Polacy się nią zajadają, inne kraje zakazują. Zawiera trujące woski
Ryby stanowią ważny element w naszym jadłospisie. Są cenione przez dietetyków i entuzjastów zdrowego stylu życia ze względu na bogactwo składników odżywczych. Jednak ryba rybie nierówna. Wzięliśmy pod lupę jedną z nich. Z jednej strony zachwyca smakiem, a z drugiej może stanowić zagrożenie dla zdrowia.
Ryby są jednym z najzdrowszych źródeł białka. Włączenie ich do jadłospisu może przynieść liczne korzyści zdrowotne. Dietetycy zalecają spożywanie ryb co najmniej dwa razy w tygodniu, przy czym warto stawiać na różnorodność. Ryba rybie nierówna, dlatego warto wiedzieć, co znajduje się na czarnej liście. Powinnyśmy wystrzegać się pangi oraz tuńczyka. Uważać trzeba też na rybę maślaną.
Ryba maślana cieszy się popularnością w Polsce. Delikatny smak i wyjątkowa konsystencja przyciągają uwagę smakoszy. Jest powszechnie dostępna w supermarketach czy restauracjach, ale świadomość konsumentów na temat jej szkodliwości jest ograniczona.
Co kryje się pod tą nazwą?
Nazwa "ryba maślana" jest używana w Polsce do opisania kilku różnych gatunków ryb. Są to: eskolar, pompil i kostropak. Ryby te pochodzą z tropikalnych i subtropikalnych wód oceanicznych i często są importowane do Europy, w tym również do Polski.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Czytaj również: Polacy ją uwielbiają. Prawie nie ma ości i kalorii
Może być szkodliwa dla zdrowia
Chociaż ryba maślana jest ceniona za swoje walory smakowe, zawiera ona substancje, które mogą być szkodliwe dla zdrowia. Eskolary i pokrewne gatunki ryb są bogate w tłuszcze, które nie są łatwo trawione przez ludzki organizm. W szczególności chodzi o pochodne estrów.
Woski te mogą prowadzić do problemów z układem trawiennym: mdłościami, biegunką, wymiotami czy bólami żołądka. Odradza się jej spożywanie dzieciom, kobietom w ciąży i osobom w podeszłym wieku. Ze względu na potencjalne zagrożenia zdrowotne, ryba maślana została objęta ostrzeżeniami w wielu krajach. Sprzedaż jest zakazana w Japonii i we Włoszech.
Ryba maślana powinna być odpowiednio oznaczona. Unijne standardy nakazują, żeby ryby eskolar i kostropak, sprzedawane pod wspólną nazwą handlową ''ryba maślana'', miały na opakowaniu informację o ''ryzyku związanym z obecnością substancji wpływających szkodliwie na przewód pokarmowy''.
Zapraszamy na grupę FB - #Wszechmocne. To tu będziemy informować na bieżąco o terminach webinarów, wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl