Nigdy nie dodawaj do pieczarek. Tracą cały smak
Pieczarki to łatwo dostępny, smaczny i tani dodatek do wielu potraw. Warto jednak wiedzieć, jak te grzyby dobrze usmażyć, żeby nie zepsuć ich smaku. Wystarczy pamiętać o jednej zasadzie – wtedy na pewno wyjdą idealne.
Trik polega głównie na tym, aby naprawdę je usmażyć, a nie udusić. Wiele osób robi to zupełnym przypadkiem, a później dziwi się, że ich pieczarki nie smakują właściwie – zamiast rumiane i chrupiące, wychodzą wodniste i nieapetyczne. W przypadku tych grzybów dosyć łatwo popełnić pewien błąd. Jeżeli chcemy się cieszyć smakiem doskonale rumianych pieczarek, musimy uważać z solą.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jak wybrać najlepsze pieczarki? Muszą być białe i jędrne
Nigdy nie doczekamy się pysznych pieczarek, jeśli już w momencie zakupu dokonamy złego wyboru. Wybierajmy zawsze produkty dobrej jakości. Grzyby powinny być białe i jędrne, czyli już na oko dobrze wyglądać. Jeżeli opakowanie jest zaparowane, a znajdujące się w nim pieczarki wyglądają na mokre, w żadnym wypadku nie pakujmy ich do koszyka. Nigdy nie kupujmy też ciemnych pieczarek, chyba że to właśnie taki gatunek, np. znacznie większe i brązowe pieczarki portobello.
Czy pieczarki trzeba obierać? Zdania są podzielone
To jedna z tych spraw, które dzielą Polaków na dwa obozy, z których każdy przekonany jest o swojej racji. Zwykle to, czy pieczarki obieramy, wynosimy z domu, bo decydujące jest zdanie głównego kucharza rodziny. Obieranie pieczarek to tak naprawdę kwestia gustu – niektórym po prostu takie nie smakują. Ponieważ hodowane są w sterylnych warunkach, nie trzeba ich obierać, jeśli zamierzamy poddać je obróbce termicznej. Jeśli planujemy je zjeść na surowo, wtedy już bezwzględnie usuwamy skórkę. Pieczarki przed użyciem należy też umyć i zeskrobać ewentualne zanieczyszczenia.
Jak smażyć pieczarki? Jedna prosta zasada
Umyte pieczarki osuszamy i kroimy na plasterki. Następnie smażymy na maśle lub oliwie z dodatkiem masła, dzięki temu wyjdą o wiele smaczniejsze i bardziej aromatyczne. Smażymy je powoli, ponieważ zawierają bardzo dużo płynu, który powinien odparować. Na tym etapie nie dodajemy soli! Pod jej wpływem pieczarki puszczą wodę na patelnię, a następnie zaczną się dusić, zamiast smażyć.
Pieczarki doprawiamy do smaku pieprzem i ziołami, sól możemy co najwyżej dodać pod sam koniec smażenia albo w ogóle z niej zrezygnować. Dzięki temu będą nie tylko pyszne i chrupiące, ale i zdrowsze.
Zapraszamy na grupę FB – #Wszechmocne. To tu będziemy informować na bieżąco o terminach webinarów, wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!