Polacy przepłacają zdrowiem. Bosacka wskazuje fatalny błąd

Polacy uwielbiają grillować, więc gdy tylko pogoda za oknem na to pozwala, charakterystyczny dym unosi się niemal nad każdym ogródkiem. W najnowszym wywiadzie ekspertka od żywienia Katarzyna Bosacka zdradziła m.in. którą kiełbasę warto wybrać.

Katarzyna Bosacka
Katarzyna Bosacka
Źródło zdjęć: © AKPA

03.05.2024 | aktual.: 03.05.2024 13:33

Dla wielu osób majówka nie może się odbyć bez grilla. Jedni preferują klasyczne pieczone kiełbaski, inni marynowane mięsa i szaszłyki, a jeszcze inni przepadają za grillowanymi serami i warzywami.

Niezależnie od preferencji, na grilla warto wybierać produkty dobrej jakości, o czym w najnowszej rozmowie z "Super Expressem" opowiedziała Katarzyna Bosacka, która od lat w swoich programach podnosi świadomość dot. zdrowej żywności wśród polskich konsumentów.

Najlepsza kiełbasa na grilla. Bosacka radzi

Podstawowym produktem, który kojarzy się z grillowaniem, jest oczywiście kiełbasa. W sklepach można znaleźć różne rodzaje kiełbas, warto jednak zatrzymać się na chwilę i dokładnie sprawdzić ich skład przed zakupem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zdaniem Katarzyny Bosackiej, najlepszą opcją na grilla jest surowa, biała kiełbasa z krótkim składem. Odradza z kolei produkty, zawierające konserwanty E250 i E251, czyli azotyn i azotan sodu.

- W trakcie grillowania kiełbasy, która zawiera te konserwanty, a jest to znakomita większość kiełbas, polecanych na naszym rynku na grilla, powstają rakotwórcze nitrozoaminy - tłumaczyła na łamach "Super Expressu".

Co można grillować?

Bosacka została też zapytana o popularne, marynowane mięsa. Przyznała, że to duże ułatwienie, jednak skład wielu tego typu produktów pozostawia wiele do życzenia i może zawierać m.in. wypełniacze czy fosforany. Dodatkowo marynata może maskować niską jakość i świeżość mięsa.

Prezenterka wspomniała też, że grillować można prawie wszystko, od mięs i ryb, przez sery, pieczywo, na warzywach skończywszy. Zwróciła jednak uwagę na sposób przygotowania.

- Ważna jest obróbka - na metalowych tackach wielorazowego użytku, powoli, na niewielkim żarze - podkreśliła.
© Materiały WP

Zapraszamy na grupę FB - #Wszechmocne. To tu będziemy informować na bieżąco o terminach webinarów, wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was! Chętnie poznamy wasze historie, podzielcie się nimi z nami i wyślijcie na adres: wszechmocna_to_ja@grupawp.pl

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Komentarze (23)