Kultowy deser z PRL‑u. Podawali go w słynnym Horteksie
Desery lodowe, galaretki, lody Cassate, krem sułtański czy kremowa, mrożona kawa to tylko kilka przysmaków, które serwowano w słynnym barze "Hortex". Jeśli naszła cię ochota na nostalgiczną podróż do przeszłości, przypomnij sobie przepis na kultowy deser.
21.08.2024 | aktual.: 21.08.2024 15:30
Gotowanie w czasach Polskiej Rzeczpospolitej Ludowej wymagało ogromnych pokładów kreatywności. W sklepach brakowało podstawowych produktów spożywczych, takich jak cukier czy mięso.
Mimo powszechnego niedostatku istniało miejsce, w którym można było rozkoszować się pysznymi deserami. Mowa o barze "Hortex", który serwował desery takie jak krem sułtański, kultową "Ambrozję" czy kremową kawę mrożoną. Możesz odtworzyć ją w domu. Większość potrzebnych składników masz już w domu.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
"Ambrozja", lody Cassate czy krem sułtański. Tak smakował PRL
W latach 70. w kilku miejscach w Polsce powstały cukiernie i lodziarnie "Hortex". Serwowano w nich ciasta, lody czy desery w przystępnej cenie. Największą popularnością cieszył się krem sułtański, czekoladowe różki, lody Cassate czy legendarny deser "Ambrozja". To nic innego, jak puchar lodów z dodatkiem bitej śmietany, orzechów, rodzynek i czekolady. Dla wielu osób bary "Hortex" to miejsce legendarne, które wspomina się z nostalgią.
"Jedna z niewielu rzeczy z czasów PRL, które żałuję, że nie przetrwały do naszych czasów" - napisał o "Hortexie" pan Tomasz podczas dyskusji na forum poświęconym historii Warszawy.
W upale dni rozkoszowano się owocowymi koktajlami, a także kremową, mrożoną kawą, która przypominała popularne dziś frappucino czy shake. Jeśli chcesz przypomnieć sobie ten smak, wypróbuj poniższy przepis.
Mrożona kawa z "Hortex" - przepis
Składniki:
- 2 jajka,
- 1,5 łyżki cukru,
- pół szklanki mleka,
- cukier wanilinowy lub ekstrakt waniliowy,
- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej.
Przygotowanie:
- Wbij jajka do miski. Dodaj do nich cukier i ubij na puszystą masę. Kiedy nieco zgęstnieją, zacznij powoli wlewać mleko, nie przerywając ubijania.
- Gotową masę włóż do miski wypełnioną zimną wodą z dodatkiem kilku kostek lodu.
- Wyciągnij kubek. Wsyp do niego kawę i dodaj 3-4 łyżki wrzącej wody. Poczekaj, aż napar nieco ostygnie.
- Ostudzoną kawę dodaj do schłodzonej masy. Dokładnie wymieszaj całość, a następnie włóż miskę do zamrażalnika. Wyciągnij ją po 25-30 minutach.
Źródło: Lelum, Gazeta.pl
Ruszył plebiscyt #Wszechmocne. W formularzu poniżej zgłoś swoją kandydatkę w kategorii #Wszechmocne wśród kobiet.
Zapraszamy na grupę FB - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl