GotowaniePrzepisyDobra czekolada – czyli jaka?

Dobra czekolada – czyli jaka?

Dobra czekolada – czyli jaka?
Źródło zdjęć: © 123RF
Sylwia Ścibak

17.09.2018 14:59, aktual.: 21.09.2018 10:10

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Kiedy wybieramy czekoladę dla siebie albo dla bliskiej osoby na prezent, to chcemy, by była jak najwyższej jakości. Co powinna zawierać dobra, smaczna czekolada? Jakich produktów lepiej unikać?

Dobra czekolada – skład

Czekolada to wyrób cukierniczy, który składa się głównie z miazgi kakaowej, tłuszczu kakaowego oraz substancji słodzących (często również mleka)
. Wyodrębnia się kilka typów, które różnią się przede wszystkim zawartością miazgi. Czekolady gorzkie zawierają zazwyczaj 60-70 proc. miazgi kakaowej (te najwyższej jakości zawierają powyżej 70 proc.), czekolady mleczne – ok. 30-40 proc., czasem również 50 proc., natomiast czekolady deserowe – powyżej 50 proc. do ok. 70 proc. Czekolady białe nie zawierają kakao w ogóle, a ich głównym składnikiem jest tłuszcz kakaowy. Takie uchodzą za namniej zdrowe, zwłaszcza jeśli zawierają tańszy zamiennik tłuszczu kakaowego.

Generalnie im więcej kakao, tym czekolada jest lepsza i zdrowsza, toteż zaleca się jadanie przede wszystkim typów gorzkich. Jednak oczywiście nie każdy przepada za ich mocnym smakiem, dlatego zawsze warto zwracać uwagę na zawartość miazgi także w czekoladach mlecznych. Jeśli produkt ma ok. 20 proc. i mniej miazgi kakaowej, oznacza to, że zawiera sporo substancji dodatkowych, które mają wzmocnić jej smak i ciemny kolor. Na naszym celowniku powinny być wszelkie ulepszacze, np. polirycynooleinian poliglicerolu (E476) czy sorbinian potasu (E202), a także utwardzony tłuszcz roślinny, który jest zamiennikiem tłuszczu kakaowego i który może powodować np. miażdżycę. Takich wyrobów powinniśmy unikać.

Nie zapominajmy o cukrze. Im więcej jest go w czekoladzie, tym jest ona bardziej niezdrowa. Najgorzej w tym przypadku wypadają czekolady białe, które mogą mieć aż 70 proc. cukru. Jednak to nie wszystko, bo powinniśmy też unikać syropu glukozowo-fruktozowego oraz cukru inwertowanego.

Obraz
© Fotolia

Dobra czekolada – wygląd i właściwości

Dobrej jakości czekolada wyróżnia się nie tylko wyrazistym smakiem, ale też wyglądem i właściwościami. Jej powierzchnia jest błyszcząca, gładka i nie ma nalotu, który świadczy o niewłaściwym przechowywaniu. Pod wpływem upału nie rozpuszcza się, a mięknie, natomiast podczas przełamywania wydaje charakterystyczny trzask.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Komentarze (31)
Zobacz także