GotowaniePrzepisyDoskonałe „barbecue”

Doskonałe „barbecue”

Doskonałe „barbecue”
Źródło zdjęć: © Jupiterimages
01.06.2009 13:30, aktualizacja: 27.06.2010 14:20

Sezon grillowy już wystartował. To idealny czas na spotkanie z przyjaciółmi i spożycie posiłku w większym gronie. Zalety grillowania można rozpatrywać w dwóch aspektach – kulinarnym i społecznym, oba są równie ważne i to one stanowią o sporej popularności tego typu aktywności na świeżym powietrzu.

Sezon grillowy właśnie wystartował. Zazwyczaj grillujemy w sobotnie popołudnie. To idealny czas na spotkanie z przyjaciółmi i spożycie posiłku w większym gronie. Zalety grillowania można rozpatrywać w dwóch aspektach – kulinarnym i społecznym, przy czym oba są równie ważne i z pewnością to one stanowią o sporej popularności tego typu aktywności na świeżym powietrzu.

Grillowanie to wyzwanie
O ile grillowanie nie jest wynikiem spontanicznego spotkania, na którym wszyscy zadowolą się kiełbaskami, o tyle zorganizowanie grilla bardziej wytwornego to spore wyzwanie. Niczym nowym jest fakt, że ten kto organizuje jakiekolwiek spotkanie towarzyskie, nie ma lekko i często czuje się raczej jak kelner niż gospodarz. By wszystko udało się jak należy, wiele rzeczy trzeba przygotować już wcześniej. Ponadto sporo też jest pracy przy samej obsłudze gości i grilla. By czynności te nie były zbyt dużym obciążeniem i nie wywoływały bólu głowy na samą myśl o kolejnym spotkaniu przy ruszcie, warto zastosować się do kilku prostych zasad, które sporo nam ułatwią i zaoszczędzą niepotrzebnego stresu.

Grilluj z głową

  1. Planuj z wyprzedzeniem. Odpowiednie planowanie jest kluczem do perfekcyjnej realizacji.
  2. Jeśli grill będzie odbywał się w przydomowym ogródku, już kilka dni wcześniej powinniśmy się zabrać za uporządkowanie terenu czy przystrzyżenie trawy. Jeśli odłożymy to na później, może nam zabraknąć czasu. Ponadto czynności te możemy wykonywać sukcesywnie.
  3. Sprawdź pogodę w dzień planowanego grilla, jeśli możliwe są opady, a ty masz taką możliwość zorganizuj imprezę pod dachem.
  4. Postaw na zdrowy rozsądek i praktyczne podejście - kilka dni przed imprezą powinniśmy zastanowić się nad tym co chcielibyśmy przyrządzić do jedzenia? Najlepiej od razu sporządzić listę zakupów.
  5. Trzeba ustalić też ile osób będzie obecnych. Czy są to na tyle bliscy znajomi, że możemy poprosić ich, aby przynieśli ze sobą np. sałatki? Generalnie większość ludzi nie lubi przychodzić z pustymi rękami i czują się bardziej komfortowo przynosząc coś ze sobą. Niegotujący zawsze mogą przynieść napoje…
  6. Dowiedz się czy wśród zaproszonych osób będą wegetarianie? Musisz zostawić sobie trochę czasu na znalezienie grillowych przepisów dla osób niejedzących mięsa.
  7. Dzień przed wielkim grillowaniem udaj się na zakupy. Powody tego są dwa – mięso najlepiej zamarynować dzień wcześniej, a poza tym jeśli czegoś zapomnisz kupić lub zmienisz decyzję co do dań, zawsze zostanie czas na ekspresowy wypad do sklepu.
  8. Warto też pomyśleć o drobnych przekąskach, np. koreczkach z winogron i żółtego sera oraz o sosach do grillowanych potraw – dobrze zrobić je samemu, np. na bazie gęstego jogurtu, ale ostatecznie można zakupić gotowe.
  9. W dniu spotkania, już rano możesz nakryć stół, ustawić talerze, szklanki, kieliszki i rozłożyć sztućce i serwetki. To zapewni Ci spokojną głowę, że nie będziesz tego robić na ostatnią chwilę. Miłym akcentem będą świece czy inne dekoracje.
  10. Możesz używać sztućców i naczyń jednorazowych, jednak nie jest to ani zbyt wytworne, ani ekologiczne, jeśli są one wykonane z plastiku. Jeśli organizujesz grilla na łonie natury to możesz skorzystać z naczyń z tworzywa sztucznego, ale kup takie wielorazowego użytku.
  11. Dobrze też już kilka godzin wcześniej wziąć szybki prysznic, tak by podczas kąpieli nie zaskoczył nas dzwonek do drzwi.
  12. I ostania, ale nie mniej ważna wskazówka – pozwól wykazać się partnerowi.

Pamiętaj, że spotkanie przy grillu ma być przede wszystkim przyjemnością. Już samo spędzenie popołudnia czy wieczoru na powietrzu, w doborowym towarzystwie, ukoronowane smacznym jedzeniem to prosty sposób na sukces. Zatem grillujmy!

Źródło artykułu:WP Kobieta