Koronawirus. Jak bezpiecznie rozpakować zakupy?
W czasie pandemii koronawirusa powinniśmy przestrzegać wszystkich zaleceń wydawanych przez ministerstwo zdrowia i GIS. W sklepach wprowadzono wiele obostrzeń dotyczących zakupów. Sama ostrożność w sklepie to mało. Zdradzamy, jak bezpiecznie rozpakowywać zakupy.
10.04.2020 | aktual.: 13.04.2020 11:57
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Z każdym dniem rozprzestrzenia się koronawirusa pojawia się coraz więcej pytań, jak możemy zapewnić sobie większe bezpieczeństwo. Główny Inspektorat Sanitarny wyjaśnia, że główną drogą przenoszenia się COVID-19 jest droga kropelkowa. Jednak naukowcy podkreślają, że może się on również utrzymywać na różnych powierzchniach. Dlatego lepiej chuchać na zimne.
Jeśli musimy wybrać się do sklepu po zakupy nie zapomnijmy o odpowiedniej ochronie – rękawiczkach jednorazowych oraz zachowaniu bezpiecznej odległości. Następnie, gdy przyniesiemy produkty do domu odpowiednio je rozpakujmy oraz zabezpieczmy.
Zobacz także
Jak bezpiecznie rozpakować zakupy?
Po pierwsze przed rozpakowaniem należy dokładnie umyć lub zdezynfekować ręce. Następnie zakupy rozpakowujemy na wcześniej wyczyszczonym blacie. Gdy rozłożymy je już na stole, należy je posegregować. Oddzielamy warzywa i owoce od produktów, które zapakowane są w pudełka, np. jogurty, ser, majonez. Niepotrzebne torebki od razu wyrzucamy do kosza, a produkty myjemy dokładnie pod wodą.
Jak zabezpieczyć żywność w domu?
W lodówce powinniśmy umieścić tak produkty, aby nie stykały się ze sobą. Świeże owoce i warzywa najlepiej pochować w oddzielnych pojemnikach. Należy pamiętać również, by oddzielać od siebie żywność ugotowaną i surową.
Zobacz także