Kiedy zjeść obiad? Ekspertka wskazała najgorszą porę
Regularne spożywanie posiłków jest bardzo istotne dla prawidłowego trawienia. Kiedy najlepiej zasiąść do obiadu? Głos zabrała dietetyczka kliniczna dr Hanna Stolińska, która ostrzega przez obiadokolacją. - Najważniejsze, jest to, by zjeść ten posiłek w ciągu dnia - mówi. Wieczór to kiepski pomysł.
12.09.2024 | aktual.: 12.09.2024 18:01
Wiele się mówi o tym, jak ważne jest zjedzenia śniadania o takiej porze, aby nasz organizm miał z posiłku jak najwięcej korzyści. Spożycie pierwszego posiłku w odpowiednim przedziale czasowym sprawi, że będziemy dłużej czuć się syci, co zmniejsza ryzyko podjadania.
Co z pozostałymi posiłkami? Czy w przypadku obiadu również tak ważna jest pora jedzenia? W sieci znajdziemy wiele różnych opinii. Nie brakuje wśród nich informacji, że obiad powinno się spożywać przed godziną 15:00 - wówczas ryzyko zachorowania na otyłość spada. A co na ten temat ma do powiedzenia dietetyk kliniczny?
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Dietetyczka zabrała głos. Mówi, co jest najważniejsze
Dr Hanna Stolińska na co dzień pracuje z osobami, które mają różne problemy z odżywianiem. Wśród pacjentów nie brakuje tych walczących z otyłością. Czy rzeczywiście może być tak, że niezjedzenie obiadu do godziny 15:00 będzie sprzyjać przybieraniu na wadze?
- Godzina jedzenia obiadu nie ma tak naprawdę większego znaczenia. Może to być dwunasta, trzynasta, czternasta, piętnasta etc. Wszystko zależy od indywidualnego trybu życia. Najważniejsze, jest to, by zjeść ten posiłek w ciągu dnia - tłumaczyła dr Stolińska podczas rozmowy z wprost.pl.
Specjalistka przyznała, że lepiej spożyć ten obfity posiłek w ciągu dnia, niż decydować się na późniejszą obiadokolację. Jednak ma to związek z tym, aby zwyczajnie się nie głodzić i później uniknąć spożywania zbyt wielu kalorii z powodu łakomstwa.
Co najlepiej zjeść na obiad?
Każdy posiłek powinien być odpowiednio zbilansowany, aby dostarczyć odpowiednio dużo składników odżywczych. Co to oznacza w praktyce?
- Właściwie zbilansowany obiad powinien zawierać produkty pełnoziarniste (ryż, kaszę, makaron itp.), dobre źródło białka (mięso, ryby lub rośliny strączkowe) i oczywiście warzywa zarówno surowe, jak i te po obróbce termicznej. To one powinny stanowić podstawę każdego posiłku - tłumaczyła dietetyczka dla wprost.pl
Zapraszamy na grupę FB - #Wszechmocne. To tu będziemy informować na bieżąco o terminach webinarów, wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl