FitnessGrzybek tybetański – naturalny probiotyk

Grzybek tybetański – naturalny probiotyk

Grzybek tybetański – naturalny probiotyk
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Aleksandra Wołejsza

11.05.2016 | aktual.: 15.05.2016 23:32

Oczyszcza organizm z toksyn, podnosi odporność i doskonale smakuje. Nie bez powodu grzybek tybetański od lat nazywany jest eliksirem długowieczności. Poznajcie szczegóły!

Choć wygląda bardzo niepozornie, ma wspaniałe właściwości zdrowotne. Doskonale oczyszcza organizm z toksyn, pozytywnie wpływa na układ trawienny, a nawet skraca czas rekonwalescencji po chorobie. Grzybek tybetański to symbiotyczne kolonie bakterii i drożdży, przypominające małe różyczki kalafiora o wielkości od 3 do 20 mm. Pozwalają one na przygotowanie domowego kefiru, który ma orzeźwiający smak i doskonale spisuje się w roli bazy owocowych koktajli.

W Polsce nazywany jest kefirkiem i można go samodzielnie hodować w domu. Zajrzyjcie do naszej galerii i poznajcie jego wyjątkowe właściwości!

1 / 6

Szereg witamin i minerałów

Obraz
© 123RF.COM

Grzybek tybetański pochodzi z Kaukazu i stosowany jest od setek lat. Jego właściwości lecznice nie bez powodu docenili nawet mnisi tybetańscy, którym to właśnie zawdzięcza swoją nazwę. Napój na bazie ziaren kefirowych dostarcza solidnej dawki witamin i minerałów. Grzybek zawiera szereg witamin z grupy B, niacynę, kwas foliowy, fosfor, magnez czy wapń. Dodatkowo dostarcza żywych kultur bakterii i bakterii kwasu mlekowego. Można więc go z powodzeniem stosować jako naturalny probiotyk.

2 / 6

Obniża cholesterol

Obraz
© 123RF.COM

Regularne spożywanie grzybka tybetańskiego doskonale wpływa na nasze samopoczucie i poprawia ogólny stan zdrowia. Ma działanie odmładzające, reguluje procesy związane z przemianą materii i doskonale radzi sobie z infekcjami. Ponadto sprawdza się w walce ze złym cholesterolem, obniża poziom cukru oraz lipidów we krwi, a także zbyt wysokie ciśnienie tętnicze. Z tego powodu zaleca się go pić szczególnie osobom narażonym na miażdżycę, choroby związane z układem sercowo-naczyniowym i przewodem pokarmowym.

3 / 6

Uniwersalny eliksir młodości

Obraz
© 123RF.COM

Nie bez powodu nazywany jest eliksirem młodości i długowieczności. Napój z grzybka tybetańskiego spowalnia procesy starzenie oraz poprawia stan naszej skóry, włosów i paznokci.

Powinni go pić mieszkańcy dużych miast, którzy narażeni są na stres i żyją w ciągłym biegu. Pomaga on bowiem w walce z bezsennością, wyczerpaniem i stresem. Ponadto odtruwa organizm, łagodzi objawy alergii i poprawia libido.

4 / 6

Kuracja

Obraz
© 123RF.COM

Należy zacząć od picia niewielkich ilości napoju przed snem, a w kolejnych dniach zwiększać dawkę. W ten sposób uchronimy się przed zbyt gwałtowną reakcją organizmu i biegunką. Kuracja grzybkiem tybetańskim nie powinna trwać dłużej niż 20 dni. Po tym okresie należy zrobić 10-dniową przerwę i powtarzać proces przez pół roku. Odstępy czasowe w piciu grzybka są uzasadnione tym, że nasz organizm może uodpornić się na działanie grzybka. Dlatego też po krótkiej przerwie substancje lecznicze będą lepiej działać.

5 / 6

Sposób przygotowania

Obraz
© 123RF.COM

Od samego początku naszej przygody z grzybkiem tybetańskim należy pamiętać o tym, by nie korzystać z metalowych przedmiotów. Mogą one doprowadzić do śmierci bakterii i zniwelować ich działanie. Do przygotowania napoju niezbędny będzie:
1. Starter ziaren (dwie łyżeczki ziaren na szklankę mleka),
2. szklanka mleka (najlepiej nieodtłuszczonego, może być roślinne z wyjątkiem ryżowego),
3. szklany słoik,
4. kawałek gazy i gumka recepturka,
5. plastikowe sitko;
6. drewniana lub plastikowa łyżka.

Do szklanego słoika wprowadzamy dwie łyżeczki grzyba, które zalewamy szklanką mleka. Naczynie przykrywamy gazą i zabezpieczamy gumką recepturą. Odstawiamy na 24 godziny w miejsce, gdzie panuje temperatura pokojowa. Po tym czasie mieszamy miksturę, odcedzamy grzybka i przelewamy go letnią wodą. Cykl powtarzamy kolejnego dnia.

6 / 6

Także dla wegan

Obraz
© 123RF.COM

Grzybek tybetański jest doskonałą alternatywą dla wegan i osób z nietolerancją laktozy. Pozwala bowiem na przygotowanie kefiru z mleka roślinnego. Najlepiej sprawdzi się sojowe i kokosowe. Jakie są natomiast przeciwskazania? Ze względu na jego silnie oczyszczające właściwości, nie poleca się go nadużywającym alkohol. Unikać go powinny także osoby cierpiące na cukrzycę i stosujące antybiotyki.

Wybrane dla Ciebie
Komentarze (13)