Dodaj łyżkę do jajecznicy. Włosi mają słabość do tej wersji
Jeśli znudziła ci się klasyczna jajecznica, poznaj włoską wersję tego prostego, ale też odżywczego dania. Ten przepis sprawi, że zakochasz się w nowym sposobie na jajka.
W zależności od dodatków i sposobu przygotowania może smakować zupełnie inaczej. Jedni lubią ją z bekonem, inni z pomidorami czy szczypiorkiem. Jajka to świetne źródło białka, witamin i zdrowych tłuszczów. A jeśli przygotujemy je w odpowiedni sposób, mogą być też lekkostrawne i delikatne dla żołądka.
Jajecznica "po włosku". Sekret tkwi w dodatkach
Włosi potrafią nawet z najzwyklejszych składników wyczarować kulinarne arcydzieło. Ich wersja jajecznicy jest puszysta, kremowa, idealna zarówno na leniwe śniadanie, jak i elegancki brunch. Sekret tej potrawy tkwi w sposobie przygotowania, który wymaga nieco więcej cierpliwości niż tradycyjna wersja, ale efekt końcowy wynagradza wszystko.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Przepis na sałatkę śledziową z buraczkami i marynowaną cebulką
Przygotuj włoską jajecznicę
Do wykonania tej jajecznicy będziesz potrzebować kilku prostych składników. Przygotowanie zacznij od połówki małego pomidora. Najpierw sparz go wrzątkiem, obierz ze skórki, a następnie pokrój miąższ w drobną kostkę. Podsmaż go na łyżce masła przez około 1-2 minuty, trzymając patelnię na niewielkim ogniu, aż nadmiar płynu odparuje i zostanie tylko intensywny smak.
Kiedy pomidor jest już gotowy, dołóż do niego sześć wcześniej rozbitych jajek, wsyp 20 gramów świeżo startego parmezanu (1 łyżka stołowa) i dodaj pozostałą część tłuszczu. Całość smaż powoli, utrzymując niski płomień, mieszając tylko od czasu do czasu, by jajka ścięły się równomiernie i zachowały kremową konsystencję. Dodatek wyrazistego sera to tajemnica sukcesu.
Gdy jajka będą już lekko ścięte, zdejmij patelnię z ognia. Na koniec dopraw danie do smaku solą, świeżo mielonym pieprzem, odrobiną oregano oraz bazylią. Najlepiej podawać tę włoską jajecznicę od razu, ze świeżym pieczywem lub grzanką.
Czytaj także: "Rzucasz się" na słodycze? Ekspert mówi, co za tym stoi
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.