Jesz sałatkę na kolację? Popełniasz ogromny błąd
Sałatki przygotowane z surowych warzyw z założenia wydają się być bardzo zdrowe. W końcu są one bogate w błonnik oraz wiele witamin i minerałów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Okazuje się jednak, że lepiej nie jeść ich na kolację.
13.09.2024 | aktual.: 13.09.2024 09:38
Wydawać by się mogło, że sałatki są na tyle zdrowe i pożywne, że można je jeść niemal o każdej porze dnia. Okazuje się jednak, że nic bardziej mylnego. Dlaczego naukowcy radzą, by nie spożywać ich po godzinie 16? Odpowiedź jest bardzo prosta.
Dlaczego lepiej nie jeść sałatki na kolację?
Chcąc przekąsić coś lekkiego, a do tego pożywnego, zazwyczaj większość z nas sięga po sałatki. W końcu od dziecka przekonuje nas się do jedzenia warzyw. Nie wszyscy jednak wiedzą, że tych podanych w surowej wersji nie powinno się jeść w godzinach wieczornych. Ma to bowiem związek z procesami trawiennymi zachodzącymi wówczas w naszym organizmie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
"Surowe pokarmy, takie jak sałatki, zawierają dużo błonnika, który korzystnie wpływa na nasze zdrowie w ciągu dnia i stanowi wsparcie dla zdrowia mikrobiomu. Jednak wieczorem ten sam błonnik może okazać się trudniejszy do strawienia i nadwyrężać układ pokarmowy. Może to prowadzić do wzdęć i uczucia dyskomfortu, co może z kolei negatywnie wpływać na jakość snu" - wyjaśniał dr Maximilian Schubert w rozmowie z "Vogue".
Ekspert zaznaczył także, że tego typu dań nie powinno się jeść już mniej więcej od godziny 16. Co więcej, nie ma przy tym znaczenia, o której godzinie kładziemy się spać, bowiem po południu znacznie trudniej jest nam strawić różnego rodzaju pokarmy.
Sałatka na śniadanie? Czemu nie!
Kiedy w takim razie najlepiej jest jeść sałatki? Okazuje się, że w tym przypadku możliwości mamy całkiem sporo. Dobrze sprawdzą się m.in. na śniadanie. Wówczas nie tylko dostarczają organizmowi wielu witamin i minerałów, ale również nie są zbyt kaloryczne. Dzięki temu będziemy najedzeni, a jednocześnie unikniemy uczucia ciężkości w ciągu dnia. Warto dodać, że w ten sposób można także uniknąć podjadania między posiłkami.
Nie każdy też wie, że surowe pokarmy przygotowane z warzyw mogą poprawić trawienie i dostarczyć organizmowi cennych przeciwutleniaczy, które wspomagają jednocześnie układ odpornościowy.
Sałatki są lekkie, a jednocześnie bogate w białko, błonnik i wiele zdrowych tłuszczów roślinnych. Właśnie dlatego warto po nie sięgać również w porze lunchu. Dzięki spożywaniu ich właśnie o tej porze dnia możemy zadbać o odpowiedni poziom cukru we krwi.
Zapraszamy na grupę na Facebooku - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.