Kultowy deser z PRL‑u. Podawali go w słynnym Horteksie

Jak zrobić kremową, mrożoną kawę rodem z PRL-u?
Jak zrobić kremową, mrożoną kawę rodem z PRL-u?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

21.08.2024 14:57, aktual.: 21.08.2024 15:30

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Desery lodowe, galaretki, lody Cassate, krem sułtański czy kremowa, mrożona kawa to tylko kilka przysmaków, które serwowano w słynnym barze "Hortex". Jeśli naszła cię ochota na nostalgiczną podróż do przeszłości, przypomnij sobie przepis na kultowy deser.

Gotowanie w czasach Polskiej Rzeczpospolitej Ludowej wymagało ogromnych pokładów kreatywności. W sklepach brakowało podstawowych produktów spożywczych, takich jak cukier czy mięso.

Mimo powszechnego niedostatku istniało miejsce, w którym można było rozkoszować się pysznymi deserami. Mowa o barze "Hortex", który serwował desery takie jak krem sułtański, kultową "Ambrozję" czy kremową kawę mrożoną. Możesz odtworzyć ją w domu. Większość potrzebnych składników masz już w domu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

"Ambrozja", lody Cassate czy krem sułtański. Tak smakował PRL

W latach 70. w kilku miejscach w Polsce powstały cukiernie i lodziarnie "Hortex". Serwowano w nich ciasta, lody czy desery w przystępnej cenie. Największą popularnością cieszył się krem sułtański, czekoladowe różki, lody Cassate czy legendarny deser "Ambrozja". To nic innego, jak puchar lodów z dodatkiem bitej śmietany, orzechów, rodzynek i czekolady. Dla wielu osób bary "Hortex" to miejsce legendarne, które wspomina się z nostalgią.

"Jedna z niewielu rzeczy z czasów PRL, które żałuję, że nie przetrwały do naszych czasów" - napisał o "Hortexie" pan Tomasz podczas dyskusji na forum poświęconym historii Warszawy.

W upale dni rozkoszowano się owocowymi koktajlami, a także kremową, mrożoną kawą, która przypominała popularne dziś frappucino czy shake. Jeśli chcesz przypomnieć sobie ten smak, wypróbuj poniższy przepis.

Mrożona kawa z "Hortex" - przepis

Składniki:


  • 2 jajka,
  • 1,5 łyżki cukru,
  • pół szklanki mleka,
  • cukier wanilinowy lub ekstrakt waniliowy,
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej.

Przygotowanie:

  1. Wbij jajka do miski. Dodaj do nich cukier i ubij na puszystą masę. Kiedy nieco zgęstnieją, zacznij powoli wlewać mleko, nie przerywając ubijania.
  2. Gotową masę włóż do miski wypełnioną zimną wodą z dodatkiem kilku kostek lodu.
  3. Wyciągnij kubek. Wsyp do niego kawę i dodaj 3-4 łyżki wrzącej wody. Poczekaj, aż napar nieco ostygnie.
  4. Ostudzoną kawę dodaj do schłodzonej masy. Dokładnie wymieszaj całość, a następnie włóż miskę do zamrażalnika. Wyciągnij ją po 25-30 minutach.

Źródło: Lelum, Gazeta.pl

Ruszył plebiscyt #Wszechmocne. W formularzu poniżej zgłoś swoją kandydatkę w kategorii #Wszechmocne wśród kobiet.

Zapraszamy na grupę FB - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródło artykułu:WP Kobieta
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Komentarze (6)
Zobacz także