Dieta z kwasami omega

Za duży udział tłuszczu w diecie powoduje nadmierne gromadzenie się tkanki tłuszczowej i zwiększa ryzyko wielu chorób przewlekłych. Tłuszcz jest jednak składnikiem niezbędnym w naszej diecie, a jego spożywanie może korzystnie wpływać na zdrowie. Wszystko zależy od tego, jaki rodzaj kwasów tłuszczowych przeważa w diecie. Dominującymi w naszym codziennym jadłospisie powinny być kwasy omega.

Obraz
Źródło zdjęć: © Thinkstockphotos

Za duży udział tłuszczu w diecie powoduje nadmierne gromadzenie się tkanki tłuszczowej i zwiększa ryzyko wielu chorób przewlekłych. Tłuszcz jest jednak składnikiem niezbędnym w naszej diecie, a jego spożywanie może korzystnie wpływać na zdrowie. Wszystko zależy od tego, jaki rodzaj kwasów tłuszczowych przeważa w diecie. Dominującymi w naszym codziennym jadłospisie powinny być kwasy omega.

Jakie są rodzaje kwasów tłuszczowych? Tłuszcze są jednym z trzech podstawowych składników odżywczych (lipidy), jak również stanowią oddzielną grupę produktów spożywczych. Masło, smalec, margaryna i oleje roślinne to tłuszcze tzw. widoczne. Z kolei te, będące składnikami różnych produktów spożywczych np. mięsa, ryb, mleka, serów nazywamy tłuszczami niewidocznymi.

W tłuszczach spożywczych oraz lipidach występują różne rodzaje kwasów tłuszczowych: nasycone, jednonienasycone (omega 9) i wielonienasycone (omega 3, omega 6). Podział ten wiąże się z rodzajem wiązań występujących między cząsteczkami tych związków. Poszczególne kwasy tłuszczowe mają różny, pozytywny lub negatywny wpływ na organizm.

Działanie NEGATYWNE: Kwasy tłuszczowe nasycone (np. kwas palmitynowy, stearynowy) mają konsystencję stałą i występują głównie w tłuszczach zwierzęcych np. maśle. Ich udział w diecie powinien być stosunkowo mały, ponieważ podwyższają poziom cholesterolu we krwi. Duża zawartość kwasów nasyconych jest jednym z głównych czynników rozwoju miażdżycy i chorób układu krążenia.

Działanie POZYTYWNE: Kwasy tłuszczowe jednonienasycone zwane kwasami omega 9 (np. palmitooleinowy, oleinowy) mają konsystencję płynną i występują głównie w produktach pochodzenia roślinnego (np. oliwa z oliwek i olej rzepakowy).

Kwasy tłuszczowe wielonienasycone to kwasy omega 6 (np. kwas linolowy, arachidowy) i kwasy omega 3 (kwas alfa - linolenowy, eikozapentanowy, dokozaheksaenowy) mają również płynną konsystencję i występują w olejach roślinnych oraz rybach morskich.

Z punktu widzenia zdrowotnego najważniejsze dla organizmu są wielonienasycowe kwasy tłuszczowe określane jako niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT) lub z języka angielskiego PUFA (Polyunsaturaratet Fatty Acids).

Kwasy tłuszczowe nasycone i omega 9 mogą być syntetyzowane w organizmie człowieka, nie są więc niezbędnymi składnikami pożywienia. Natomiast NNKT, a szczególnie kwasów linolowego i alfa - linolenowego organizm nie jest w stanie sam wyprodukować, dlatego potrzebne jest ich przyjmowanie z dietą. Dodatkowo mają one najwięcej walorów zdrowotnych.

Kwasy omega 9 zmniejszają poziom cholesterolu całkowitego i „złego” cholesterolu LDL we krwi. Kwasy omega-6 obniżają poziom „złego” cholesterolu LDL i trójglicerydów we krwi, jak również wykazują działanie przeciwzakrzepowe. Kwasy omega-3 obniżają poziom złego cholesterolu LDL we krwi, podwyższają poziom dobrego cholesterolu HDL, mają działanie przeciwzakrzepowe, obniżają ciśnienie krwi i działają przeciwzapalnie.

Można powiedzieć, że NNKT, czyli kwasy omega 6 i omega 3, pełnią znaczącą rolę w profilaktyce i leczeniu wielu chorób przewlekłych: chorób układu krążenia; choroby niedokrwiennej serca i udaru mózgu, nadciśnienia tętniczego, niektórych nowotworów: raka piersi, prostaty i jelita grubego. Poza tym są prekursorami prostaglandyn – hormonów tkankowych pełniących ważne funkcje w organizmie.

