Dlaczego kakao jest dla ciebie dobre?
Gorzka czekolada posiada wiele korzyści zdrowotnych. Poprawia przemianę materii, wykazuje działanie antystresowe i zmniejsza ryzyko cukrzycy. Badania opublikowane w American Chemical Society rzuciły nowe światło na postrzeganie właściwości kakao, integralnego składnika gorzkiej czekolady. Okazało się, że pozytywnie wpływa nie tylko na naszą urodę, ale przede wszystkim na zdrowie, m.in. na kondycję serca.
22.04.2014 | aktual.: 22.04.2014 16:55
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Gorzka czekolada posiada wiele korzyści zdrowotnych. Poprawia przemianę materii, wykazuje działanie antystresowe i zmniejsza ryzyko cukrzycy. Badania opublikowane w American Chemical Society rzuciły nowe światło na postrzeganie właściwości kakao, integralnego składnika gorzkiej czekolady.
Okazało się, że pozytywnie wpływa nie tylko na naszą urodę, ale przede wszystkim na zdrowie, m.in. na kondycję serca.
Maria Moore, studentka z Louisiana State University, przeprowadziła eksperyment z użyciem enzymów żołądka. Stworzyła model przedstawiający proces trawienny człowieka. Następnie dodała kakao, zwracając szczególną uwagę na sposób, w jaki flora bakteryjna jelita rozkładała składniki kakao.
Jaki był rezultat? „Rozkład błonnika przez bakterie powoduje powstawanie krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych, które są istotne dla zachowania równowagi jelita grubego” - wyjaśnia autor badań John W. Finley, profesor i dyrektor Food Innovation na Louisiana State University.
Jednak jeszcze bardziej interesujące było to, co stało się z zawartymi w kakao polifenolami. Wykazują one silne właściwości przeciwutleniające oraz redukują ryzyko wystąpienia wielu chorób. W poprzednich badaniach naukowcy odkryli, że znajdujące się w kakao substancje wykazują działanie przeciwzapalne.
Eksperyment pokazał, że kakao może chronić przed chorobami układu sercowo-naczyniowego. Poprawia krążenie i zmniejsza ciśnienie krwi.
Zawarte w jelitach bakterie fermentują gorzką czekoladę. W rezultacie wytwarzają przeciwzapalne związki, które pozytywnie wpływają na kondycję naszego serca. Badania opublikowane w Molecular Nutrition & Food Research wykazały, że dzięki wysokiej zawartości flawonoidów ciemny napój może chronić przed rakiem jelita grubego.
Naturalne masło kakaowe posiada cenne właściwości lecznicze. Pomaga w zwalczaniu grypy i wirusowych infekcji dróg oddechowych. Jest skutecznym środkiem na hemoroidy i nadżerkę szyjki macicy.
Masło kakaowe likwiduje cholesterol w organizmie, dlatego z powodzeniem stosuje się je w przypadku miażdżycy. Wyróżnia je szerokie zastosowanie w kosmetyce, m.in. znane jest jako antidotum na wypadanie włosów czy suchą skórę.
Warto włączyć kakao do swojej diety. Dlaczego? Jest nie tylko doskonałym źródłem antyoksydantów, ale także magnezu, żelaza, wapnia, manganu i cynku. Poprawia nasze samopoczucie, ułatwia koncentrację, redukuje stres i zmęczenie.
Tekst na podst. shine.yahoo.com (ms)/(kg), kobieta.wp.pl