FitnessIle jajek dziennie możemy zjeść, czyli co warto wiedzieć o jajku?

Ile jajek dziennie możemy zjeść, czyli co warto wiedzieć o jajku?

Jajko jest dla wielu osób podstawowym składnikiem, który pojawia się na śniadanie, lunch, obiad czy kolację. Przez lata wokół jajka narosło jednak wiele mitów. Czy jest zdrowe? A może podwyższa cholesterol? Ile kalorii ma jajko? Czy można je jeść na śniadanie lub kolację?

Ile jajek dziennie możemy zjeść, czyli co warto wiedzieć o jajku?
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com
Tatiana Naklicka

13.12.2018 | aktual.: 03.02.2019 20:35

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Jajko — rodzaje i klasyfikacja

Jajka to ptasie zarodki, które znajdują się w wapiennej skorupce. Najczęściej sięgamy po jajka kurze, jednak na rynku znajdziemy również jajka kacze, jajka przepiórcze, jajka gęsie oraz jajka strusie.

W sklepach jajka są pakowane w specjalne pojemniki mieszczące od kilku do kilkunastu sztuk. Wybierając wytłaczankę, warto zwrócić uwagę na to, czy jajka nie są rozbite lub nie posiadają gładkiej powierzchni skorupki. Można również lekko potrząsnąć opakowaniem, tak aby sprawdzić, czy jajka nie wydają dźwięku.

Każde jajko na skorupce ma specjalny kod, który ułatwia rozpoznanie sposobu chowu kur. Cyfra 0 oznacza produkcję ekologiczną, zaś najwyższa - 3 to oznaczenie jajek z chowu klatkowego.

Poza tym na kodzie znajdują się informacje dotyczące państwa wchodzącego w skład Unii Europejskiej, z którego pochodzą jajka. Polska oznaczana jest skrótem PL.

Jajko — wartości odżywcze

W jajku znajdziemy wodę, białko, węglowodany proste oraz tłuszcze, w tym tłuszcze jednonienasycone, tłuszcze nasycone, tłuszcze wielonasycone. W skład jajka wchodzi również aż 212 mg cholesterolu.

Ponadto jest bogate w witaminy, głównie witaminę A, witaminę E, witaminę D, witaminę K, a także witaminę B. Wśród składników mineralnych znajdziemy potas, fosfor, wapń, żelazo, magnez, miedź, selen oraz cynk.

Jajko — ile ma kalorii?

Jedno jajko, które waży ok. 56 g ma ok. 80 kalorii. W białku jest 60 kcal, a w żółtku - 20 kcal. Popularna potrawa, jaką są jajka z majonezem, to niebezpieczne połączenie dla osób, które mają podwyższony cholesterol, ponieważ ta potrawa ma aż 250 kcal. W tym wypadku, zamiast majonezu lepiej użyć jogurtu naturalnego lub zrobić zdrową pastę z awokado.

Ile jajek dziennie można zjeść?

Ze względu na dużą zawartość cholesterolu, jajek nie powinniśmy jeść codziennie, co jednak nie oznacza ich całkowitego wykluczenia z diety. Tym bardziej że zawierają wiele witamin i minerałów, których znajdziemy w innych produktach spożywanych na co dzień.

Jedząc jedno jajko na miękko na kilka dni, zapewnimy organizmowi niezbędną dawkę wartości odżywczych, w tym cennej witaminy B12, która wspomaga pracę układu nerwowego, układu pokarmowego oraz naczyń krwionośnych.

Jajko — czy można jeść jajko na śniadanie?

Jajka można jeść na śniadanie. Najlepsze będą jajka na miękko, które są zdrowsze niż jajka gotowane na twardo. Poza tym osoby, które chciałyby schudnąć, również nie muszą rezygnować z jajek, ponieważ zapewniają uczucie sytości.

Są również cennym źródłem wartości odżywczych, dlatego będą idealnym wyborem podczas diety restrykcyjnej (do 1000 czy 1200 kalorii dziennie). W tym wypadku warto szczególną uwagę zwrócić na rodzaj jajek oraz oznaczenia, tak aby wybrać najlepsze produkty.

Komentarze (2)