Nigdy nie dodawaj do pieczarek. Tracą cały smak

Nigdy nie dodawaj do pieczarek. Tracą cały smak

Nigdy nie dodawaj do pieczarek podczas smażenia
Nigdy nie dodawaj do pieczarek podczas smażenia
Źródło zdjęć: © Getty Images | HottShott
19.02.2024 12:02, aktualizacja: 19.02.2024 12:39

Pieczarki to łatwo dostępny, smaczny i tani dodatek do wielu potraw. Warto jednak wiedzieć, jak te grzyby dobrze usmażyć, żeby nie zepsuć ich smaku. Wystarczy pamiętać o jednej zasadzie – wtedy na pewno wyjdą idealne.

Trik polega głównie na tym, aby naprawdę je usmażyć, a nie udusić. Wiele osób robi to zupełnym przypadkiem, a później dziwi się, że ich pieczarki nie smakują właściwie – zamiast rumiane i chrupiące, wychodzą wodniste i nieapetyczne. W przypadku tych grzybów dosyć łatwo popełnić pewien błąd. Jeżeli chcemy się cieszyć smakiem doskonale rumianych pieczarek, musimy uważać z solą.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jak wybrać najlepsze pieczarki? Muszą być białe i jędrne

Nigdy nie doczekamy się pysznych pieczarek, jeśli już w momencie zakupu dokonamy złego wyboru. Wybierajmy zawsze produkty dobrej jakości. Grzyby powinny być białe i jędrne, czyli już na oko dobrze wyglądać. Jeżeli opakowanie jest zaparowane, a znajdujące się w nim pieczarki wyglądają na mokre, w żadnym wypadku nie pakujmy ich do koszyka. Nigdy nie kupujmy też ciemnych pieczarek, chyba że to właśnie taki gatunek, np. znacznie większe i brązowe pieczarki portobello.

Czy pieczarki trzeba obierać? Zdania są podzielone

To jedna z tych spraw, które dzielą Polaków na dwa obozy, z których każdy przekonany jest o swojej racji. Zwykle to, czy pieczarki obieramy, wynosimy z domu, bo decydujące jest zdanie głównego kucharza rodziny. Obieranie pieczarek to tak naprawdę kwestia gustu – niektórym po prostu takie nie smakują. Ponieważ hodowane są w sterylnych warunkach, nie trzeba ich obierać, jeśli zamierzamy poddać je obróbce termicznej. Jeśli planujemy je zjeść na surowo, wtedy już bezwzględnie usuwamy skórkę. Pieczarki przed użyciem należy też umyć i zeskrobać ewentualne zanieczyszczenia.

Jak smażyć pieczarki? Jedna prosta zasada

Umyte pieczarki osuszamy i kroimy na plasterki. Następnie smażymy na maśle lub oliwie z dodatkiem masła, dzięki temu wyjdą o wiele smaczniejsze i bardziej aromatyczne. Smażymy je powoli, ponieważ zawierają bardzo dużo płynu, który powinien odparować. Na tym etapie nie dodajemy soli! Pod jej wpływem pieczarki puszczą wodę na patelnię, a następnie zaczną się dusić, zamiast smażyć.

Pieczarki doprawiamy do smaku pieprzem i ziołami, sól możemy co najwyżej dodać pod sam koniec smażenia albo w ogóle z niej zrezygnować. Dzięki temu będą nie tylko pyszne i chrupiące, ale i zdrowsze.

Zapraszamy na grupę FB – #Wszechmocne. To tu będziemy informować na bieżąco o terminach webinarów, wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Źródło artykułu:WP Kobieta