Pulpety w sosie pomidorowym
Zastanawiałaś się kiedyś, dlaczego niektóre potrawy cieszą się ogromną popularnością w niemalże każdym zakątku świata, podczas gdy przyrządzanie innych charakterystyczne jest tylko dla danego regionu? Wydaje się, że wpływ na taką sytuację ma wiele czynników. Po pierwsze proces przygotowywania albo produkty, z jakich robione są niektóre potrawy są po prostu zbyt kontrowersyjne. Możesz się o tym doskonale przekonać, próbując poczęstować obcokrajowców zupą flaczki albo nóżkami w galarecie. Z drugiej strony niektóre dania posiadają tak uniwersalny smak, że odpowiadają niemalże wszystkim, nawet tym najbardziej od siebie odległym upodobaniom kulinarnym. Jednym z produktów, który cieszy się dużym uznaniem w różnych formach jest pomidor. Ten czerwony owoc bardzo często wykorzystywany jest w wielu kuchniach świata. Bardzo dobrze sprawdza się w towarzystwie mięs, jak i warzyw. Potrawą przygotowaną z jego użyciem, która na pewno będzie smakowała większości twoich bliskich są pulpety w sosie pomidorowym. Nie trać czasu i już teraz zobacz, w jaki sposób je przygotować, by cieszyć się niezwykłym smakiem i zachwycającym aromatem.
Przepis na pulpety w sosie pomidorowym
- ½ kg mięsa gulaszowego drobiowego,
- 1 bułka,
- 1 jajko,
- 1 puszka pomidorów,
- 2 łyżki mąki,
- 1 łyżeczka cukru,
- 2 liście laurowe,
- 3 ziarnka ziela angielskiego,
- sól,
- pieprz,
- 1 cebula.
Mięso mielimy, dodając do niego bułkę namoczoną uprzednio w mleku oraz obraną cebulę. Do tak przygotowanej masy dodajemy 1 jajko, sól, pieprz i w razie potrzeby bułkę tartą, tak by z mięsa można było przygotować kuleczki mięsne. Kolejnym krokiem jest wyrobienie ciasta i odstawienie go na chwilę, by wszystkie składniki połączyły się. Następnie wystarczy tylko włożyć pulpety do gotującej się wody z solą i liściem laurowym oraz zielem angielskim. Kolejnym krokiem jest ich gotowanie na średnim ogniu przez jakieś 15 minut, by uzyskały odpowiednią miękkość. Potem dodajemy pomidory z 1 łyżeczką cukru. Do ½ kubka wody dodajemy 2 łyżki mąki i mieszamy. Kiedy składniki będą połączone, wystarczy dodać je do wody z pulpetów i mieszać do czasu, aż sos się zagotuje. Całość w razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem.
Smacznego!