Dietetyczne śniadanie – przykładowe przepisy
Śniadanie dietetyczne nie musi być przykrym obowiązkiem. Odpowiednio zbilansowane - powinno być smaczne oraz dawać nam energetycznego kopa na resztę dnia. Jak przygotować śniadanie na diecie?
16.12.2018 | aktual.: 29.01.2019 21:47
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Dietetyczne śniadanie – najważniejsze informacje
Według dietetyków śniadanie to z całego dnia bezsprzecznie najważniejszy posiłek. Nie tylko rozkręca uśpiony po nocy metabolizm, ale również dostarcza energii niezbędnej dla pierwszej połowy dnia.
To dlatego przygotowując dietetyczne śniadanie, powinniśmy przestrzegać kilku podstawowych zasad. Pierwsza z nich mówi o tym, że posiłek ten powinien zawierać białko, węglowodany, zdrowe tłuszcze oraz powinien być lekki.
Z tego powodu szczególnie polecanym produktem do zjedzenia rano jest jajko posiadające w swojej strukturze wysokie stężenie białka. Ponadto jaja możemy przygotować na wiele sposobów, w tym pod postacią np. jajecznicy, szakszuki, jajek na miękko lub na twardo, do których dodamy pełnoziarnisty chleb, świeże warzywa i chudą wędlinę.
Alternatywą i zarazem drugą zasadą dotyczącą śniadania na diecie jest możliwość wybrania słodkiej opcji. Owsianka na mleku roślinnym, do której dodamy suszone owoce lub orzechy oraz cynamon to doskonałe rozwiązaniem dla miłośników słodyczy.
Dietetyczne śniadanie – owsianka z owocami i dodatkiem cynamonu
Do przygotowania tego dietetycznego śniadania potrzebować będziemy:
- 3 łyżek żytnich otrębów,
- płatków owsianych,
- cynamonu,
- cukru kokosowego,
- ulubionego owocu w postaci np. banana lub kaki.
Następnie przygotowane składniki zalewamy mlekiem oraz całość gotujemy na małym ogniu przez 5 do 10 minut. Na koniec dla dopełnienia smaku dodajemy siemię lniane, cynamon i cukier kokosowy, dekorując owsiankę ulubionym owocem.
Dietetyczne śniadanie – frittata z dodatkiem suszonych pomidorów i szpinakiem
Aby ugotować takie dietetyczne śniadanie, należy przygotować:
- dowolną ilość szpinaku,
- 2 plastry sera twarogowego,
- 2 jajka,
- ulubione przyprawy z ząbkiem czosnku,
- suszone pomidory.
Kiedy już mamy wszystko, jajka mieszamy z rozdrobnionym serem oraz dodajemy do nich skrojone suszone pomidory, szpinak i czosnek.
Następnie danie w takie formie przyprawiamy ulubionymi przyprawami i solą, a całość przekładamy do żaroodpornego naczynia lub wykładamy na blachę, która wcześniej powinna zostać wyłożona papierem do pieczenia. Tak przygotowaną frittatę pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez ok. 20 minut.
Dietetyczne śniadanie – pudding z mango
Śniadanie na diecie w postaci puddingu z dodatkiem mango, aby zachowało odpowiednią konsystencję, powinniśmy przygotować wieczór wcześniej. Będą nam do tego potrzebne:
- 1 małe mango,
- 4 łyżki nasion chia,
- jedna szklanka mleka kokosowego o zawartości ok. 250 ml.
Aby to uczynić, do słoika należy wsypać nasiona chia i w całości zalać je mlekiem. Następnie po upływie ok. 15 sekund substancję możemy przemieszać i wstawić do lodówki. Rano po wyjęciu mieszaniny obieramy mango i razem z puddingiem wkładamy do blendera. Po dokładnym zmieszaniu wszystkich składników możemy cieszyć się dietetycznym śniadaniem.