Są niezbędnym atrybutem każdego stołu. Zdobią go, chronią, a w sytuacjach awaryjnych ratują nas przed plamami. Serwetki - równie niedocenione, co niezastąpione.
Szparagi mają niewiele kalorii, jeśli zjemy je bez masła z tartą bułeczką. Uchodzą także za afrodyzjak, więc latem podajmy je choć raz ukochanemu.
Kurczak ma wiele twarzy. Można go przyrządzać na niemal wszystkie znane kucharzom sposoby. Jada się go na słodko, na kwaśno i na ostro.
Goerlitz, niemieckie miasto leżące naprzeciw Zgorzelca na drugim brzegu Nysy Łużyckiej zostało w ostatnich latach gruntownie odrestaurowane
Szparagi i botwina to wiosenne przysmaki, na które sezon trwa tylko kilka tygodni. Nie przegap okazji!
W roku 1990 cały archipelag został ogłoszony parkiem morskim, a dziś jest największym rezerwatem morskim całych Karaibów.
Dym unosi się znad wulkanu Merapi na indonezyjskiej wyspie Jawa. Wulkanololodzy ostrzegają, że wulkan może w każdej chwili wybuchnąć.
Wiosną natkę pietruszki, koperek, szczypiorek lub rzeżuchę jedz codziennie - oczyszczają i odmładzają organizm.
Dodane do potraw zaopatrują organizm w bezcenne składniki odżywcze. Mają też wpływ na urodę.
W różnych częściach globu Pascha jest celebrowana w inny sposób. Odmiennie pojmuje się istotę Wielkanocy,obowiązujące są inne zwyczaje i tradycje.
Wielkanoc swój urok zawdzięcza między innymi barwnym pisankom, które nie tylko są ozdobą naszych stołów i świątecznych stroików, ale też mają moc odpędzania zła i sprowadzania szczęścia.
To jedno z najbardziej osamotnionych i tajemniczych miejsc na Pacyfiku. Wyspa słynie z tajemniczych, kamiennych posągów stawianych tyłem do morza na kamiennych podestach.
Mazurki wielkanocne nie mogą przypominać zwyczajnego ciasta. Muszą być płaskie, rozrzutnie słodkie i nadziane wszystkim, co się da. Aby tradycji stało się zadość, na wielkanocnym stole powinno być ich 12, a każdy o innym smaku.
Poświęconym jajkiem zawsze dzielono się w Polsce jak opłatkiem. Ale na stole stały też półmiski pięknie udekorowanych jaj, które służyć miały przyjemnościom podniebienia, a nie tylko obrzędom wielkanocnym.
Procedura pieczenia bab miała i ma coś z misterium. Nawet najznakomitsi cukiernicy przyznają, że finał tego przedsięwzięcia bywa niepewny.
Wszystkie marzymy o dalekich podróżach. Zobacz galerię pięknego okrętu, który wielokrotnie opłynął świat.
Najdoskonalsze przysmaki z podrobów, choćby pasztet z gęsich wątróbek, przyrządzają Francuzi. Ale nasze babcie też wiele potrafią!
Wokół, na opadających ku morzu stokach rozciągały się ogrodzone niewysokimi, kamiennymi murkami winnice. Popołudniowe słońce oświetlało łagodnie wielkie, ciężkie kiście pełne kul dojrzałych owoców.
Geografia nurkowania rozszerza się szybko i nurkowie entuzjazmują się coraz to różnymi zakątkami świata. Coraz więcej miejsc nurkowych znajduje się w zimniejszych morzach, bardzo różniących się od dobrze znanych wód tropikalnych.
Wiele niemieckich zbiorników wodnych należy do ulubionych i często odwiedzanych celów wypraw nurkowych, głównie dlatego, że w całej okolicy nie ma niczego lepszego. „Nic lepszego” dotyczy przy tym niekoniecznie podwodnej fauny i flory, a raczej warunków związanych z widocznością, podwodnymi krajobrazami i innymi podwodnymi ciekawostkami, jak na przykład zatopione sprzęty i pojazdy należące kiedyś do kogoś innego, budowle, drzewa itp.
Miasto Palm Daktylowych, jak nazywano Khadżuraho, położone z dala od wielkich metropolii i ruchliwych szlaków handlowych przez wieki pozostawało odizolowane od reszty regionu. Z nieznanych dziś powodów władcy z dynastii Ćandellów nakazali wzniesienie w tym miejscu kompleksu świątyń.