Podsyp faworki. Wyrosną puszyste jak siostry Faustyny

Faworki to nieodłączny element karnawału, a ich przygotowanie może być prawdziwą sztuką. Jeśli chcesz, aby twoje faworki były tak kruche i delikatne jak te siostry Faustyny, pamiętaj o kilku zasadach.

FaworkiFaworki
Źródło zdjęć: © East News | ARKADIUSZ ZIOLEK

Trwa karnawał – czas radości, zabawy i słodkich przyjemności. Na stołach królują pączki i faworki, czyli chrust – lekkie, chrupiące wstążeczki ciasta smażone na głębokim tłuszczu.

Choć wydają się proste do przygotowania, mają swoje tajemnice, które decydują o ich ostatecznym smaku i konsystencji. Przepis na doskonałe faworki zdradziła siostra Faustyna loretanka – zakonnica znana z miłości do prostych, domowych potraw. W czym tkwi sekret jej idealnych faworków?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jak przyrządzić faworki, które nie są bombą kaloryczną?

Ciasto – klucz do sukcesu

Najważniejszym elementem w przygotowaniu faworków jest odpowiednie wyrabianie ciasta. Musi być ono miękkie, elastyczne i dobrze napowietrzone. Kluczowe jest dokładne połączenie składników – ale uwaga, nie należy przesadzić z wyrabianiem! Nadmiar glutenu może sprawić, że ciasto stanie się gumowate, a faworki stracą swoją charakterystyczną kruchość.

Doświadczeni cukiernicy podkreślają, że odpowiednie ubijanie ciasta ma ogromne znaczenie. Pomaga ono w jego napowietrzeniu, co przekłada się na lekkość i kruchość faworków. Można je delikatnie uderzać wałkiem lub kilkukrotnie składać i rozwałkowywać.

Mąka ma znaczenie

Do faworków najlepiej sprawdzi się mąka typu 450, czyli tortowa. Dzięki niej ciasto będzie delikatne i lekkie, co jest kluczowe dla końcowego efektu. Zbyt ciężka mąka może sprawić, że faworki nie będą wystarczająco chrupiące.

Sekretem kruchości faworków siostry Faustyny jest także grubość ciasta. Powinno być ono rozwałkowane jak najcieniej – im cieńsze, tym bardziej kruche i lekkie będą gotowe faworki. Zbyt grube ciasto sprawi, że po usmażeniu staną się twarde i mniej przyjemne w jedzeniu.

Źródła: Fakt.pl, MojeGotowanie.pl

Zapraszamy na grupę FB - #Wszechmocne. To tu będziemy informować na bieżąco o terminach webinarów, wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was! Chętnie poznamy wasze historie, podzielcie się nimi z nami i wyślijcie na adres: wszechmocna_to_ja@grupawp.pl

Źródło artykułu: WP Kobieta
Wybrane dla Ciebie
"Czułam się wyjątkowo". Cichopek pokazała nowe zdjęcia ze ślubu
"Czułam się wyjątkowo". Cichopek pokazała nowe zdjęcia ze ślubu
Wystarczy kilka kropli. Kwiaty na grobie postoją dłużej
Wystarczy kilka kropli. Kwiaty na grobie postoją dłużej
Przerwała milczenie po przegranej w "TzG". "Pomimo wszystko"
Przerwała milczenie po przegranej w "TzG". "Pomimo wszystko"
"Nie jestem świętym". Od lat nie ma kontaktu z jedyną córką
"Nie jestem świętym". Od lat nie ma kontaktu z jedyną córką
Komentuje odpadnięcie Kaczorowskiej. "Ja nie jestem zaskoczony"
Komentuje odpadnięcie Kaczorowskiej. "Ja nie jestem zaskoczony"
Połóż na kaloryferze. Efekty cię zachwycą
Połóż na kaloryferze. Efekty cię zachwycą
"Sytuacja jest alarmująca". Doniesienia uczniów płyną z wielu miast
"Sytuacja jest alarmująca". Doniesienia uczniów płyną z wielu miast
Stracił oko w trakcie gry. Takie słowa usłyszał od lekarza
Stracił oko w trakcie gry. Takie słowa usłyszał od lekarza
To imię było hitem PRL-u. W tym roku nikt go nie otrzymał
To imię było hitem PRL-u. W tym roku nikt go nie otrzymał
Kończy 41 lat. Nie przypomina już dawnej siebie
Kończy 41 lat. Nie przypomina już dawnej siebie
Jego syn miał tylko 26 lat. Nie mógł się pogodzić z jego śmiercią
Jego syn miał tylko 26 lat. Nie mógł się pogodzić z jego śmiercią
Nie kupuj takich chryzantem. Tylko stracisz pieniądze
Nie kupuj takich chryzantem. Tylko stracisz pieniądze