecana dla kobiet w średnim wieku, prowadzących siedzący tryb życia.
Przykładowy jadłospis:
śniadanie (250 kcal): bułka pełnoziarnista z margaryną (łyżeczka), 2 plasterki polędwicy z indyka, kilka plasterków świeżego ogórka
II śniadanie (100 kcal):banan (100g – masa bez skórki) lub 100g serka homogenizowanego i 100g truskawek
obiad (350 kcal): 100g piersi kurczaka uduszonej na oliwie (łyżeczka) z warzywami, 1/2 szklanki ryżu lub makaronu
podwieczorek (100 kcal): jabłko (220g) lub opakowanie jogurtu naturalnego (150g)
kolacja (200 kcal): tuńczyk w sosie własnym (120 g), 2 łyżki kukurydzy, 2 łyżki gotowanego ryżu