Grzybiarze często go mijają. Rezygnują z rarytasu

Grzybiarze często go mijają. Rezygnują z rarytasu

Bagniak to potoczna nazwa dla maślaka pstrego
Bagniak to potoczna nazwa dla maślaka pstrego
Źródło zdjęć: © Licencjodawca
06.10.2023 08:24, aktualizacja: 06.10.2023 09:00

Jesienią chętnie wybieramy się do lasów. Zachęca do tego nie tylko możliwość obcowania z naturą, ale także wysyp grzybów. Amatorzy leśnych wędrówek rozpoczynają poszukiwania podgrzybków czy prawdziwków. Jest jednak pewien grzyb, który jest jadalny, choć mało znany.

Do najpopularniejszych bez wątpienia należą maślaki, podgrzybki, prawdziwki i kurki. To jednak niejedyne grzyby jadalne, które występuje w Polsce. Do rodziny maślakowatych zalicza się bagniak, inaczej zwany miodówką, jakubkiem lub po prostu maślakiem pstrym.

Maślak pstry - jak wygląda mało znany grzyb?

Maślak pstry wyglądem zbliżony jest do maślaka sitarza, lecz odróżnia go specyficzny, kwaskowy zapach. Ich kapelusze są żółte, trzon lekko filcowaty, a miąższ w odcieniach pomarańczowych lub żółtych jest dość twardej konsystencji. Dodatkowo gdy większość maślaków ma lepką powierzchnię, ten jest suchy. 

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Gatunek jest często pomijany przez grzybiarzy. Przyczynia się do tego charakterystyczny zapach, a także mało wyrazisty smak. To powoduje, że większość amatorów grzybobrania omija ten rarytas. Prawdziwi miłośnicy przekonują, jednak że bagniak powinien się znaleźć w koszyku. Można wykorzystać go np. w sosie lub zamarynować.

Gdzie i kiedy szukać bagniaków?

Co ciekawe, chociaż lasy obfitują w maślaka pstrego w okresie letnio-jesiennym, to zaczyna on wyrastać już w trakcie wiosny.

"Choć pełnia owocników maślaków przypada na wrzesień, pojawiają się w czerwcu, a przy wyjątkowo dobrych warunkach pogodowych można je znaleźć nawet w maju! Jego kapelusz ma nierówną, kosmkowato-filcowatą powierzchnię, a rurki przyjmują płowooliwkową barwę. Nie z takim obrazem kojarzą się grzyby jadalne, maślak pstry jednak należy do tej grupy i jest w pełni bezpieczny do spożycia" - podały na stronie Lasy Państwowe".

Maślak pstry najczęściej wyrasta w okolicy drzew iglastych, warto szukać go pod sosnami i świerkami. Zdarza się też, że pojawia się on na bagnach - stąd też pochodzi jego potoczna nazwa. Ten rodzaj grzyba jest jednak rzadko spotykany, dlatego nie ma co liczyć na obfite zbiory. Ze względu na nieliczną ilość maślaków pstrych, trudno znaleźć je w sprzedaży. 

Warto pamiętać, że zawsze przy szukaniu grzybów należy zachować ostrożność. Jeżeli nie jesteś pewna, co to za gatunek, nie zbieraj go. Jeśli już tajemniczy okaz trafił do twojego koszyka, skonsultuj się z grzyboznawcą lub pobliską stacją sanitarno-epidemiologiczną.

Zapraszamy na grupę FB - #Wszechmocne. To tu będziemy informować na bieżąco o terminach webinarów, wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was! Chętnie poznamy wasze historie, podzielcie się nimi z nami i wyślijcie na adres: wszechmocna_to_ja@grupawp.pl

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródło artykułu:WP Kobieta
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Komentarze (11)
Zobacz także