Kiwi Cię ożywi!

O kiwi można pisać tylko dobrze, albo wcale. Ten egzotyczny owoc kojarzył się kiedyś w Polsce jedynie z wykwintną kuchnią i zachodnią Europą. W latach 90-tych zawitał jednak pod nasze strzechy. Pojawił się nie tylko w delikatesach, ale też na zwykłych straganach i w warzywniakach. Okazało się, że zawiera więcej witaminy C niż cytryna. Do tego świetnie walczy z przeziębieniem i grypą.

Obraz
Źródło zdjęć: © Thinkstockphotos

O kiwi można pisać tylko dobrze, albo wcale. Ten egzotyczny owoc kojarzył się kiedyś w Polsce jedynie z wykwintną kuchnią i zachodnią Europą. W latach 90-tych zawitał jednak pod nasze strzechy. Pojawił się nie tylko w delikatesach, ale też na zwykłych straganach i w warzywniakach. Okazało się, że zawiera więcej witaminy C niż cytryna. Do tego świetnie walczy z przeziębieniem i grypą. Trudno jest zresztą gdziekolwiek znaleźć choć jedno słowo krytyki dotyczące kiwi. Jest po prostu idealne!

Moim ulubionym polskim określeniem tego egzotycznego owocu jest „nieogolony ziemniak”. Na wierzchu brązowy z drobnymi włoskami, całą tajemnicę odkrywa po rozkrojeniu. Jego przepiękny zielony kolor hipnotyzuje. Doskonale zabarwia drinki, soki, galaretki i egzotyczne potrawy z mięsem. Plastry kiwi ułożone na deserach i ciastach wyglądają bardzo malowniczo. Początkowo zwracaliśmy uwagę głównie na ten aspekt kolorystyczny. Niewielu z nas zdawało sobie sprawę, co tak naprawdę niepozorne kiwi może nam dać.

Gdy przeglądamy w księgarniach książki kucharskie lub szukamy przepisów w Internecie, szybko dochodzimy do wniosku, że wszyscy, którzy zajmują się kiwi, wypisują tylko hymny pochwalne. W jednym się zgadzają. Kiwi to bomba witaminowa. Naukowcy podkreślają, że kiwi zawiera dziesięć razy więcej witaminy C niż owoce cytrusowe. Jest doskonałym źródłem witaminy B i E. W jego skład wchodzą ogromne ilości składników mineralnych, w tym potasu, wapnia, fosforu, żelaza i magnezu. Marta Frydryk w książce „Owocowe przysmaki” podkreśla, że kiwi to źródło pektyn, cukrów i kwasów organicznych. Do tego rewelacyjnie nadaje się jako składnik wszelkich diet odchudzających, ponieważ 50 gr. kiwi to zaledwie 50 kalorii.

Praktyczni Amerykanie nazywają kiwi po prosto „superfood”, czyli jedzenie o ponadprzeciętnych właściwościach. Według nowozelandzkich naukowców zjadanie 3 kiwi dziennie wpływa na odbudowę uszkodzonego DNA i zapobiega nowotworom.

Nowa Zelandia ma spory interes w tym, by finansować badania naukowe na temat kiwi. Z tego kraju pochodzi bowiem prawie 70 procent światowej produkcji tych owoców. Kiwi znalazło tam idealny klimat dla siebie. Warunkiem wyhodowania dorodnych owoców jest bowiem dość łagodna aura i przynajmniej 200 dni bez przymrozków. Nazwa kiwi pochodzi zresztą właśnie z Nowej Zelandii.

Owoc początkowo nazywany chińskim agrestem nie cieszył się wielką popularnością w Europie. Dopiero w Nowej Zelandii nadano mu handlowa nazwę, która nawiązuje do popularnego ptaka pokrytego puszkiem przypominającym włoski owoców.

W dawnych polskich książkach kucharskich na temat kiwi nie znajdziemy nawet jednej linijki tekstu. Owoc ten w Europie Zachodniej i Ameryce zaczął robić karierę w latach 50 XX wieku. Do Polski dotarł dopiero 20 lat temu.

W Nowej Zelandii jada się kiwi niemal w każdej postaci: jako świeże owoce, dodatek do sałatek, składnik soków i konfitur. U nas wystarczy jadać 2 świeże kiwi dziennie by lżej przechodzić koszmarne przeziębienie. Na przedwiośniu przyda się na pewno.

mk/sr

Wybrane dla Ciebie
Pod żadnym pozorem nie podłączaj do listwy. Elektryk ostrzega
Pod żadnym pozorem nie podłączaj do listwy. Elektryk ostrzega
"Po prostu chamskie". Ujawnia, jak pozbyto się jej ze "Złotopolskich"
"Po prostu chamskie". Ujawnia, jak pozbyto się jej ze "Złotopolskich"
Wlej do słuchawki prysznicowej. Cały brud wypłynie ze środka
Wlej do słuchawki prysznicowej. Cały brud wypłynie ze środka
Nie stroniła od rozbieranych scen. Warunek zawsze był jeden
Nie stroniła od rozbieranych scen. Warunek zawsze był jeden
Wsmaruj w patelnię i przykryj. Po kwadransie będzie jak nowa
Wsmaruj w patelnię i przykryj. Po kwadransie będzie jak nowa
Najgorszy moment na posolenie ziemniaków. Szybko się nie ugotują
Najgorszy moment na posolenie ziemniaków. Szybko się nie ugotują
Wielu się w niej podkochiwało. On zdradził ją z nianią
Wielu się w niej podkochiwało. On zdradził ją z nianią
Oferowano jej karierę przez łóżko. "Dostałam kilka takich propozycji"
Oferowano jej karierę przez łóżko. "Dostałam kilka takich propozycji"
Po słowach córki przejrzała na oczy. Skończyło się rozwodem
Po słowach córki przejrzała na oczy. Skończyło się rozwodem
Nie farbuj siwych włosów. "Odsiwiacz" znajdziesz w kuchni
Nie farbuj siwych włosów. "Odsiwiacz" znajdziesz w kuchni
Mówisz do psa jak do dziecka? Oto co dzieje się wtedy w jego mózgu
Mówisz do psa jak do dziecka? Oto co dzieje się wtedy w jego mózgu
Dodała je tuż po świętach. Te grafiki dają do myślenia
Dodała je tuż po świętach. Te grafiki dają do myślenia
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