W PRL‑u zajadali się tym wszyscy. Nie wiedzieli, jak jest zdrowe

Wiele kultowych dań z PRL-u warto włączyć do swojej diety
Wiele kultowych dań z PRL-u warto włączyć do swojej diety
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

22.02.2024 21:09, aktual.: 22.02.2024 22:02

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Choć czasy PRL-u nie należały do najłatwiejszych, wiele osób wspomina je z nutką nostalgii. Szczególnie jeśli chodzi o popularne w tym czasie dania, które - jak się okazuje - mimo swej prostoty, były zdrowe i jak mówi dietetyk, warto do nich wrócić.

Choć wielu osobom PRL kojarzył się przede wszystkim z pustymi półkami i towarami na kartki, gospodynie i gospodarze potrafili w tamtym czasie wyczarować wiele ciekawych potraw. Jak mówił na YouTube dietetyk dr Bartek Kulczyński, część z nich była też zdrowa i warto do nich od czasu do czasu wrócić w codziennej diecie. O jakie dania chodzi?

Tatar wołowy z żółtkiem

Oprócz śledzi w śmietanie, wątróbki z cebulką czy sałatki jarzynowej, warto od czasu do czasu skusić się na tatara wołowego z żółtkiem. Jak tłumaczy dietetyk, wołowina dostarcza naszemu organizmowi witaminę B12, selen, żelazo i białko. Z kolei żółtko, dzięki zawartości choliny, wspiera układ nerwowy. Tu jednak należy pamiętać, aby kupować świeże mięso, od sprawdzonego dostawcy, aby uniknąć groźnego zatrucia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Awanturka

Pod oryginalną nazwą kryje się prosta i bardzo smaczna pasta kanapkowa, której podstawą była wędzona ryba (najczęściej makrela lub szprotki) oraz biały ser twarogowy. Do tego, w zależności od dostępności i upodobań, dodawano śmietanę (z powodzeniem można zastąpić ją jogurtem naturalnym), cebulę i szczypiorek. Na koniec wystarczy doprawić do smaku solą i pieprzem, a pasta zawierająca m.in. białko i witaminy z grupy B gotowa.

Kasza gryczana z masłem

Choć nie jest to pełne danie, bo - jak zaznacza dietetyk - nie ma w nim odpowiedniej porcji białka, tak popularna w PRL-u kasza z masłem to prosta, ciekawa i zdrowa propozycja. Oprócz potasu i magnezu kasza gryczana jest doskonałym źródłem błonnika zmniejszającego wchłanianie cholesterolu i obniżającego stężenie glukozy we krwi.

© Materiały WP

Zapraszamy na grupę FB - #Wszechmocne. To tu będziemy informować na bieżąco o terminach webinarów, wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was! Chętnie poznamy wasze historie, podzielcie się nimi z nami i wyślijcie na adres: wszechmocna_to_ja@grupawp.pl

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródło artykułu:WP Kobieta
Komentarze (61)