Dodaj ten serek do zupy pomidorowej. Już nigdy nie będziesz jadł inaczej
Pomidorówka należy do klasyków naszej kuchni. To druga ulubiona zupa Polaków – tuż po królującym na podium rosole. Bardzo istotny w jej przypadku jest moment zabielania. Jak to zrobić dobrze, a przy okazji też zdrowo? Oto kilka sprawdzonych rad.
21.02.2024 | aktual.: 21.02.2024 11:09
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Aż trudno uwierzyć, że pomidory nie cieszyły się w Polsce zbyt dużym wzięciem aż do lat 30. XX wieku – dlatego nie pojawiają się w tradycyjnych przepisach. To bardzo uniwersalny dodatek, ponieważ można je zarówno jeść na surowo (na kanapce lub w sałatce), jak i przygotować na ich bazie aromatyczne sosy czy zupy. Jedną z nich jest swojska pomidorówka, bez której nie sposób wyobrazić sobie polski stół. Najczęściej gości na nim w poniedziałek, ugotowana na niedzielnym rosole.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Pyszna pomidorówka. Zupa krem czy zabielana?
Ile rodzin, tyle przepisów, bo w każdym domu istnieje inny patent, dzięki któremu zupa pomidorowa smakuje wyjątkowo. Coraz bardziej modna staje się podawana z grzankami pomidorowa zupa krem, która nie wymaga zabielania. Dzięki temu jest zdrowsza, bo dodatek śmietany znacząco zwiększa kaloryczność. Nie wspominając nawet o tym, że bielenie to prawdziwa sztuka.
Jeśli śmietana się zważy, cały wysiłek idzie na nic, a zupa wygląda nieapetycznie. Dlatego przed dodaniem do pomidorowej należy ją zahartować. Nie wlewamy śmietany bezpośrednio do gorącej zupy, tylko odlewamy nieco do miseczki i dopiero tam dodajemy partiami śmietanę, ciągle mieszając. Tak przygotowaną mieszankę możemy wlać do garnka.
Czym zabielić zupę pomidorową? Jest kilka sposobów
Jeżeli nie przepadamy za śmietaną, nie musimy jej używać. Istnieje wiele ciekawych zamienników, które dodatkowo wzbogacą smak pomidorowej. Prawdziwym hitem jest zabielanie przy pomocy pysznego kremowego serka mascarpone. Okazuje się, że przydaje się nie tylko do deserów, można go wykorzystać do zabielenia zupy. Nada jej wyjątkowej delikatności, skutecznie neutralizując kwaśny smak pomidorów. Serek mascarpone hartujemy w taki sam sposób jak śmietanę.
Zobacz także
Dobrym zabielaczem będzie również jogurt naturalny, który stanowi dietetyczną alternatywę dla osób dbających o linię, albo mleczko kokosowe. Dzięki niemu zupa nabierze egzotycznego charakteru, a dodatkowo stanie się akceptowalna przy diecie wegańskiej (o ile oczywiście nie przygotujemy wywaru na mięsie). Ciekawą opcją są również zblendowane białe warzywa – z ich dodatkiem pomidorówka stanie się nie tylko bardziej pożywna, ale też niezwykle wykwintna.
Zapraszamy na grupę FB – #Wszechmocne. To tu będziemy informować na bieżąco o terminach webinarów, wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!