Podsyp faworki. Wyrosną puszyste jak siostry Faustyny

Faworki to nieodłączny element karnawału, a ich przygotowanie może być prawdziwą sztuką. Jeśli chcesz, aby twoje faworki były tak kruche i delikatne jak te siostry Faustyny, pamiętaj o kilku zasadach.

Podsyp faworki. Wyrosną puszyste jak siostry FaustynyFaworki
Źródło zdjęć: © East News | ARKADIUSZ ZIOLEK
1

Trwa karnawał – czas radości, zabawy i słodkich przyjemności. Na stołach królują pączki i faworki, czyli chrust – lekkie, chrupiące wstążeczki ciasta smażone na głębokim tłuszczu.

Choć wydają się proste do przygotowania, mają swoje tajemnice, które decydują o ich ostatecznym smaku i konsystencji. Przepis na doskonałe faworki zdradziła siostra Faustyna loretanka – zakonnica znana z miłości do prostych, domowych potraw. W czym tkwi sekret jej idealnych faworków?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jak przyrządzić faworki, które nie są bombą kaloryczną?

Ciasto – klucz do sukcesu

Najważniejszym elementem w przygotowaniu faworków jest odpowiednie wyrabianie ciasta. Musi być ono miękkie, elastyczne i dobrze napowietrzone. Kluczowe jest dokładne połączenie składników – ale uwaga, nie należy przesadzić z wyrabianiem! Nadmiar glutenu może sprawić, że ciasto stanie się gumowate, a faworki stracą swoją charakterystyczną kruchość.

Doświadczeni cukiernicy podkreślają, że odpowiednie ubijanie ciasta ma ogromne znaczenie. Pomaga ono w jego napowietrzeniu, co przekłada się na lekkość i kruchość faworków. Można je delikatnie uderzać wałkiem lub kilkukrotnie składać i rozwałkowywać.

Mąka ma znaczenie

Do faworków najlepiej sprawdzi się mąka typu 450, czyli tortowa. Dzięki niej ciasto będzie delikatne i lekkie, co jest kluczowe dla końcowego efektu. Zbyt ciężka mąka może sprawić, że faworki nie będą wystarczająco chrupiące.

Sekretem kruchości faworków siostry Faustyny jest także grubość ciasta. Powinno być ono rozwałkowane jak najcieniej – im cieńsze, tym bardziej kruche i lekkie będą gotowe faworki. Zbyt grube ciasto sprawi, że po usmażeniu staną się twarde i mniej przyjemne w jedzeniu.

Źródła: Fakt.pl, MojeGotowanie.pl

Zapraszamy na grupę FB - #Wszechmocne. To tu będziemy informować na bieżąco o terminach webinarów, wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was! Chętnie poznamy wasze historie, podzielcie się nimi z nami i wyślijcie na adres: wszechmocna_to_ja@grupawp.pl

Źródło artykułu: WP Kobieta

Wybrane dla Ciebie

Z tych grzechów nie może rozgrzeszyć "zwykły" ksiądz. Jest ich pięć
Z tych grzechów nie może rozgrzeszyć "zwykły" ksiądz. Jest ich pięć
Ostatnie zdjęcie Anny Jantar. Zrobiono je krótko przed katastrofą
Ostatnie zdjęcie Anny Jantar. Zrobiono je krótko przed katastrofą
Unikaj ich jak ognia. Te kolory postarzają
Unikaj ich jak ognia. Te kolory postarzają
Zakazany krzew w Polsce. Kara to nawet milion zł
Zakazany krzew w Polsce. Kara to nawet milion zł
Młodzi rezygnują z pracy w szkołach. Oto powody
Młodzi rezygnują z pracy w szkołach. Oto powody
Oto dwie oznaki zdrady. "Nigdy nie zawiodły"
Oto dwie oznaki zdrady. "Nigdy nie zawiodły"
Myjesz w ten sposób włosy? Coraz bardziej je niszczysz
Myjesz w ten sposób włosy? Coraz bardziej je niszczysz
Wylęgarnia kleszczy w domu. Koniecznie sprawdź te miejsca
Wylęgarnia kleszczy w domu. Koniecznie sprawdź te miejsca
Ogromny błąd. Hortensja zmarnieje w oczach
Ogromny błąd. Hortensja zmarnieje w oczach
Odpadła z "Tańca z gwiazdami". Teraz pisze o chorobie
Odpadła z "Tańca z gwiazdami". Teraz pisze o chorobie
Alkoholowa twarz. Ekspert mówi, po czym od razu ją rozpoznasz
Alkoholowa twarz. Ekspert mówi, po czym od razu ją rozpoznasz
Przyklej do ścianki i spuść wodę. Zapach rozejdzie się po całej toalecie
Przyklej do ścianki i spuść wodę. Zapach rozejdzie się po całej toalecie