Kalendarz ogrodniczki - sierpień

Nasz ogródek zmienia się. Większość roślin wieloletnich już przekwitła i możemy je teraz dzielić i przesadzać.

Kalendarz ogrodniczki - sierpień
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

20.02.2008 | aktual.: 20.02.2008 16:50

Nasz ogródek zmienia się. Większość roślin wieloletnich już przekwitła i możemy je teraz dzielić i przesadzać.

OGRÓD OZDOBNY

  1. Kwitną róże krzewiaste i pnące, fuksje, tawuły, budleja Dawida, hortensje, aralia, hibiskus.
    1. Kończą kwitnienie kasztanowce: drobnokwiatowy i krwisty.
    2. W sierpniu zaczyna się sezon sadzenia liściastych ozdobnych krzewów zimotrwałych, takich jak różaneczniki (rododendrony, azalie).
    3. Możemy przesadzać drzewa i krzewy iglaste (np. cyprysiki, jałowce, tuje), które zakończyły fazę wzrostu. Przesadzone rośliny zasilamy odżywką.
    4. Rozmnażamy drzewa iglaste poprzez sadzonki - najlepiej będą się ukorzeniać młode, jednoroczne wierzchołki pędów z piętką – częścią starszej gałązki.
    5. Do końca miesiąca możemy pobierać z drzew i krzewów liściastych sadzonki pół zdrewniałe.
    6. Kończymy nawożenie drzew i krzewów liściastych, żeby zdążyły zdrewnieć przed zimą.
    7. Przycinamy żywopłoty, aby się zagęszczały już w dolnej części - zwłaszcza żywotniki (tuje).
    8. Możemy kształtować, poprzez cięcie, drzewa i krzewy liściaste i iglaste – derenie, jałowce, cyprysy itp.
  1. Kwitną acidantery, alstromerie, astry, czosnki, czyściec wełnisty, dalie, dzielżan, eukomis, floksy, funkie, kroksomie, kurkumy, lawenda, liatry, lilie, mieczyki, mydlnica, ostróżki, pacioreczniki, rojniki, rozchodniki, tawułki, ubiorki i zawilce jesienne.
    1. Stale usuwamy przekwitłe kwiaty, nie dopuszczając do zawiązywania się nasion. Dzięki temu rośliny są silniejsze i wytwarzają następne kwiaty.
    2. W drugiej połowie sierpnia sadzimy rośliny cebulowe kwitnące wiosną - cebulice, czosnki, kosaćce, hiacynty, kroksomie, krokusy, lilie, narcyzy, przebiśniegi (śnieżyczki), psiząb pagoda, pustynniki, rannik wiosenny, szachownice, szafirki, śniedki, śnieżniki, śnieżyce, tulipany, zawilce. Wybieramy cebule zdrowe, a przed sadzeniem zaprawmy je przez kilka minut w roztworze środka grzybobójczego.
    3. Skracamy pędy lawendy (do połowy długości) - będą się lepiej rozkrzewiać.
    4. Pod koniec sierpnia sadzimy i przesadzamy (co 5 - 6 lat) piwonie. Po oczyszczeniu z resztek pędów kwiatowych rozcinamy karpy, żeby każda część miała co najmniej 3 - 5 oczek – silnych, nowych pąków. Sadzimy je od razu.
    5. Białe lilie (józefiny) w sierpniu najlepiej rozsadzać zanim wytworzą nowe rozety liści. Cebule sadzi się płytko - na głębokości 10 cm od górnego wierzchołka cebuli. Mogą rosnąć w tym samym miejscu 4-5 lat, a przy przesadzaniu można je od razu rozmnożyć - oddzielić od cebuli matecznej cebule przybyszowe.
    6. Szafirki lubią glebę o odczynie obojętnym. Nie przeszkadza im częściowe zacienienie - doskonale rosną pod drzewami. Bezpośrednio po wykopaniu cebulki trzeba od razu posadzić na nowe miejsce (w rozsadzie, co 10 cm, na głębokości 6-8 cm lub grupami).
    7. W pochmurne dni można dzielić i przesadzać niskie byliny skalniakowe – goździki, fiołki, płomyk szydlasty, rojniki i rozchodniki, stokrotki, żagwin itp.
    8. Barwinek, płomyk szydlasty, gęsiówkę i ubiorek wiecznie zielony można rozmnażać z piętki (młody pęd razem z kawałkiem pędu zeszłorocznego).