Jeżeli w naszej diecie występuje stały niedobór kwasów omega 3 i 6 możemy zaobserwować zmiany skórne – np. wysuszenie, pogorszenie procesu gojenia się ran, zwiększoną wrażliwość na infekcje, zaburzenia w odpowiednich stężeniach cholesterolu we krwi, jak również zaburzenia koncentracji i gorsze samopoczucie.

Na niedobory NNKT szczególnie narażone są dzieci, u których mogą przez nie wystąpić zaburzenia rozwoju mózgu i układu nerwowego, jak również siatkówki oka. Dlatego ważne jest by jak najdłużej karmić dziecko piersią (mleko matki zawiera odpowiednią ilość kwasów omega) i zadbać by w wieku rozwojowym dostawało odpowiednią ilość produktów bogatych w „dobre tłuszcze”.

Na czym polega dieta?

Średnie, dzienne zapotrzebowanie na NNKT dla dorosłego człowieka wynosi 8-10g. By zapewnić odpowiednią ilość tych składników należy włączyć do swojej diety poniższe produkty.

Źródła najważniejszych kwasów tłuszczowych:

Kwasy omega 9: oliwa z oliwek, olej rzepakowy, awokado, sardynki, tuńczyk.
Kwasy omega 6: olej kukurydziany, olej słonecznikowy, olej sojowy, olej rzepakowy, oliwa z oliwek.
Kwasy omega 3: olej rzepakowy, olej sojowy, łosoś, makrela, inne ryby morskie.

Praktyczne rady:

1. 2-3 razy w tygodniu zamiast mięsa na obiad warto zjeść rybę, raz w tygodniu może być to porcja tłustej ryby morskiej.

2. Najwięcej kwasów omega 3 mają (podane w kolejności malejącej): łosoś świeży, makrela wędzona, sardynka w oleju, śledź, makrela świeża, łosoś wędzony, tuńczyk, halibut, morszczuk.

3. Przygotowując ryby warto unikać ich smażenia. Filet najlepiej skropić sokiem z cytryny, posypać ziołami i ugotować na parze lub upiec w piekarniku.

4. Na śniadanie i kolacje od czasu do czasu można przygotować na kanapki pastę z sardynek, tuńczyka lub zjeść mała porcję śledzia np. z cebulką.

5. Jeżeli przygotowujemy potrawy na ciepło, najlepiej używać oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek – mają najtrwalsze kwasy tłuszczowe, które nie ulegną rozpadowi pod wpływem wysokiej temperatury.

6. Do sałatek zawsze dodawajmy różnorodne oleje: słonecznikowy, rzepakowy, sojowy, oliwę z oliwek. Można również wzbogacać ich smak kawałkami awokado.

7. Na podwieczorek zamiast ciasteczek lepiej zjeść garść orzechów lub migdałów – zawierają pewne ilości dobrych tłuszczy, dodaj je również do porannego musli.

Pamiętajmy jednak by nie przesadzać z za dużą ilością wszystkich wyżej wymienionych produktów, szczególnie jeżeli masz problemy z nadwagą. Produkty te są zdrowe, ale dość kaloryczne.

Propozycje przepisów z dużą ilością kwasów omega

Obiady:

Łosoś w sosie koperkowo-cytrynowym z makaronem (przepis na 2 porcje)

Składniki:200g surowego łososia bez skóry (płat lub dzwonek), 100g makaronu razowego spaghetti, 2 łyżki oleju rzepakowego, 200 ml jogurtu naturalnego, pół pęczka koperku, sok z połowy cytryny, szczypta soli i pieprzu.

Łososia myjemy i kroimy w kostkę, a następnie dusimy ok. 10 min na oleju. Jogurt mieszamy z sokiem z cytryny, posiekanym koperkiem i przyprawami. Przygotowanym sosem polewamy łososia i dusimy jeszcze około 10 min. Danie podajemy z ugotowanym makaronem al dente (makaron przed gotowaniem przełamujemy na pół).

Wartość odżywcza 1 porcji (energia – 530 kcal)
Zawartość jednonienasyconych kwasów tłuszczowych - 13g
Zawartość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych - 6g

Halibut w pieczarkach z sałatą z orzechami(przepis na 2 porcje)

Składniki: 300g świeżego halibuta, 2 średnie ziemniaki, 8 większych pieczarek, średnia cebula, liście sałaty lodowej, 4 orzechy włoskie, 3 łyżki oliwy z oliwek, szczypta soli i pieprzu, 2 łyżki soku z cytryny, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki.

