GotowaniePrzepisyKuchnia węgierska - super przepisy!

Kuchnia węgierska - super przepisy!

Kuchnia węgierska - super przepisy!
06.02.2007 10:28, aktualizacja: 28.06.2010 18:24

„Polak, Węgier – dwa bratanki” mówi stare, polskie powiedzenie. Nie inaczej jest także z kuchnią. Węgrzy odżywiają się podobnie do nas. Lubią zjeść dobrze, smacznie i syto.

„Polak, Węgier – dwa bratanki” mówi stare, polskie powiedzenie. Nie inaczej jest także z kuchnią. Węgrzy odżywiają się podobnie do nas. Lubią zjeść dobrze, smacznie i syto. Wśród potraw, które często goszczą na polskich stołach jest wiele pochodzenia węgierskiego, również Węgrzy korzystają często z naszych, polskich tradycji. Jednak węgierska dieta nie jest identyczna do naszej. Węgrzy używają więcej papryki, czosnku i cebuli. Mają także wiele innych żywionych przyzwyczajeń, które są różne od naszych.

ZOBACZ RÓWNIEŻ PRZEPISY Z KUCHNI:

Gulasz i wino

Polakom węgierska kuchnia kojarzy się zapewne głównie z gulaszem i paprykarzem. Gulasz jest to zupa na mięsie, z ziemniakami, doprawiona cebulą, papryką, a paprykarzem nazywamy wszelkie potrawy na bazie papryki, z sosem śmietanowym. Jednak węgierska kuchnia słynie także ze wspaniałych dań rybnych, doskonałych zup, no i świetnych, węgierskich win. Polska zupa rybna to dla Węgrów Halaszle, którą przyrządza się z ryb słodkowodnych. Najsłynniejsze węgierskie wina to między innymi Tokaj, Rizling, Kadarka i Burgund.

Bez kwaśnej śmietany ani rusz...

Węgrzy, za przykładem Polaków, uwielbiają dodawać do wszelakich dań kwaśną śmietanę. Dodają do zup, dań mięsnych, a także potraw z kapusty. Lubią także dania smażone w głębokim tłuszczu. Często używają smalcu i słoniny.

Węgierska kuchnia to jednak głównie dania mięsne, w tym nie tylko „pospolite” jak potrawy z drobiu, cielęciny, czy wołowiny, ale także doskonała dziczyzna. Charakterystyczny dla węgierskich potraw jest ostry smak. Węgrzy do wielu dań dodają duże ilości ostrej papryki i pieprzu.

SKORZYSTAJ Z NASZYCH PRZEPISÓW

Źródło artykułu:WP Kobieta