  1. Kwitną aksamitki, astry chińskie, bratki, chabry, cynie, dziwaczki, gazanie, goździki, groszek pachnący, kosmosy, kocanka, lak, lewkonia, lobelie, lwie paszcze, maciejka, malwy, nagietki, nasturcje, nemezje, niecierpki, niezapominajki, petunie, porcelanka, portulaka, rezeda pachnąca, rudbekie, stokrotki, szałwie, werbena, złocienie, chryzantemy i żeniszek.
    1. W sierpniu przesadzamy na rabaty wysiane w rozsadniku rośliny dwuletnie - dzwonki ogrodowe w rozstawie 30x30 cm, goździki 25x25 cm, bratki i niezapominajki - 20x15 cm.
  1. Pikujemy siewki gatunków dwuletnich wysianych w czerwcu i lipcu.
  1. Systematycznie podlewamy i regularnie kosimy trawnik. Podczas silnych upałów ograniczamy koszenie lub kosimy nieco wyżej.
    1. Kończymy nawożenie trawnika - dalsze nawożenie w późniejszym terminie może utrudnić jego regenerację na wiosnę.
    2. Możemy wysiać nowy trawnik. Przedtem glebę należy przekopać, wyrównać i lekko ubić walcem.
  1. Przycinamy silnie rozwijające się rośliny wodne, żeby utrzymać stałą zawartość tlenu w wodzie i zapewnić jej czystość.
    1. Możemy profilaktycznie dodać do wody biopreparat TRIGGER 3, aby przy pomocy bakterii i enzymów, uzyskać równowagę biologiczną w zbiorniku. Preparat jest nieszkodliwy dla roślin i zwierząt wodnych.
  1. Biały, mączysty nalot na roślinach świadczy o ataku mączniaka prawdziwego - zwalczamy go przy pomocy preparatów siarkowych lub fungicydów.
    1. Przy wilgotnej i ciepłej pogodzie może wystąpić osutka sosny - co 10 dni do końca sierpnia rośliny spryskujemy środkami grzybobójczymi.
    2. Brązowienie pąków różaneczników mogą powodować grzyby przenoszone przez owady (np. piewnika różanecznikowego) – stosujemy wówczas środki owadobójcze.
    3. Przędziorka roślin iglastych na jałowcach lub świerkach likwidujemy preparatami z grupy pyretroidów.
    4. Przygotowujemy glebę pod rośliny cebulowe sadzone pod koniec lata i wczesną jesienią.
    5. Trzeba pamiętać o regularnym podlewaniu świeżo posadzonych krzewów i drzewek.
    6. W przypadku przesadzania większych okazów, które do czasu ukorzenienia mogłyby stracić dużo wilgoci, okrywamy je na dwa tygodnie agrowłókniną lub papierem.
    7. Tulipany sadzimy co roku w innych miejscach, bo w glebie mogły pozostać zarodniki grzybów chorobotwórczych. W tym samym miejscu sadzimy nie częściej, niż co cztery lata.
    8. Tulipany lubią glebę żyzną i pulchną, o odczynie obojętnym lub lekko zasadowym (o pH 6,5-7,5). Jeżeli w ziemi jest zbyt mało wapnia, będą słabiej rosły i będą miały zbyt wiotkie łodygi. Przed posadzeniem cebul najlepiej ziemię nawieźć samym fosforem, po posadzeniu cebul - potasem, a dopiero na wiosnę azotem.
    9. Narcyzy wolą glebę nieco lżejszą (optymalne pH 6-7), a hiacynty glebę piaszczystą i wilgotną.
    10. Lilie dobrze rosną na glebach przepuszczalnych, żyznych i próchniczych. Większość gatunków lilii wymaga kwaśnego odczynu gleby, przed przekopaniem rabaty warto dodać nieodkwaszony torf. Jedynie lilia biała i lilia złotogłów wolą glebę zasadową.
    11. Złocieniom i liliowcom po przekwitnięciu wycinamy pędy kwiatowe u samej nasady.
    12. Złocienie dzielimy, gdy wyrosną nowe rozety liści.
    13. Żeby kwiaty złocieni były duże, usuwamy pędy boczne.
    14. Liliowcom podczas dzielenia dobrze jest skrócić korzenie i liście do ok. 15-20 cm.
    15. Piwonie bardzo lubią nawozy organiczne – warto zasilić je obornikiem.
    16. W sierpniu trzeba pamiętać o nawożeniu konwalii, dalii i złocieni.
    17. Sadzonki krzewów można ukorzenić w szklarni, a następnie przesadzić do doniczek.

