Dodaj łyżkę do jajecznicy. Włosi mają słabość do tej wersji

Jeśli znudziła ci się klasyczna jajecznica, poznaj włoską wersję tego prostego, ale też odżywczego dania. Ten przepis sprawi, że zakochasz się w nowym sposobie na jajka.

jajecznicaPrzygotuj włoską jajecznicę w ten sposób
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dominika Pająk

W zależności od dodatków i sposobu przygotowania może smakować zupełnie inaczej. Jedni lubią ją z bekonem, inni z pomidorami czy szczypiorkiem. Jajka to świetne źródło białka, witamin i zdrowych tłuszczów. A jeśli przygotujemy je w odpowiedni sposób, mogą być też lekkostrawne i delikatne dla żołądka.

Jajecznica "po włosku". Sekret tkwi w dodatkach

Włosi potrafią nawet z najzwyklejszych składników wyczarować kulinarne arcydzieło. Ich wersja jajecznicy jest puszysta, kremowa, idealna zarówno na leniwe śniadanie, jak i elegancki brunch. Sekret tej potrawy tkwi w sposobie przygotowania, który wymaga nieco więcej cierpliwości niż tradycyjna wersja, ale efekt końcowy wynagradza wszystko.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przepis na sałatkę śledziową z buraczkami i marynowaną cebulką

Przygotuj włoską jajecznicę

Do wykonania tej jajecznicy będziesz potrzebować kilku prostych składników. Przygotowanie zacznij od połówki małego pomidora. Najpierw sparz go wrzątkiem, obierz ze skórki, a następnie pokrój miąższ w drobną kostkę. Podsmaż go na łyżce masła przez około 1-2 minuty, trzymając patelnię na niewielkim ogniu, aż nadmiar płynu odparuje i zostanie tylko intensywny smak.

Kiedy pomidor jest już gotowy, dołóż do niego sześć wcześniej rozbitych jajek, wsyp 20 gramów świeżo startego parmezanu (1 łyżka stołowa) i dodaj pozostałą część tłuszczu. Całość smaż powoli, utrzymując niski płomień, mieszając tylko od czasu do czasu, by jajka ścięły się równomiernie i zachowały kremową konsystencję. Dodatek wyrazistego sera to tajemnica sukcesu.

Gdy jajka będą już lekko ścięte, zdejmij patelnię z ognia. Na koniec dopraw danie do smaku solą, świeżo mielonym pieprzem, odrobiną oregano oraz bazylią. Najlepiej podawać tę włoską jajecznicę od razu, ze świeżym pieczywem lub grzanką.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.

Źródło artykułu: WP Kobieta

Wybrane dla Ciebie

Matylda Damięcka w wymowny sposób zareagował na prowokację Rosji
Matylda Damięcka w wymowny sposób zareagował na prowokację Rosji
59 lat pracy i taka emerytura. Otwarcie mówi o swoim budżecie
59 lat pracy i taka emerytura. Otwarcie mówi o swoim budżecie
Po latach wspólnego życia została sama. "Samotność jest najgorsza"
Po latach wspólnego życia została sama. "Samotność jest najgorsza"
Nie urodziła się w Polsce. Przez lata ukrywała swój akcent
Nie urodziła się w Polsce. Przez lata ukrywała swój akcent
"Nie dać się zastraszyć". Rusin komentuje sytuację w Polsce
"Nie dać się zastraszyć". Rusin komentuje sytuację w Polsce
Remontował domy w "NND", ale nagle zniknął. Tak żyje dziś
Remontował domy w "NND", ale nagle zniknął. Tak żyje dziś
Była w wieży, gdy uderzył samolot. Cudem uniknęła śmierci
Była w wieży, gdy uderzył samolot. Cudem uniknęła śmierci
Stanęła na ściance. Gdy się odwróciła, zrobiła furorę
Stanęła na ściance. Gdy się odwróciła, zrobiła furorę
Cudem ocalała z WTC. Później żałowała, że przeżyła
Cudem ocalała z WTC. Później żałowała, że przeżyła
Wysmarkuj kostki przed wyjściem do lasu. Kleszcze nawet się nie zbliżą
Wysmarkuj kostki przed wyjściem do lasu. Kleszcze nawet się nie zbliżą
Co daje obrzezanie? Lekarze wymieniają korzyści
Co daje obrzezanie? Lekarze wymieniają korzyści
Wskoczyła w bikini. Aż trudno oderwać od niej wzrok
Wskoczyła w bikini. Aż trudno oderwać od niej wzrok