Guma guar - co warto wiedzieć o gumie guar?
Guma guar często pojawia się na etykietach popularnych produktów i jest oznaczona tajemniczym E412. Składniki E kojarzą się nam z niekorzystną dla zdrowia chemią, substancjami sztucznymi i szkodliwymi. A jak jest w przypadku gumy guar? Czym właściwie jest guma guar i jakie są jej właściwości?
18.09.2018 18:53
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Co to jest guma guar?
Guma guar to naturalna roślinna substancja, składająca się z mannozy i galaktozy. Pozyskuje się ją z nasion Cyamopsis tetragonoloba. Guma guar jest naturalnym zagęszczaczem, dlatego wykorzystuje się ją w przemyśle spożywczym, kosmetycznym oraz farmaceutycznym. Guma guar jako produkt wykorzystywany w przemyśle, konsystencją przypomina mąkę o białym, szarym lub żółtym kolorze. Gumę guar charakteryzuje brak smaku i zapachu, przez co idealnie nadaje się do różnorodnych dań, nie pozbawiając ich naturalnego aromatu.
Występowanie gumy guar
Jednoroczna roślina powszechnie nazywana guar, rośnie przede wszystkim na terenach pustynnych i uprawiana jest głównie w Indiach. 85 proc. światowych zbiorów gumy guar pochodzi właśnie z Indii. Kolejnymi jej producentami są Pakistan, a następnie USA, Australia i kraje Afryki.
Właściwości gumy guar
Guma guar znana jest przede wszystkim ze swoich właściwości zagęszczających. Wiąże wodę bez podgrzewania, a jej stosowanie jest nieszkodliwe dla zdrowia. Warte wspomnienia są również właściwości gumy guar, które mają pozytywny wpływ na proces odchudzania. Po pierwsze guma guar zawiera dużą ilość błonnika, który wspomaga proces trawienia, poprawia metabolizm, a także wzbudza uczucie sytości, zapobiegając sięganiu po kolejne przekąski. Po drugie, w gumie guar znajduje się galaktomannan, który nie jest trawiony przez układ pokarmowy. W związku z tym nie dostarcza organizmowi dodatkowych kalorii. Dlatego właśnie guma guar często jest wykorzystywana jako składnik diet odchudzających.
Zastosowanie gumy guar
Początkowo guma guar, z racji wysokiej zawartości białka, była wykorzystywana jako składnik paszy dla zwierząt. Dopiero po II wojnie światowej zdobyła ona popularność w wielu gałęziach przemysłu. W przemyśle farmaceutycznym guma guar jest stosowana w produkcji tabletek, leków oraz maści. Guma guar zapobiega rozwarstwianiu się maści, natomiast w lekach spowalnia uwalnianie się substancji czynnej. Guma guar w kosmetyce stosowana jest przede wszystkim jako składnik szamponów do włosów czy past do zębów.
Największą sławę guma guar osiągnęła jednak w przemyśle spożywczym. Została ona również uznana przez Unię Europejską jako naturalny dodatek do żywności. Podsumowując, guma guar jest naturalnym i bezpiecznym dla zdrowia środkiem zagęszczającym, można ją używać w domu w celu zagęszczenia wybranych potraw, a także jest naturalnym środkiem wzbogacającym dietę i wspomagającym proces odchudzania.
Czy guma guar może zaszkodzić?
Gumę guar należy spożywać w rozsądnych ilościach. Przedawkowanie gumy guar może doprowadzić przede wszystkim do przykrych dolegliwości trawiennych. Przy nadmiernym spożyciu gumy guar pojawiają się wzdęcia, biegunka, a także mdłości. Nie określono dawki, która mogłaby być szkodliwa dla organizmu, dlatego należy samodzielnie miarkować dostarczane organizmowi porcje tej żelującej rośliny.