Gorzka czekolada – królowa słodyczy
Gorzka czekolada jest niewątpliwie bardzo cenionym smakołykiem ze względu na swe prozdrowotne działania. To świetny dodatek do kawy lub alkoholu, dlatego można ją kupić na prezent, np. dla rodziców czy dziadków.
W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.
Gorzka czekolada – czyli jaka?
Gorzka czekolada charakteryzuje się mocnym, acz niezbyt słodkim smakiem oraz bardzo ciemnym kolorem. Jest mniej popularna od mlecznych i białych typów, niemniej uważa się ją za najzdrowszą, gdyż ma najwięcej wartości odżywczych, a najmniej cukru. Gorzka czekolada winna zawierać więcej niż 70 proc. kakao (niektóre rodzaje zawierają aż 90 proc. kakao). Dobrej jakości tabliczki są gładkie, mają błyszczącą powierzchnię, a podczas przełamywania wydają charakterystyczny trzask. Jeśli wyginają się lub kruszą, być może mają zbyt mało masła kakaowego.
Gorzka czekolada – wpływ na zdrowie
Gorzka czekolada wpływa pozytywnie zarówno na zdrowie psychiczne, jak i fizyczne. Dzięki węglowodanom, magnezowi czy potasowi dodaje energii, a dzięki np. pirazynie pobudza mózg do pracy i sprawia, że łatwiej nam się skoncentrować podczas pracy czy nauki.
Gorzka czekolada, dzięki zawartości flawonoidów i polifenoli, pomaga wzmocnić serce, obniżając ciśnienie krwi i zapobiegając zakrzepom, a także pozytywnie działa na skórę, chroniąc ją przed szkodliwym promieniowaniem UV. Gorzka czekolada zawiera również teobrominę, która z kolei pobudza pracę nerek i dzięki temu delikatnie oczyszcza drogi moczowe, a także pomaga w łagodzeniu kaszlu.
Gorzka czekolada – ile jeść?
Gorzkiej czekolady nie należy jeść w nadmiernych ilościach, ponieważ jest to dość kaloryczny przysmak (wartość energetyczna 100 g czekolady gorzkiej z zawartością 70 proc. kakao wynosi 566 kcal). W zupełności wystarczy jedna albo dwie kostki po obfitym obiedzie.
W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.