OGRÓD UŻYTKOWY

  1. Pod koniec miesiąca zaczynamy zbiory gruszek i śliwek.
    1. Podpieramy lub podwiązujemy gałęzie drzew owocowych uginające się pod ciężarem owoców, aby ochronić je przed złamaniem.
    2. Kontynuujemy letnie cięcie drzew - wiśni, czereśni, jabłoni, śliw, grusz i brzoskwiń.
    3. Prześwietlamy korony wiśni każdego roku po zbiorach, wycinając gałęzie ze środka drzewa.
  1. Po zbiorze owoców przycinamy śliwy, w celu rozluźnienia i zmniejszenia koron - pojedyncze konary wycinamy całkowicie lub skracamy.
    1. Starsze drzewa czereśni nie wymagają cięcia, jeżeli są już uformowane i wycina się z nich tylko gałęzie chore lub złamane podczas zbiorów, przemarznięte lub złamane przez silne wiatry. Najlepiej robić to w drugiej połowie lata.
    2. Po zbiorach prześwietlamy krzewy porzeczek i agrestu, aby światło docierało do całego krzewu.
    3. Wycinamy pędy malin, które owocowały w tym roku, słabe i wyrastające poza grządką - powycinane pędy najlepiej od razu spalić. Jeżeli maliny powtarzają owocowanie jesienią (pędy nie są całkowicie zdrewniałe i suche), to nie wycinamy ich.
    4. Młode pędy najlepiej już teraz w szpalerach poprzywiązywać do drutów (pozostawiając między nimi odległość co najmniej 6-8 cm).
    5. Owocujące pędy winorośli przywiązujemy do podpór i skracamy, zostawiając około 10 liści nad gronami owoców. Kiedy owoce przestaną już rosnąć i zaczną dojrzewać (w drugiej połowie lub pod koniec sierpnia, w zależności od odmiany i pogody), można usunąć część liści zacieniających grona – owoce będą wtedy słodsze. Liście usuwamy stopniowo – zapobiega to powstawaniu zbyt grubej skórki.
    6. Wycinamy lub wyłamujemy pędy winogron wyrastające w kątach liści i nie owocujące.
    7. Pod koniec miesiąca możemy przeprowadzić cięcie orzecha włoskiego, jeżeli tego wymaga.
  1. Sierpień jest przede wszystkim okresem zbioru wielu warzyw, min. pomidorów, papryki, oberżyny, ogórka, kabaczka, cukinii, a także fasoli szparagowej, brokułów, kalafiora oraz wczesnych odmian kapusty i marchwi.
    1. Buraczki wczesne nadają się już do zbierania, a późniejsze nawozimy.
    2. Zbieramy cebulę - dojrzała ma być twarda, ze zwiotczałą szyjką, załamanym i zwiotczałym szczypiorem, zasychającymi korzeniami i ma być pokryta suchą łuską. W przypadku, gdy szczypior nie załamuje się, lecz zasycha od góry, cebule trzeba powyrywać, ułożyć szczypiorem w jedną stronę i dosuszyć na słońcu.
    3. Zbieramy sadzony jesienią czosnek wykopując główki widłami, zanim szczypior całkowicie zaschnie, bo przy wyrywaniu główka rozpada się na pojedyncze ząbki.
    4. Zbieramy warzywa dyniowate – cukinie, gdy mają ok. 8-12 cm długości, średnicę 3-4 cm, a kwiat jeszcze nie opadł. Patisony najlepiej zbierać, gdy mają 10-12 cm średnicy, a kabaczki - ok. 20 cm. Kabaczkom można pozwolić rosnąć dłużej, jeśli mają służyć do nadziewania. Na początku sierpnia można już zbierać wczesne odmiany dyni zwyczajnej, ale największe dynie muszą jeszcze podrosnąć i dojrzeć, żeby były słodkie.
    5. Kończymy zbiór tymianku i szałwii. Po zasuszeniu zioła należy przechowywać w dobrze zamkniętych naczyniach.
    6. Przed zakwitnięciem trzeba zebrać drugi zbiór majeranku. Wyrywamy całe rośliny i suszymy w ciepłym i przewiewnym miejscu.
