Jest w każdej kuchni. Pij łyżkę dziennie, stracisz zbędne kilogramy
Chociaż ocet jabłkowy jest w niemalże każdej kuchni, mało kto wie, jak wiele ma właściwości. A to właśnie ze względu na nie, warto spożywać go nie tylko jako dodatek do sałatki, lecz także jako codzienny "suplement". Dlaczego? Okazuje się, że ma on bardzo dobry wpływ i na zdrowie, i na urodę. Sprawdźcie, z jakich powodów warto włączyć ocet jabłkowy do jadłospisu. Wiedziano o tym już w starożytności!
15.12.2020 | aktual.: 02.03.2022 21:13
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Już starożytni Egipcjanie, Chińczycy, Grecy i Rzymianie zdawali sobie sprawę z tego, że warto spożywać ocet jabłkowy. Ich przypuszczenia potwierdzają dzisiejsi naukowcy. Jak wynika z badań, ocet zawiera witaminy: A, B1, B2, B6, C, E, aż dwadzieścia związków mineralnych i pierwiastków śladowych, kwas mlekowy, cytrynowy, octowy, propionowy, cały szereg enzymów i aminokwasów jak również ważne składniki balastowe - pektynę, bioflawonoidy. Jego specjalne właściwości zainteresują niejednego!
Przede wszystkim wiele osób bez wątpienia ucieszy fakt, że ocet jabłkowy pomaga schudnąć. W jaki sposób? Wszystko za sprawą zawartego w nim kwasu octowego, który nie tylko zapobiega gromadzeniu się tkanki tłuszczowej, lecz także wspomaga spalanie tłuszczu. Mało tego: dodatkowo obniża on ryzyko pojawienia się efektu jo-jo.
Ocet jabłkowy ma również dobry wpływ na poziom cukru we krwi. Warto przy tym dodać, że problem podwyższonego cukru bynajmniej nie dotyczy wyłącznie cukrzyków, a zbyt wysoki poziom glukozy może doprowadzić do wielu chorób przewlekłych i przyspieszać procesy starzenia się organizmu. Octowy "suplement" korzystnie wpłynie też na zbyt wysokie ciśnienie krwi, ponieważ rozrzedza krew. Badania dowodzą także, że dzięki spożywaniu jednej łyżki octu jabłkowego dziennie można walczyć ze zbyt wysokim cholesterolem.
Jak pić ocet jabłkowy?
Chcąc włączyć ocet do jadłospisu, warto dodawać go do sałatek i koktajli. Można również po prostu zjeść łyżkę octu i zagryźć go np. kromką chleba.
Zobacz także: Intrygujące wykształcenie Izabelli Krzan. Jakie studia skończyła prowadząca "Koła fortuny"?
(poradnikzdrowie.pl)