Dieta w łuszczycy - co jeść, a czego unikać, mając łuszczycę skóry?
Łuszczyca oprócz leczenia farmakologicznego wymagają od nas także odpowiednio dobranej diety. Chodzi głównie o przyjmowanie produktów o właściwościach przeciwzapalnych, które pozwolą złagodzić jej objawy i skutecznie doprowadzić do jej wyleczenia. Jakie produkty stosować przy łuszczycy, a których unikać?
Łuszczyca - czym jest?
Łuszczyca to przewlekła choroba zapalna skóry, podczas której występują na skórze charakterystyczne łuszczące się wykwity. Najczęściej jest ona przyczyną problemów dermatologicznych, jednak bywa też efektem uwarunkowań genetycznych o dziedziczeniu wielogenowym.
Łuszczyca nie jest chorobą zakaźną, jednak jej rozwój skutecznie utrudnia normalne funkcjonowanie, w tym także w społeczeństwie, i znacznie obniża jakość życia. W niektórych przypadkach może dochodzić do jej wywołania lub zaostrzenia objawów z racji infekcji czy przyjmowanych leków, lecz także wskutek stresu, spożywania alkoholu i nieodpowiedniej diety.
Leczenie łuszczycy jest procesem złożonym, jednak przy niwelowaniu jej objawów można uzyskać długie okresy remisji, a więc oczyszczenia skóry od zmian chorobowych. Jednym z kluczowych elementów warunkujących ten stan rzeczy jest odpowiednia dieta przy łuszczycy, która jest nam w stanie znacznie ułatwić proces walki z chorobą.
Warto wspomnieć, że otyłość także może być powodem nawrotu bądź wywołania łuszczycy, bowiem dowiedziono związku pomiędzy zbyt wysokim BMI a częstotliwością zachorowań bądź nasilenia objawów tej dolegliwości. Dieta na łuszczycę musi charakteryzować się więc niższą kalorycznością i odpowiednim doborem produktów.
Co jeść przy łuszczycy?
Przy wystąpieniu łuszczycy powinniśmy jak najszybciej zmienić nasze nawyki żywieniowe, bowiem niektóre produkty mogą znacznie nasilać jej objawy i utrudniać nam proces leczenia. Dieta przy łuszczycy powinna zawierać głównie produkty działające przeciwzapalnie i wykluczać pożywienie mocno przetworzone.
Na wspomaganie leczenia łuszczycy wpływają na przykład witaminy o działaniu przeciwutleniającym, a więc witamina A, C, E i beta-karoten, jednak w procesie poprawy naszego stanu mają też udział składniki mineralne, na przykład cynk i selen, polifenole, antyoksydanty, antocyjany i kwasy tłuszczowe omega-3.
Wymienione wyżej składniki nie tylko pomogą nam pozbyć się efektów łuszczycy, lecz także pozytywnie wpływają na ochronę organizmu przed miażdżycą.
Przy stosowaniu diety przeciw łuszczycy kluczowe są także witaminy z grupy B, kwas foliowy oraz witamina H i PP, dlatego warto zadbać o zawarcie ich w naszej diecie. Do produktów najlepiej wspomagających leczenie należą więc warzywa i owoce, głównie zielone warzywa liściaste i ciemne owoce jagodowe, produkty razowe i zbożowe, tłuste ryby morskie, pestki dyni i orzechy, a także olej lniany i oliwa z oliwek.
Do walki z łuszczycą przydatne są również zioła, z których możemy tworzyć napary. Są to między innymi mniszek lekarski, łopian, przywrotnik pospolity, aminek i uczep trójlistkowy.
Czego unikać przy łuszczycy?
Dieta przy łuszczycy wymaga od nas zmiany naszych dotychczasowych nawyków żywieniowych, a w szczególności wyeliminowania nasycownych kwasów tłuszczowych, tłuszczów trans, cukru rafinowanego i kwasów tłuszczowych omega-6.
Oznacza to, że całkowicie musimy zrezygnować z tłustego mięsa, nabiału, żywności instant i fast foodu, słodyczy i wyrobów cukierniczych, a także chipsów i solonych przekąsek. Pamiętajmy, że te produkty mogą nasilać problemy z łuszczycą, a nawet hamować jej leczenie.