    7. Zbieramy kminek i suszymy całe baldachy, a potem wykruszamy z nich nasiona.
    8. U cebuli siedmiolatki można ścinać szczypior jeszcze do połowy miesiąca.
    9. Kępy szczypiorku można w sierpniu podzielić na mniejsze i porozsadzać – część warto wsadzić do doniczek na zimowanie w domu.
  1. Można rozpocząć powtórne zbiory truskawek kwitnących w lipcu.
    1. Od połowy sierpnia w suche, bezdeszczowe dni ogławiamy (wyłamujemy) stożki wzrostu pędów pomidorów, papryki i dyni. W przypadku pomidorów ogławiamy tylko odmiany wysoko rosnące. Usuwamy również pędy boczne i dolne liście pomidora.
    2. Koperek można jeszcze siać do końca sierpnia.
    3. Marchewkę nawozimy saletrą amonową lub mieszanką nawozową. Przysypujemy korzenie wystające nad powierzchnią ziemi.
  1. Nie nawozimy już pietruszki i selera.
    1. Pod koniec miesiąca wykopujemy ziemniaki, buraki i marchew, pozwalamy im przeschnąć - później możemy je zakopcować.
  1. Wysiewamy w szklarni wczesne odmiany kapusty.
    1. Hartujemy sadzonki i wysadzamy do gruntu wczesne odmiany sałaty masłowej i kruchej, kalarepy, jarmużu i kopru włoskiego.
    2. Na początku miesiąca wysiewamy szpinak, sałatę masłową, endywię, koper, kapustę pekińską, rzodkiew i rzepę na zbiór jesienny. W połowie miesiąca, wysiewamy nasiona roszponki i szczawiu.
    3. Wysiewamy rzodkiewkę na zbiór we wrześniu i październiku – trzeba ją regularnie podlewać, żeby nie zdrewniała i nie popękała. · Wysiewamy cebulę na zbiór przyszłoroczny.
  1. Kształtujemy pryzmę kompostową.
    1. Przekopujemy ziemię pod drzewami i obficie podlewamy.
    2. Pod drzewami rozkładamy 2 cm warstwy kompostu.
    3. Spulchniamy i odchwaszczamy grządki.
    4. Cały czas regularnie podlewamy ogród.
    5. Wszystkie rośliny nawozimy mieszanką potasową.
    6. Możemy wysiać rośliny na zielony nawóz – np. mieszankę koniczyn, mieszankę łubinu żółtego lub niebieskiego z peluszką, słonecznik, facelię, mieszankę landsberską.
  1. W połowie miesiąca warto założyć na pnie drzew opaski z papieru falistego - pozwolą one wyłapać gąsienice owocówki śliwkóweczki. We wrześniu opaski zdejmujemy i palimy.
    1. Można opryskać brzoskwinie w celu ochrony przed kędzierzowatością liści.
    2. Sprawdzamy, czy w ogrodzie warzywnym pojawiła się połyśnica marchwianka - larwy uszkadzają zewnętrzne części korzeni spichrzowych marchwi. Na żółto-pomarańczowych tabliczkach lepowych oznaczamy liczebność szkodnika – przy dużej ilości należy opryskać preparatem Trebon (nie później niż na początku sierpnia) lub Bioczos (w drugiej połowie miesiąca).
    3. Usuwamy i palimy zaschnięte lub spleśniałe liście i owoce, które zostały na drzewach lub krzewach.
    4. Koper włoski jest bardzo wrażliwy na letnie przesuszenie, trzeba go w sierpniu regularnie podlewać.
    5. Miejsce, w którym będą przechowywane jabłka należy odkazić.
    6. Po zakończonym zbiorze truskawek obcinamy liście na wysokość 10 cm nad karpą korzeniową.
    7. Po zakończeniu zbioru ziół należy usunąć z ziemi i spalić pozostałości, co pozwoli uniknąć chorób i ataków szkodników.
    8. Zielone warzywa liściaste (sałata, pietruszka, szczypior, szpinak) zbieramy wieczorem.
    9. W sadzie warto umieścić pułapki na osy.
Źródło artykułu:WP Kobieta
Komentarze (0)