Dieta ketogeniczna - zasady, działanie, efekty, skutki uboczne
Dieta ketogeniczna bazuje na tłuszczach, które stanowią nawet 90 % codziennego menu. Węglowodany natomiast są całkowicie wyeliminowane. Czy to dobry sposób, aby cieszyć się zgrabną sylwetką? Co warto wiedzieć o diecie keto? Sprawdziliśmy, jak działa ten rodzaj diety na organizm.
17.12.2018 | aktual.: 03.02.2019 20:28
Dieta ketogeniczna — co to jest?
Dieta ketogeniczna polega na zastąpieniu w codziennym menu węglowodanów tłuszczami. Tym samym do organizmu trafia 80-90 % tłuszczów, zarówno nasyconych, jak i nienasyconych, oraz jedynie 10 % białek i węglowodanów. W organizmie tłuszcze przybierają postać ciałek ketonowych: acetonu, acetooctanu oraz kwasu betahydroksymasłowego. To właśnie on zamiast glukozy docierają do komórek i stanowią główne ‘paliwo’.
Dieta keto często nazywana jest również dietą niskowęglowodanową. Stosuje się ją w przypadku padaczki opornej na leczenie, zespołu Draveta, zespołu Retta, padaczki z napadami miokloniczno-astatycznymi, a także u osób chorujących na Parkinsona i Alzheimera.
Dieta ketogeniczna jest dobrą alternatywą dla ludzi aktywnych fizycznie.
Dieta ketogeniczna — ogólne zasady
Dieta ketogeniczna powinna trwać maksymalnie przez 2-3 miesiące. Przez cały okres jej trwania należy wykluczyć z diety cukry proste, a także być ostrożnym w wyborze produktów zawierających dużo białka. W przypadku diety ketogenicznej bardzo ważne jest nawadnianie organizmu oraz odpowiednia suplementacja, dzięki której do organizmu zostaną dostarczone niezbędne witaminy i minerały.
Dieta ketogeniczna — efekty
Stosując dietę ketogeniczną, spalany jest tłuszcz poprzez wykorzystanie zapasu glikogenu w organizmie. Główny efekt to redukcja tkanki tłuszczowej. Osoby aktywne fizycznie w trakcie stosowania keto diety powinny skupić się na treningach tlenowych oraz treningach globalnych. W pierwszej fazie nie powinniśmy wykonywać ćwiczeń siłowych, które mogą być zbyt obciążające.
Dieta ketogeniczna — co można jeść?
Dieta ketogeniczna powinna być poprzedzona jednodniową głodówką, która pomoże przygotować organizm do zmian nawyków żywieniowych. W trakcie stosowania diety keto można jeść mięso (boczek, wędliny), olej kokosowy, olej lniany, tran, ryby, orzechy, awokado oraz pestki dyni.
Dieta ketogeniczna — jakich produktów unikać?
Na diecie ketogenicznej należy uważać na produkty takie jak: owoce, słodycze, słodzone napoje, słodziki, parówki, pasztety, kasze, produkty pszenne (bułki oraz chleb), a także dżemy i mięso nieznanego pochodzenia. Warto również zrezygnować z jedzenia miodu.
Dieta ketogeniczna — skutki uboczne
Pierwsze efekty diety ketogenicznej są widoczne po kilku dniach, co zachęca wiele osób, które chcą schudnąć. Jednak skutki uboczne są również bardzo widoczne. Całkowicie zmienia się zapach potu, a także zapach z ust. Często osoby stosujące dietę keto są niedożywione oraz brakuje im witamin. Czasem występuje również ciągła senność i anemiczność.
Z tego względu, zanim zaczniemy stosować dietę ketogeniczną, warto sprawdzić, czy jest ona odpowiednia dla naszego organizmu.