Halibuta skrapiamy sokiem z cytryny, posypujemy solą, pieprzem i natką. Następnie zawijamy w folię aluminiową i pieczemy w piekarniku (220 st.) ok. 20 minut. Cebule siekamy, pieczarki kroimy w paski i razem podsmażamy na łyżce oliwy. Cebulę z pieczarkami układamy na upieczonym halibucie. Danie podajemy z gotowanymi ziemniakami oraz sałatką przygotowaną z porwanych liści sałaty, posiekanych orzechów i oliwy.

Wartość odżywcza 1 porcji (energia – 450 kcal)
Zawartość jednonienasyconych kwasów tłuszczowych - 12g
Zawartość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych - 6g

Śniadania i kolacje

Sałatka z wędzonej makreli (z chrupiącą grzanką) (przepis na 2 porcje)

Składniki: 150g wędzonej makreli, liście sałaty lodowej (dowolna ilość), 20 pomidorków koktajlowych, pół ogórka zielonego węża, 2 łyżki oleju z pestek winogron, sok z połowy cytryny, szczypta soli i pieprzu, łyżeczka musztardy.

Makrelę oddzielamy od skóry i rozdrabniamy na małe kawałki. Do miski wrzucamy porwane liście sałaty, pokrojonego w kostkę ogórka i pokrojone na połówki pomidorki, na górze układamy kawałki makreli. Przygotowujemy sos z oleju, musztardy soku z cytryny i przypraw i polewamy nim przygotowaną sałatkę. Do dania możemy przygotować w piekarniku grzanki z połówek grahamki.

Wartość odżywcza 1 porcji (energia – 360 kcal)
Zawartość jednonienasyconych kwasów tłuszczowych - 11,5g
Zawartość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych - 4,5g

Ciepłe tosty z pastą sardynkową (przepis na 2 porcje):

Składniki:puszka sardynek w oleju, 4 tosty pełnoziarniste, 4 liście sałaty, mała cebula, paseczki papryki czerwonej.

Cebulę siekamy bardzo drobno, sardynki rozgniatamy widelcem, składniki mieszamy. Na ciepłych tostach układamy liście sałaty, porcję przygotowanej pasty i ozdabiamy paseczkami papryki.

Wartość odżywcza 1 porcji (energia – 350 kcal)
Zawartość jednonienasyconych kwasów tłuszczowych - 5g
Zawartość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych - 4g

(mkr/bb)

Wybrane dla Ciebie

Kobiety kochają takie prysznice. Lekarz ostrzega
Kobiety kochają takie prysznice. Lekarz ostrzega
Przygotuj trawnik na zimę. Wiosną ci się odwdzięczy
Przygotuj trawnik na zimę. Wiosną ci się odwdzięczy
Wielu nie wie, że to grzech. Nawet po ślubie kościelnym
Wielu nie wie, że to grzech. Nawet po ślubie kościelnym
Nie ma wyrzutów sumienia. "To ich wina, bo mnie namówili"
Nie ma wyrzutów sumienia. "To ich wina, bo mnie namówili"
Widzisz "bąble" na panelach? Przyłóż, a w mig znikną
Widzisz "bąble" na panelach? Przyłóż, a w mig znikną
"Wybrano" Miss Białorusi. Kontrowersyjne napisy na koszulkach
"Wybrano" Miss Białorusi. Kontrowersyjne napisy na koszulkach
"Może ja się starzeję". Karolaka dopadł kryzys wieku średniego?
"Może ja się starzeję". Karolaka dopadł kryzys wieku średniego?
Tak przyszła do "PnŚ". Trudno było nie zwrócić na nią uwagi
Tak przyszła do "PnŚ". Trudno było nie zwrócić na nią uwagi
Miała z ojcem tajemnicę. Dziś czuje niesmak, że ukrywała prawdę
Miała z ojcem tajemnicę. Dziś czuje niesmak, że ukrywała prawdę
Ma 109 lat. Co miesiąc dostaje specjalne świadczenie ZUS
Ma 109 lat. Co miesiąc dostaje specjalne świadczenie ZUS
Pokazała się w "nagiej spódnicy". Strój rolniczki zbiera same komplementy
Pokazała się w "nagiej spódnicy". Strój rolniczki zbiera same komplementy
"Seks i alkohol" w nekrologu. Tak żegnali ją przyjaciele
"Seks i alkohol" w nekrologu. Tak żegnali ją przyjaciele