GotowaniePrzepisyTosty. Jak je przygotować? Odkryj różnorodne pomysły na śniadanie

Tosty. Jak je przygotować? Odkryj różnorodne pomysły na śniadanie

Tosty kojarzą się z jedną z najprostszych możliwości przygotowania śniadania obok klasycznych kanapek. Ciepła przekąska w postaci tostów sprawdzi się także jako dodatek do zup czy sałatek, a przy okazji zachowa swój unikalny smak. Istnieje bardzo dużo sposobów na to, aby przygotować tosty, dlatego zajrzyj poniżej i poszukaj inspiracji dla siebie.

Tosty to sprawdzony i pomysłowy sposób na szybkie śniadanie.
Tosty to sprawdzony i pomysłowy sposób na szybkie śniadanie.
Źródło zdjęć: © 123RF

Tosty możesz przygotować na wiele możliwości, dlatego też każdego dnia możesz cieszyć się nietuzinkowym smakiem kanapek na ciepło. Możesz wykorzystać pełnoziarniste pieczywo, a także słodkie dodatki, jak np. dżem czy powidła. Wszystko zależy od twoich indywidualnych preferencji smakowych, ale tosty w każdym wydaniu będą smaczne i perfekcyjne.

Tosty – wersja "hawajska"

Składniki:

Przygotowanie:

Kromki chleba włóż do tostera, a następnie posmaruj pieczywo masłem. Ułóż na nim plaster sera żółtego, plaster szynki i plaster ananasa. Możesz takie tosty opiec w piekarniku, wówczas wystarczy kilka minut.

Tosty – wariant "grecki"

Składniki:

Przygotowanie:

Tym razem pomocny będzie opiekacz do kanapek. Jedną kromkę posmaruj masłem i połóż na nią szynkę, plaster pomidora, rozkruszony ser feta i czarne oliwki. Całość nakryj posmarowaną masłem kromką, po czym umieść w opiekaczu.

Tosty – pomysł z pastą jajeczną

Składniki:

  • pieczywo tostowe;
  • jajko;
  • szczypiorek;
  • masło;
  • sól i pieprz.

Przygotowanie:

Roztrzep jajko z odrobiną wody i usmaż podobnie, jak jajecznicę. Dodaj sól i pieprz oraz posiekany szczypiorek. Przygotowaną pastę jajeczną nałóż na wcześniej tostowane kromki chleba posmarowane masłem.

Tosty – słodkie śniadanie

Składniki:

  • chleb tostowy;
  • masło;
  • dżem z czarnej porzeczki;
  • banan;
  • cukier puder.

Przygotowanie:

Posmaruj 2 kromki chleba masłem, natomiast 2 kolejne dżemem porzeczkowym. Na dżemie ułóż kilka plastrów banana, po czym przyłóż do siebie kromkę z dżemem i kromkę z masłem. Przed włożeniem do opiekacza każdą kanapkę posmaruj masłem.

Tosty – dyniowy pomysł

Składniki:

  • 2 jajka;
  • 1/3 szklanki mleka;
  • 4 łyżki purée z dyni;
  • 2 łyżki cukru trzcinowego;
  • ½ łyżeczki cynamonu;
  • szczypta soli;
  • chleb tostowy;
  • 4 łyżki masła.

Przygotowanie:

W misce połącz purée z dyni z jajkami, mlekiem, cukrem i cynamonem za pomocą rózgi kuchennej. Na rozgrzanej patelni dodaj masło, a następnie maczaj chleb w cieście i przełóż na patelnię. Smaż z obu stron na złocisty kolor. Na koniec możesz podawać tosty z jogurtem naturalnym oraz owocami.

Wybrane dla Ciebie

Komentarze (1)