Do czego służy druga strona tłuczka do mięsa? Znamy odpowiedź
Tłuczka do mięsa używają wszyscy, ale nikt nie wie do czego służy jego paskowana strona. Zapytaliśmy kucharza, w jakiej sytuacji jej używać, aby mięso było idealne.
09.05.2018 | aktual.: 10.05.2018 11:19
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Gdy chcemy zrobić perfekcyjne kotlety schabowe trudzimy się wybierając odpowiednie mięso, pamiętamy, aby kupić bułkę tartą i myślimy nad wyborem przypraw do masy jajecznej. Ale czy zastanawialiście się kiedyś, do czego służy ta druga, paskowa strona w tłuczku do mięsa?
Jak udało nam się dowiedzieć od szefa kuchni jednej z popularnych warszawskich restauracji, kratkowana strona nada się idealnie do schabu, bo świetnie zmiękcza mięso.
Kiedy jednak na obiad przygotowujemy karkówkę albo wołowinę (stek, zrazy), powinniśmy wykorzystać stronę z paskami, ponieważ sprawdzi się doskonale podczas rozbijania włókien, które mają tendencję do twardnienia podczas obróbki termicznej.
Jeśli natomiast twój tłuczek jest z drugiej strony gładki, to możesz zastosować go do delikatnego rozbicia drobiu. Powierzchnia bez żadnych wypustek zapewni ci kontrolę i nie pozwoli "przebić" mięsa.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl