Ile osób dzwoni do mamy po porady kulinarne? Zadziwiająco dużo
Mama zawsze wie najlepiej, co do tego nie ma wątpliwości. Dlatego niespecjalnie dziwi nas fakt, że ponad 20 proc. dorosłych osób przyznaje, że w momencie przygotowywania obiadu dzwoni do domu, by prosić o radę. Jakie potrawy sprawiają nam najwięcej problemów? Sprawdźmy.
26.09.2017 | aktual.: 26.09.2017 14:39
- Sama wczoraj wieczorem dzwoniłam do mamy, żeby zapytać, czy ta cebula do grzybów to idzie najpierw, czy później - powiedziała nasza redakcyjna koleżanka Monika, kiedy dyskutowałyśmy o treści tego artykułu. I w zasadzie wszystkie ją poparłyśmy. Każda z nas czasami wykonuje strategiczny telefon do domu, żeby zapytać o poradę w kwestiach kulinarnych.
Popierają to badania opublikowane przez Co-op food, które dowodzą, że jedna piąta Brytyjczyków poniżej 34. roku życia regularnie dzwoni do mamy, żeby sprawdzić przepis, który zamierza wykorzystać. 7 proc. ankietowanych o poradę pyta swojego tatę. 5 proc. dzwoni nie po to, żeby zpytać o przepis, ale żeby zdobyć informacje o potrzebnym sprzęcie kuchennym.
- Nasi kulinarni bohaterowie to bardzo często członkowie rodziny odpowiedzialni za domowe obiady i nasze pierwsze doświadczenia w kuchni - mówi Breige Donaghy, dyrektor Co-op.
Jakie potrawy sprawiają nam największą trudność? Wbrew pozorom nie jest to wcale nic skomplikowanego. Na liście stworzonej przez badaczy wyróżnić możemy 10 pozycji. Oto one:
- Pieczenie (wszelkiego typu)
- Curry
- Lasagna
- Jajecznica
- Jajka w koszulkach
- Tort
- Spaghetti po bolońsku
- Jajka na twardo i na miękko
- Ryż
- Zupy
Jak widać, nawet najprostsze czynności mogą przyprawić nas o zawrót głowy. Dobrze, że kochana mama zawsze poratuje i dzięki niej nie polegniemy na kuchennym froncie.