Dieta warzywno-owocowa. Zasady i efekty oczyszczającej diety
Dieta warzywno-owocowa to niskokaloryczny program żywieniowy, który poza obietnicą utraty zbędnych kilogramów oferuje oczyszczenie organizmu. Najsłynniejszą wśród diet warzywno-owocowych jest dieta dr Dąbrowskiej. Jakie są zasady diety warzywno-owocowej i jak prawidłowo skomponować jadłospis? Jakich efektów można się spodziewać po owocowo-warzywnej kuracji?
09.11.2018 15:05
Warzywa i owoce - dlaczego warto je jeść?
Warzywa i owoce to produkty, które powinniśmy do swojego jadłospisu włączać 5 razy dziennie. Bez warzyw i owoców, dieta jest niepełnowartościowa. Warzywa i owoce bowiem dostarczają organizmowi witamin i minerałów.
Jakie właściwości prozdrowotne mają warzywa i owoce? Po pierwsze, wzmacniają odporność. Warzywa i owoce zawierają ogromne ilości witamin C i K oraz żelaza, które przeciwdziałają infekcjom i przeziębieniom. Dodatkowo są zdrową przekąską, z jednej strony niskokaloryczną, a z drugiej bogatą w błonnik pokarmowy.
Owoce i warzywa naturalnie przedłużają młodość i chronią przed chorobami układu krwionośnego. Dzięki wysokiej zawartości wody, skutecznie gaszą pragnienie. Owoce i warzywa zawierają flawonoidy, które oczyszczają organizm z toksyn.
Dieta warzywno-owocowa dr Dąbrowskiej
Dieta warzywno-owocowa dr Dąbrowskiej jest dwuetapowym programem żywieniowym, który oczyszcza organizm z toksyn, jednocześnie zmniejszając wagę ciała. Ewa Dąbrowska jest doktorem nauk medycznych i lekarzem klinicznym, który zajmuje się profilaktyką i leczeniem chorób wewnętrznych. Przez lata pracowała jako adiunkt na Akademii Medycznej w Gdańsku.
W 1992 r. przygotowała rozprawę “Znaczenie zaburzeń immunologicznych w porfirii późnej skórnej”, która miała być podstawą jej rozprawy habilitacyjnej. Jednak do publicznej obrony nie doszło, ponieważ w toku prowadzonych badań, zmieniła zainteresowania badawcze na rolę żywienia w chorobach cywilizacyjnych. Dieta zaprojektowana przez dr Ewę Dąbrowską to rodzaj głodówki leczniczej, do której stopniowo włącza się warzywa, owoce, ziarna i rośliny strączkowe.
Dieta warzywno-owocowa - zasady
Dieta warzywno-owocowa dr Dąbrowskiej dzieli się na 2 etapy. W I etapie oczyszcza się organizm, jedząc wyłącznie owoce i warzywa. Etap I trwa maksymalnie 42 dni. W II etapie natomiast na stałe wprowadza się zdrowe żywienie. W I etapie diety zaleca się spożywanie warzyw o niskiej zawartości skrobii, np.: sałatę, marchewki, pomidory, seler, brokuła czy kalafiora. Spożywane owoce powinny być niskocukrowe, np.: grejpfruty, cytryny, jagody czy jabłka.
W trakcie diety dr Dąbrowskiej należy wypijać jak najwięcej wody, soków warzywnych i owocowych oraz herbatek ziołowych. Warzywa i owoce najlepiej spożywać surowe, bo wtedy dostarczają najwięcej witamin i minerałów. Dieta dr Dąbrowskiej dostarcza ok. 800 kcal dziennie, co oznacza, że jest dietą nieskokaloryczną, która może powodować niedobory podstawowych składników odżywczych.
Efekty diety warzywno-owocowej - ile można schudnąć?
Na diecie warzywno-owocowej dr Dąbrowskiej można stracić od 4 do 6 kg w ciągu dwóch tygodni. Pamiętając o tym, że dietę stosuje się przez 2-6 tygodni, to rekordziści odnotowali spadek wagi o ok. 12 kg.
Należy pamiętać, że dieta dr Dąbrowskiej to nie jest kuracja, której głównym celem jest utrata kilogramów. Dieta warzywno-owocowa oczyszcza organizm z toksyn i resztek przemiany materii. Stosowanie się do zasad diety może poprawić jakość snu, zwiększyć energię oraz sprawność fizyczną i umysłową.