Do czego służy druga strona tłuczka do mięsa? Znamy odpowiedź
Tłuczka do mięsa używają wszyscy, ale nikt nie wie do czego służy jego paskowana strona. Zapytaliśmy kucharza, w jakiej sytuacji jej używać, aby mięso było idealne.
Gdy chcemy zrobić perfekcyjne kotlety schabowe trudzimy się wybierając odpowiednie mięso, pamiętamy, aby kupić bułkę tartą i myślimy nad wyborem przypraw do masy jajecznej. Ale czy zastanawialiście się kiedyś, do czego służy ta druga, paskowa strona w tłuczku do mięsa?
Jak udało nam się dowiedzieć od szefa kuchni jednej z popularnych warszawskich restauracji, kratkowana strona nada się idealnie do schabu, bo świetnie zmiękcza mięso.
Kiedy jednak na obiad przygotowujemy karkówkę albo wołowinę (stek, zrazy), powinniśmy wykorzystać stronę z paskami, ponieważ sprawdzi się doskonale podczas rozbijania włókien, które mają tendencję do twardnienia podczas obróbki termicznej.
Jeśli natomiast twój tłuczek jest z drugiej strony gładki, to możesz zastosować go do delikatnego rozbicia drobiu. Powierzchnia bez żadnych wypustek zapewni ci kontrolę i nie pozwoli "przebić" mięsa.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl