Cudowny sok grejpfrutowy
Jak wynika z badań przeprowadzonych przez naukowców z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Berkeley, myszy karmione dietą o wysokiej zawartości tłuszczu zyskały około 18 procent mniej na wadze, gdy podawano im do picia sok grejpfrutowy w porównaniu do zwierząt pijących wodę.
Testy dowiodły, że poza mniejszą wagą, zwierzęta pijące sok grejpfrutowy cechowały się lepszymi wskaźnikami metabolicznymi, takimi jak niższy poziom insuliny i glukozy we krwi.
Zwierzęta podzielono na sześć grup i stosowano u nich albo diety o wysokim, albo o niskim poziomie tłuszczów. Poza tym gryzoniom podawano sok, słodzoną wodę, wodę z naringiną (składnikiem grejpfrutów), lub metforminę (lek na cukrzycę).
Sok grejpfrutowy rozcieńczono wodą i dodano sacharynę dodano dla zamaskowania gorzkiego smaku w soku. Zwierzętom, które piły wodę, podawano taką ilość glukozy i sacharyny, jak zwierzętom na diecie zawierającej sok grejpfrutowy.
Okazało się, że jedynie myszy pijące sok grejpfrutowy straciły na wadze. Uczeni nie zidentyfikowali jednak w owocach związku, który za to odpowiadał.