Jedz mniej, a opóźnisz starzenie
Nowe badania wskazują, że obniżenie spożycia kalorii o 15 proc. powoduje spowolnienie procesów metabolicznych, które odpowiedzialne są za starzenie się ciała. Wyniki te wyglądają obiecująco niezależnie od sposobu, w jaki ograniczamy kalorie, a także od naszej wyjściowej kondycji.
Wystarczy rok diety zawierającej 15 proc. mniej kalorii, by organizm wyraźnie spowolnił wykazywanie oznak starzenia. Co więcej, przez drugi rok efekty tego spowolnienia utrzymują się. Do takich wniosków doszedł zespół badawczy Pennington Biomedical Research Center w Uniwersytecie Stanu Louisiana pod kierunkiem Leanne M. Redman.
Obniżenie kaloryczności można osiągnąć dwiema drogami: mniej jeść, więcej spalać lub zastosować obie te metody na raz. Naukowcy zdecydowali się, że wśród badanych: mężczyzn i kobiet w wieku 25-45 lat, o wadze normalnej lub lekko podwyższonej (ale nie otyłych), wyodrębnią grupy stosujące każdą z trzech metod. Pozwala to dopasować sposób chudnięcia do indywidualnego trybu życia. Okazało się, że każda z nich jest równie dobra.
Za niektórymi efektami starzenia stoi stres oksydacyjny. Zjawisko to polega na zaburzeniu równowagi między wolnymi rodnikami a przeciwutleniaczami. Obecność jednych i drugich w organizmie jest zjawiskiem normalnym i potrzebnym, problemy zaczynają się dopiero kiedy ich równowaga zostaje zaburzona. Kiedy spada ilość antyoksydantów, wolne rodniki, czyli aktywne formy tlenu, powodują uszkodzenia białek i tłuszczów w naszym organizmie. Zmiany te mogą prowadzić do licznych chorób, takich jak miażdżyca, choroba Parkinsona czy Alzheimera, cukrzyca oraz nowotwory.
Stres oksydacyjny wyraźnie spadł w wypadku każdej grupy badanych. Znaczy to, że niezależnie od naszego aktualnego stanu zdrowia oraz przyjętego sposobu ograniczania kalorii – czy będziemy ich więcej spalać, czy mniej jeść – efekt może być równie dobry. Eliksir młodości, czymkolwiek by nie był, jest na pewno niskokaloryczny.
Badania zespołu pod kierunkiem Redman miało na celu sprawdzenie, czy potwierdzą się u ludzi wyniki badań przeprowadzonych wcześniej na zwierzętach. Badania miały charakter randomizowany, co oznacza, że ich uczestnicy podzieleni byli losowo na grupy, a wyniki doświadczeń w obrębie tych grup były ze sobą porównywane. To pierwsze tego typu badanie dotyczące ograniczenia liczby kalorii w diecie ludzi.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl